Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdwenen Westkerke

5.879 keer bekeken
Prikbordvideo's
Gepubliceerd op 2 nov. 2011
Tegen een zijmuur van hof Westkerke staan bewerkte stenen, in de vorige eeuw gevonden in een naastgelegen akker. Het zijn overblijfselen van het dorp Westkerke dat in 1377 bij een stormvloed in zee verdwijnt. Historicus Frank de Klerk zegt geen enkel idee te hebben welke functie de stenen hadden en belooft de zaak uit te zoeken. Over Westkerke is weinig bekend. Het wordt al in 1216 door Paus Innocentius III genoemd als parochie. Haar naam dankt het dorp aan Sabbinge, dat destijds de oudste en voornaamste parochie op het eiland Wolphaartsdijk was. Een nieuwe woonkern werd ten westen van Sabbinge gesticht en heette daarom Westkerke (in het oosten lag Oostkerke). Dat resten zijn terug gevonden komt ironisch genoeg mede door de watersnood in 1953. De wederopbouw introduceerde op grote schaal tractoren. Die ploegen dieper dan boer en paard kunnen. Eeuwenoude en met een laag klei bedekte resten van Westkerke werden letterlijk boven geploegd. Westkerke was ooit een robuust dorp met een eigen kerk- en dorpsbestuur. In verhalen over het eiland en haar strijd met de zee kwam Westkerke voor. Maar niemand wist na verloop van eeuwen nog waar het precies had gelegen. Een van de latere polders is naar het dorp vernoemd. Al dan niet per abuis liggen de resten niet in de Westkerkepolder maar in de Westerlandpolder.

5 reacties

Reactie wordt toegevoegd

zo kan het ook 03 november 2011

kijk, dat is nog eens interessant en boeiend om te weten, en dit keer zelfs zonder onzinnige religieuze provocaties.

Jan Weststrate 08 november 2011

Als Wemeldingenaar natuurlijk niet betrokken. Maar ik vind dit soort zaken in de omgeving mooi om te zien en ook om er iets van te weten.

Balt Heesters 09 november 2011

Maakt nieuwsgierig; levende geschiedenis, waardevolle manier om je omgeving te duiden en daarop voort te bouwen.

Madame Mikmak 07 december 2011

Waarom nou weer zo negatief?! We reizen verdorie naar steden als Rome en Parijs om het verleden te zien en te proeven. Horen wij niet te leren van het verleden?!

Althea 07 december 2011

Als kind heb ik hier gewoond. Toch ontzettend gaaf om te weten dat hier een enorme schat onder de grond zit?! Ben benieuwd wat er allemaal te voorschijn komt! Misschien hebben wij straks ons eigen bedevaartsoordje?:-)) Heel interessant, houd ons op de hoogte! Groeten!