KAARTENMAKERIJ CHRISTIEN EN BEP

Communities

ZeelandNet

KAARTENMAKERIJ CHRISTIEN EN BEP

370.731 bezoekers 466 leden Log in

003-3 HOBBY TIPS


TIPS VOOR DE HOBBY:

 

Tip 038:
Heb een gouden tip voor iedereen die wel eens stempelt en daarbij acryl stempel blokken gebruikt. De stempels worden tegen de blokken geplakt, men noemt dit de transparante stempels. Het gaat veel gemakkelijker als je een ophanghaakje met zuignapje aanschaft wat doorschijnend is. Het grote voordeel is dat je met 1 zuignapje alle blokken gemakkelijker kunt gebruiken. Je blok gaat niet meer wiebelen bij het stempelen omdat je alleen het zuignapje vast hoeft te houden de blok is zo stabieler. Je vingers zitten niet meer in de weg dus geen vlekjes inkt meer op je kaart. Het verloopt vlekkeloos mits je het zuignapje netjes in het midden plaatst van de stempelblok. Doordat je een doorschijnend zuignapje  gebruikt kun je nog steeds goed zien hoe je de stempel moet plaatsen op je kaart.

Ik heb het al verschillende keren geprobeerd en het werkt prima omdat je nu een soort handvat hebt. Wil je een andere blok gebruiken dan het zuignapje verplaatsen en dan kunt je weer aan de slag.

Tip 037:
Leg onder de glazen plaat (of je snijmat) een anti slip matje, dit voorkomt schuiven. Het is per rol te koop bij blokker voor 2-3 euro.

Tip 036:
Gebruik voor het snijden een smal afbreekmesje, dit werkt prettiger en is je mesje bot dan breek je het af en kun je weer verder. Goedkoper dan een hobbymesje en veel scherper, te koop bij een doe het zelf zaak.

Tip 035:
Handig voor het vastplakken van je mallen is geneesmiddelen plakband voor de gevoelige huid. De naam is MICROPORE, is meerdere keren te gebruiken (1 stukje kun je zeker 8 X gebruiken) en beschadig het papier niet.
Het is te koop bij drogist of apotheek en je hebt er maar weinig van nodig. Als je gewoon plakband gebruik, plak het dan eerst even op je kleren zodat het minder vast lijmt omdat er vezels aanzitten, het trekt dan je papier niet kapot.
 

Tip 034:
Wist je dat het restmateriaal van stickervellen ook goed te gebruiken is?  De buitenste randen kun je er meestal nog goed afsnijden en weer als randje gebruiken.  Ook wat van de letters over blijft is zeer goed bruikbaar.
Wat dacht je ervan om bv. regendruppels te maken van het overblijfstukje van de letter E of de kleine bolletjes die overblijven van de letter O. Laat je fantasie werken en gooi het niet te gauw weg.

Tip 033:
Gebruik de rasters die overblijven van een postzegelkaart of stickervel ook eens als sierrandje of als kader, hier kan je leuke dingen mee doen.

Tip 032:
Als je de embossingpen even over je hoofdhuid wrijft dan glijdt het weer beter over het papier. Over een stukje (glycerine) zeep of kaarsvet halen werkt ook heel goed.

Tip 031:
Gebruik een oud tijdschrift met glad papier om onder je plaatje op te leggen als je het insmeert met plaksel, alles zit dan niet onder en bij het volgende plaatje sla je de bladzijde om en je hebt weer een schoon blad.

Tip 030:
Als foamtape vastplakt aan je schaar bij het knippen, wrijf dan je schaar in met wat handcrème of vloeibare zeep. Ook kun je de tape vastplakken op bakpapier zodat je het gemakkelijk in kleinere stukjes kunt knippen. Een andere mogelijkheid is om met een scherp mesje de rol over de hele lengte te verdelen in 3 smalle repen. Je kunt er dan per reepje af halen wat je nodig hebt en het spaart veel uit, Blokjes tape kun je gemakkelijk door twee doen, ze zijn dan nog groot genoeg en je doet er dubbel zo lang mee.

Tip 029:
Heb je per ongeluk een plaatje te ver geknipt, gooi het dan niet weg maar plak het aan de achterkant weer vast met een stukje plakband. Niemand die er iets van ziet.
 
