Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangifte doen van een misdrijf heeft weinig zin

2.483 stemmen | Geplaatst op 29 september 2021 | Website

Eens
58%
Oneens
42%

Reacties (23)

wij zijn het 29 September 2021
De stelling moet je nuanceren: aan de ene kant heeft het voor een bepaald deel van de slachtoffers geen zin of nut. Of ze worden naar hun mening niet serieus genomen. Maar aan de andere kant is er altijd een deel wat wél goed loopt en de benodigde hulp/nazorg krijgt. Dus aangifte moet je toch altijd doen vind ik. Wij hadden laatst te maken met een inbraak. De politie is geweest, boden -2 keer- slachtofferhulp (wat niet nodig was gelukkig) én daarna zijn we nog 2 keer gebeld door de politie over het verloop van het onderzoek. Het gaat dus niet overal mis.
@nt¡-Na®©ist 29 September 2021
De strafmaat in dit land is eigenlijk niet te geloven zo laag. Onze overheid heeft een paradijs gebouwd voor criminelen en dit is zelfs bekend in heel Europa. Om nog maar niet te spreken over Mexico. Het is gewoon een visitekaartje en nu het helemaal uit de hand is gelopen en ze nu pas actie ondernemen (regeren is vooruit zien) zie je dat er tegengas komt. Hoewel ik niks van Rutte moet hebben, gun ik dit niemand toe, maar dit faalkabinet heeft er zelf echt een zooitje van gemaakt en het te lang laten door te laten etteren uit puur eigenbelang. Te lage straffen, bezuinigen, te weinig politie, te weinig gevangenissen etc etc etc.
dutchy71 29 September 2021
Dat heeft altijd zin, Komt er niks uit jammer dan, Maar wegkijken is ook niet goed.
@nt¡-Na®©ist 29 September 2021
Wat ik als aanvulling van mijn bovenste stukje dus wil zeggen is dat het hierdoor best riskant kan zijn om aangifte te doen. De dader staat vaak zo weer op straat. Je kan dus teruggepakt worden en wie gaat jou dan beschermen? Je moet dus wel heel goed weten wie je voor je hebt wil je aangifte doen. Daarom wordt het vaak ook afgeraden.
famclaes 29 September 2021
Als je als slachtoffer van een misdrijf geen aangifte doet is er in feite niets gebeurt
Grimbergen 29 September 2021
In het verleden verschillende malen een aangifte gedaan, maar werd nooit iets mee gedaan. Dus laten we deze zaken maar aan een ander over.
Jo met de banjo 29 September 2021
Natuurlijk moet je aangifte van een misdrijf doen. @@nt¡-Na®©ist. 'Het idee dat Nederland heel erg soft is, is verleden tijd' "We zitten bij de zwaarder straffende landen van Europa", zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar strafrecht. "Het idee dat Nederland heel erg soft is, is verleden tijd."
J. Davidse. 29 September 2021
@Jo met de banjo: Fijn voor u dat u zo simpel van geest bent en blindelings geloofd in een uitspraak van iemand die zich hoogleraar laat noemen. Dat we volgens hem bij de zwaarder straffende landen van Europa zitten betekend niet dat we goed zitten. Het betekend dat Europa over het algemeen een slappe rechtspraak kent verziekt door allerlei pseudo-wetenschappertjes die 'onderzoekjes' gedaan hebben dat zwaarder straffen niets oplost. Maar als ik kan kiezen dat de wegpiraat die mijn kind doodrijd of de verkrachter die mijn dochter heeft gepakt voor de rest van zijn leven uit de samenleving verdwijnt teken ik daarvoor. Het verziekte strafrecht gaat ten eerste uit van de belangen van de daders, zeker als ze jong zijn, dat ze nog een zinvol plaatje in de maatschappij moeten kunnen krijgen. Van mij hoeft dat niet en als uitschot uw kind of kleinkind te pakken neemt vindt u de straffen ook te laag, wat een onbenul van een hoogleraar ook uitkraamt.
J. Davidse. 29 September 2021
Laatste puntje over het geleuter van de hoogleraar uit de reactie van Jo: Zijn stelling is dat als je je met andere landen vergelijkt dat je goed zit. President van Tsjaad: 'Er heerst hongersnood onder de bevolking. Moeten we meer doen om de situatie te verbeteren?' Sven Brinkhorst, hoogleraar: 'Als we naar landen om ons heen kijken is de situatie daar hetzelfde, in sommige zelfs nog slechter dan in ons land. Dus laten we maar tevreden achterover leunen en de bevolking laten creperen want we zijn goed bezig.' Achterlijke redenatie waarvan ik me afvraag op welke universiteit ze zoiets leren...
Jo met de banjo 29 September 2021
@J. Davidse: Ik als simpele durf wel aangifte te doen en laat mij niet door angst leiden. Ik ben nooit bang uitgevallen geweest, desnoods los ik mijn zaakjes zelf wel op.
@nt¡-Na®©ist 29 September 2021
@Jo met de banjo klopt, de straffen zijn wel wat zwaarder geworden maar ze hebben het veels te lang laten aanmodderen en nog steeds zijn de straffen te laag. Hoe vaak zie je mensen zich hier niet aan irriteren met uitspraken als 'die krijgt vast alleen een taakstrafje'.
Aviateur 29 September 2021
