Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De gezondheidszorg is doorgeslagen en niet gericht op preventie. In gesprek met Pau..

732 keer bekeken
V.v.C.
Gepubliceerd op 23 jul. 2020
Ad Verbrugge in gesprek met oud-huisarts Paul Jonas over de groeiende problemen in de gezondheidszorg. “Wij willen een gezondheidszorg gebaseerd op preventie en zonder marktwerking.” Paul Jonas heeft onlangs een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin stelt hij de ontwikkelingen in de gezondheidszorg van de afgelopen decennia aan de kaak. Wat er volgens hem misgaat? “Er is wantrouwen, ontzettend veel bureaucratie en mensen willen dokteren en daar krijgen ze een groot deel van de tijd de gelegenheid niet meer voor.” Sinds de jaren ’00 is de zorg grotendeels vermarkt. “Toen is de ellende begonnen.” De vraag is natuurlijk hoe dit zo heeft kunnen ontstaan. Jonas vertelt over het ontstaan van een afrekencultuur wat er toe heeft geleid dat er steeds meer externe mensen zijn ingehuurd voor de administratie. “Zo is er een tussenlaag ontstaan van mensen die soms de ballen verstand hadden van gezondheidszaken.” Deze managers hebben het op een gegeven moment voor het zeggen gekregen. Daarbij moeten de professionals zich constant verantwoorden, wat tot een sfeer van wantrouwen leidt. De zorg om de kerntaak die zij uitvoeren verdwijnt hierdoor naar de achtergrond. Naast de professionals, managers en verzekeraars speelt er volgens Jonas ook de farmaceutische industrie een sleutelrol. Zij willen natuurlijk zoveel mogelijk omzet draaien. “Ze pretenderen constant met iets nieuws te komen, maar dat is maar zelden het geval.” Dat leidt volgens Jonas tot een enorme beïnvloeding. Daarnaast spreekt Jonas over een pandemie die al veel langer dan corona in onze samenleving gaande: “Hart- en vaatziekten en suikerziekte. [..] Daar gaat gigantisch veel geld in zitten. Hoe komt dat? Doordat onze zorg gericht is op curatie.” Met andere woorden: in het huidige systeem laten we in feite ziekten ontstaan, waarna we ze gaan behandelen. Dat is een verkeerde aanpak, zo betoogt Jonas. Bovendien laat de coronacrisis zien dat de gezondheidszorg slecht is voorbereid op volksziektes. Met de petitie probeer Jonas deze kwesties op de politieke agenda te zetten. “Wij willen een gezondheidszorg gebaseerd op preventie en zonder marktwerking.” Dat is al het geval in Cuba. Daar is vanuit de overheid een programma waardoor ouderen worden begeleid en de bevolking via media wordt geïnformeerd. “Er zit echt een systeem in.” Dat heeft tijdens de coronapandemie z’n vruchten afgeworpen. “De mensen waren voorbereid.” Daar komt nog eens bij dat de kosten voor de gezondheidszorg daar ongeveer de helft zijn van die in Nederland. Jonas: “Zij voorkomen mensen om ziek te worden. Dat zou ik hier ook graag zien.”

3 reacties

Reactie wordt toegevoegd

Loes 3 maanden geleden

Helemaal mee eens. En kan dus echt niet langer zo doorgaan. Helaas wordt er op de manier zoals het nu gaat en door allerlei verschillende groeperingen heel veel geld aan verdiend. Al jaren bezig die marktwerking in de zorg aan te kaarten. Zowel vanuit m’n werk in de zorg, als ook vanuit de tijd die ik in de provinciale en lokale politiek heb doorgebracht. Maar degenen die vinden dat ze hierover gaan/ kunnen beslissen kijken, n.m.i. gewoon een andere kant uit. Het enige wat daaruit komt is dat “ de zorgkosten zo verschrikkelijk duur worden en uit de hand lopen” Niet zo moeilijk te verklaren wat de reden hiervan zou kunnen zijn lijkt mij.

D. van de Velde 2 maanden geleden

Ook helemaal mee eens. Het wachten is op een politieke partij die zich hier sterk voor durft te maken in de aanloop naar de verkiezingen!

Willem 2 maanden geleden

Zolang de zorg in handen is van de zorgmaffia die er het meeste geld uitslepen ipv goede zorg te leveren zal er nooit iets veranderen. Dit land is ziek en verrot.