Tip 028:
Werk je met siliconenkit in een spuitje, knip dan een stukje van een limonade rietje en spuit hierin wat siliconenkit. Een betere afsluiting voor je spuit kun je niet hebben en weinig verlies meer van de kit. De siliconenkit kan nu gewoon in de spuit blijven zitten en droogt niet uit. Zet de spuit met het rietje omhoog in een potje of beker zodat hij niet om valt. Je kunt het zo minstens 1 week gebruiken zonder dat het uitdroogt.

Tip 027:
Heb je een tube 3D kit prik er dan een gaatje in en dek het af met tape en wrijf er over, zo droogt het niet uit! Draai wel de dop er nadien nog op.

Tip 026:
Hou je een reep karton over gooi het dan niet weg maar gebruik het om er een cadeaulabeltje of tekst labeltjes van te maken. Verklein een knipvel door het dwars uit te printen en plak de plaatjes er 3D op, succes verzekert.

Tip 025:
Welk papier is er om op af te drukken? Hier komen enkele tips:
* Ik print mijn vellen uit op Kodak Bright White Inktjet papier en zet de instelling op foto papier. Het is dezelfde dikte als fotopapier en het wel prettig om mee te werken.  De kit komt er niet doorheen en dit papier kost ongeveer 8 euro bij de Makro. (HELAAS IS DIT PAPIER INTUSSEN UIT DE HANDEL GENOMEN!)
* Ik haal mijn papier bij de Aldi  maar heb het ook al eens op een beurs gekocht.
Het papier uit de Aldi heet Inkjet -papier (unicorn)  5760 dpi hoog glanzend.
* Ik heb zijdemat fotopapier 180 grams inhoud 50 vel, prijs onbekend.
Het papier van de beurs was silk fotopapier 500 vellen.

Tip 024:
Als je incire gaat snijden gebruik dan een glazen onderplaat en geen mat. Je hoeft dan minder hard te drukken en je mes wordt niet zo gauw bot.

Tip 023:
Weten jullie dat er goede ponshulpen in de handel zijn ?  Dit verlicht het ponsen omdat je met een hendel werkt.
Wil je een goede hebben dan ben je wel veel geld kwijt maar je zal er geen spijt van krijgen.
Er zijn ponshulpen in verschillende prijsklasse. De goedkoopste is een houten en die kost â?¬ 10,--
Daarna ponsapparaat van Make Me,  kosten â?¬ 18,-- Willems ponsvriend kost â?¬ 46,--
En de Power Punch kost â?¬ 84,--  Ik heb de Willems ponsvriend en ben er heel tevreden over. Zeker als je last van je rug hebt loont het een ponshulp te kopen.

Tip 022:
Dit is heel erg leuke tip: bij een nieuwe pot koffiepoeder en op de tafelmargarine doosje zit meestal zilver of goudfolie. Dit kun je goed bewerken met een lege balpen of een embossing pen. Zorg dat je het eerst goed hebt schoongemaakt en leg het dan op je werkblad. Ga met de balpen/embossingpen over de folie en embos het op deze manier, je kunt zo mooie bloembakken,  bloemenmanden, en blaadjes of sierrandjes maken. Het kost niets, is mooi om te zien, en minder afval dus goed voor het milieu. Let op met embossen, leg de folie op het werkblad, en heel zacht tekenen met de lege balpen of embossingpen. 

Tip 021

Als ponsen niet goed werken, pons dan enkele keren door een krant, in de inkt zit een stof wat ponsen scherper maakt zodat ze weer goed ponsen. In de meeste gevallen helpt dit goed. Mocht dit nog niet goed werken pons dan eens door aluminium folie of 4 X door heel fijn schuurpapier, neem niet het grof schuurpapier!

Tip 020
Werken met siliconenkit: Gebruik een grote tube transparante siliconenkit die te koop is in bouwzaken.  Je gaat als volgt te werk: Stop de siliconenkit in de houder en maak de tube open zodat er siliconenkit uit kan komen. Draai het kleine afsluitdopje van de spuitmond en vul het hele spuitmondje met siliconenkit, draai dan het dopje er weer op. Dit zorgt ervoor dat de siliconenkit nooit uit kan drogen.
Neem een spuitje van 10 ml en haal het zuigsysteem er even uit. Draai nu de volledige spuitmond van de siliconenspray en zet hier het spuitje op zodat je het kunt vullen. Draai nu de puitmond weer op de siliconenspray en zet hem weg met de dop naar boven. Doe dan het zuigertje in je spuitje en je kunt beginnen.
Als je klaar bent neem je een stukje (ongeveer 2 cm) van een buigrietje (voor de limonade) en zet dit over het spuitmondje van je spuitje, vul het met siliconenkit, dit zorgt ervoor dat je spuitje niet indroogt. Bewaar je spuitje, met het rietje naar boven, rechtop, het blijft zo ongeveer 2 weken goed. Spuitjes kun je kopen in de hobbyzaak en je kunt best lang doen met een spuitje. Als je spuitje leeg is haal je het uit elkaar, dus het zuigertje eruit halen, en laat het een nachtje zo liggen. De volgende dag is de kit droog en kun je de overtollige kit die achter gebleven is verwijderen met een oude prikpen of saté stokje. Vergeet niet om het zuigertje en het stukje waar de kit uitkomt ook goed schoon te maken.
Werk altijd met 2 spuitjes, is het ene leeg en ligt het te drogen, dan pak je het tweede spuitje. Hopelijk is het zo voor iedereen die nog nooit met een spuitje heeft gewerkt, helemaal duidelijk.
 
Tip 019:
Als je aan de slag gaat met 3-d en je hebt een deel van het plaatje te weinig gebruik dan voor het meest onderop zittend deel van het plaatje gewoon een wit stukje papier. Knip het in model van het plaatje wat erop moet komen. Zo hoef je het plaatje niet weg te gooien. Zo krijg je toch het 3d-effect.

Tip 018
Zoek eerst het plaatje wat je wilt gaan doen en dan pas de kaart en de rest wat je erbij wilt gebruiken. Doe je het andersom dan heb je kans dat je er geen passend plaatje bij kunt vinden. Dus "eerst het plaatje en wat je nog meer wilt gebruiken komt later".

Tip 017:
Als je een vel met stikkers heb, gebruik dat nog eens als het leeg is. 
Meestel blijven er wat randjes over. Plak het op een mooi inpakpapier en knip vervolgens alles nog een keer uit langs de randen. Je kunt ze dan ook weer gebruiken. Is nu zonder plaksel maar dat kun je zelf aanbrengen.

Tip 016:
Als je op een mat snijd en het gaat moeilijk, dan moet je het eens proberen op een glasplaat. Neem een oud fotolijstje en plak daar de kaart op vast met verwijderbare tape. (zie tip 35), bovendien altijd een scherp mes bij de hand
Trek eerst lijntjes waar je moet snijden, dat is een stuk gemakkelijker en je gaat dan nooit schuin. Zorg altijd voor een heel scherp mesje, afbreekmesje zijn goed geschikt en niet duur.

Tip 015:
Gelijkmatige randjes maken bij een kaart met meerdere kleuren.
Neem een doorzichtig liniaal en leg hem omgedraaid op tafel leg een stickervel met rechte randjes erop of snij zelf een randje af van een stickervel in de breedte die je hebben wilt.  Plak de stickerrand aan de onderkant van de liniaal tegen de rand aan. Zorg wel dat als je hem zelf hebt gesneden dat hij dan overal even breed is.
Leg je geborduurde kadertje wat nog niet in model is geknipt of gesneden, onderste boven op tafel. Je werkt dus aan de achterkant. Daar waar je een rand aan wilt hebben leg je het liniaaltje met het stickerrandje tegen de afbeelding aan en trek je een dun potloodlijntje, zo ga je heel de afbeelding langs. Nu knip en snij je het op de lijntjes uit. Plak er nu een andere kleur papier onder in een bijpassende kleur. Daarna ga je via de voorkant werken. Leg nu het stikker randje van de liniaal tegen het randje van het kadertje aan en trek weer dunne potloodlijntjes. Knip deze uit en gum eventueel de potloodlijntjes weer uit. Je geborduurde kadertje is klaar om op de kaart te gaan plakken.
Uiteraard kan dit dus alleen bij rechte stukken, of het groot of klein is maakt verder niets uit. Zo maak je een gelijkmatige rand rondom je kaart, eventueel nog met een andere kleur papier.

TIP 014:
Wil je niet hebben dat je kraaltjes wegrollen neem dan een dekseltje en een stukje noppenplastic, knijp de lucht eruit en leg het stukje plastic wat je op maat hebt geknipt in het dekseltje, ze rollen beslist niet meer weg.

TIP 013:
Wat te doen als er kraaltjes op de grond zijn gevallen? Neem de stofzuiger, doe een panty of pantykousje over de steel en zuig de kraaltjes op, ze gaan niet door de stofzuiger. Als je de steel van de stofzuiger eerst boven een potje houdt en daarna pas de stofzuiger uit zet dan valt alles zo in het potje, neem niet een te klein potje anders gaat het nog mis.

TIP 012:
Als je Groene of blauwe snijplaat krom is getrokken doordat hij te warm is geworden of doordat hij te lang gebogen heeft gezeten, dan kun je hem als volgt goed krijgen: Je legt hem op een gladde ondergrond en doet er een doek overheen. Daarna neem je de strijkbout die je op de warmste stand zet en laat je het ijzer eerst heet worden. Strijkt over de lap de hele plaat en hij is weer zo recht alsof het een nieuwe plaat is. Het materiaal wordt warm en voegt zich weer gemakkelijk zoals hij behoord te zijn.

TIP 011:
Op welk papier print je goed uit? Dit zal voor iedereen verschillend zijn, of je met siliconen werkt of juist niet.
Met Kodak Bright White Inkjet paper 90 grams, kun je goed uitprinten. De siliconenlijm komt daar niet doorheen. (is helaas uit de handel genomen).
Bij andere papiersoorten heb je dikwijls donkere lijmvlekken als je met siliconenlijm werkt. Plak je met foam dan maakt het niet veel uit, als het maar geen gewoon printpapier gebruikt want dat ziet grauw als je de kaart nadien gaat scannen of fotograferen. Bovendien zijn de kleuren en de afdruk dan niet mooi.

TIP 010:
Wil je een mal of patroon vastplakken neem dan gewoon plakband wat je drie keer op je kleren plakt. Daarna zit er nog genoeg lijm aan, maar door de vezeltjes gaat je karton niet gauw meer stuk.

TIP 009:
Plak je schaartje teveel doordat er lijmresten op zitten, maak het dan schoon met aceton of nagellakremover en smeer het dan licht in met hand crème. Het schaartje plakt niet meer en je kunt weer een tijdje goed knippen.

TIP 008:
Borduur je veel en maak je de gaatjes nog steeds dicht met de bolle kant van een lepeltje, dan komt hier een goede tip voor je. In de huishoudzaken zijn kleine deegrolletjes van hout te koop, daar werkt het prima mee, voel wel even of het rollertje geen uitstekende puntjes heeft. Ook een behangroller die niet zacht is werkt goed. Gaatjes dicht maken met de Cutle Bug gaat ook goed, neem dan de A, B en C plaat, en leg een vel A5 karton tussen twee platen in zodat het iets meer druk krijgt, zo gaan alle gaatjes goed dicht. Draai wel voorzichtig, te zwaar dan iets dunner karton pakken.

TIP 007:
Stempels kun je goed schoonpoetsen met een nat babydoekje zonder olie.
Na het schoonmaken de stempels goed afspoelen.

TIP 006:
Wanneer je siliconenlijm op je kaart hebt geknoeid, doe er dan een dotje fotolijm op en laat het opdrogen. Nadien de lijm van de kaart afrollen. Zo dikwijls herhalen tot de lijm verdwenen is. Er zijn ook speciale gummen in de handel, deze worden snotjes genoemd en werken heel goed.

TIP 005:
Als je een plaatje uit gaat knippen met smalle stukjes zoals een bloemsteeltje, plak er dan plakband achter het scheurt dan minder snel in.

TIP 004:
Wanneer je siliconenkit gebruik om 3D te plakken, doe de kit dan op de kaartjes en laat het zo enkele minuten drogen, daarna plak je het plaatje er op en je kit blijft dan stevig en zakt niet in. 

TIP 003:
Wil je de kaart snel versturen maar is de kit nog niet hard? Doe de kaart dan in een plastic zakje en leg het een half uurtje in de diepvries, altijd gelukt!

TIP 002:
Gebruik je een embossing apparaat en blijft die niet goed staan, leg er dan een (nieuwe) bakmat onder dan verschuift hij niet. Losmaken van de mat door de mat even op te tillen.TIP 001: Staat je embossing apparaat op een granieten aanrecht en gaat hij telkens los, ga dan met een natte doek even over de onderkant om het stof en de vezels te verwijderen, dat werkt prima.

Tip 001:
Heb je oude knipvellen liggen die je niet mooi meer vind, druk dan aan de achterkant je knipvel af, je hebt dan een mooie afdruk. Zijn de kleuren niet goed dan kun je het bijstellen in verschillende programmaâ??s, o.a. Paint of Microsoft Office Picture Manager.

 

 

Omhoog