Met de meeste aangiftes wordt veel te weinig gedaan en dat is spek naar de bek voor lieden die het doorgaans niet zo nauw nemen. Als overheden de huidige rechterlijke laksheden blijven trotseren door misstanden te bagatelliseren en de burger in vele gevallen te blijven betuttelen dan moet men zich niet verbazen wanneer men het recht in eigen hand gaat nemen; een direct gevolg door onvermogen van de burger en nalatigheid van overheden die niet luistert naar haar burgers die zich in vele gevallen terecht in de steek gelaten voelen.
Peritum ? 29 September 2021
Misdrijf melden? Aan of bij wie? Jaren geleden ooit eens geprobeerd, nooit meer iets van gehoord ! Lijkt wel of de hermandad vriendjespolitiek bedrijft en selectief te werk gaat.
ErikRe 29 September 2021
Misschien moet ik dan toch maar eens aangifte doen betreffende dakgoot schoonmaken voor euro 20 die na het schoonmaken opeens euro 1000 (!) bleek te zijn Paauwenburg, Vlissingen. Ook weer bij ouderen helaas.
turfer 29 September 2021
ErikRe voor 20 euro kan je weten dat dat niet klopt, je moet gewoon een schriftelijke prijs opgave vragen, en niet denken dat je voor een koopje eerste rang zit
ErikRe 29 September 2021
Ja, wij weten dat wel. Maar in dit geval waren ouderen van ver boven de tachtig het slachtoffer. En euro 20 en euro 1000 is toch wel een groot verschil.
heul 29 September 2021
Ben jammer genoeg ervaringsdeskundige, heb de afgelopen periode 2x aangifte gedaan . En voor de politie niets dan lof , werd netjes te woord gestaan, er werd geluisterd en er werd notie van mijn verhaal genomen. De aangifte zelf verliep heel efficiënt. Wat mijn wel is opgevallen is dat de dienstdoende agenten hopeloos onderbezet zijn, ze doen erg hun best maar hierdoor wordt hun werk nodeloos extra zwaar gemaakt. Een ander ding dat mij is opgevallen is dat hun werk ook wordt gefrustreerd door het Openbaar Ministerie ( waarschijnlijk ook onderbezet). De agent kan nog zo goed zijn werk doen en alles vastleggen , maar als het dan door het Openbaar Ministerie naar de prullenbak wordt afgedaan, is verspilling van energie. Mijn idee is geef de politiepost meer bevoegdheden inzake vervolging en meer administratieve ondersteuning, is efficiënter . Een ander manco aan het systeem is dat verdachten wel heel snel terug op straat staan en verder gaan met hun activiteiten of gaan verhaal halen bij de persoon die aangifte deed. Dit levert veel nodeloos extra werk op , is het systeem en ligt niet aan de politie. Al met al ben ik door mijn ervaringen met de politie toch anders naar ze gaan kijken, ze staan elke dag met hun voeten in de modder en mogen best wat meer waardering. En als de politiek ons politieapparaat niet beter gaat ondersteunen wordt misdaadbestrijding een verloren zaak.
Jo met de banjo 29 September 2021
@ErikRe:In de uitzending ''Zegt u het maar'' maandag 27 september 2021 is er ook iets over gezegd. op 17:36 https://www.omroepzeeland.nl/radio/programma/470059815/Zegt-u-t-maar/aflevering/470276154
Zeeuwleeuw 29 September 2021
Wij hebben helaas meegemaakt dat er niets met een aangifte gedaan werd. Maar ook dat het te lang bleef liggen waardoor men het "niet belangrijk" meer vond. En zelfs dat op het bureau geweigerd werd om een aangifte op te nemen. En dat we met alle mogelijke smoesjes afgepoeierd en ontmoedigd werden. En als je via internet aangifte doet hoor je ook nooit meer iets. Er zijn ook "per ongeluk" dossiers geheel "zoekgeraakt"... Het komt ook voor dat bij ernstige zaken als verkrachting van een minderjarig meisje jarenlang niets gedaan wordt, zoals diverse vooraanstaande misdaadverslaggevers verklaard hebben. Kortom, in het algemeen vaak een zooitje waar het slachtoffer en ook de gehele samenleving niet bepaald iets aan hebben.
Zeeuwleeuw 29 September 2021
O ja, en omdat wij geen aangifte konden doen kwam het gepleegde ernstige misdrijf het jaar erna ook niet voor in de statistieken van gepleegde misdrijven in de gemeente en leek het net alsof het nooit gebeurd was. Veel mensen doen geen aangifte meer omdat zij beseffen dat het meestal toch geen zin heeft en het je een hoop tijd kost. Vervolgens gaat de regering dan elk jaar trots melden dat de misdaadcijfers "dankzij daadkrachtig optreden van de politie" weer opnieuw omlaag gegaan zijn.
J. Davidse. 29 September 2021
@Jo met de banjo: Het gaat niet om lef of angst om aangifte te doen, het gaat erom dat het meestal tijdverspilling is omdat aangiftes gewoon in een laadje verdwijnen zodat eens per jaar een statistiekje gemaakt kan worden. Actiefilms waarin de held een totale criminele bende uitmoord omdat ze zijn vrouw en kind wat hebben aangedaan zijn populair, ze geven een beter gevoel van gerechtigheid dan het standje van de rechter en een paar uurtjes afval prikken waarmee crimineel gespuis mee weg komt, vooral als het zielige jongeren zijn met grootouders uit Noordafrikaanse landen.
Zeeuw65 29 September 2021
Ik ben het niet geheel met de stelling eens. Echter slachtofferhulp word kenbaar niet altijd ingeschakeld. Maar het slachtoffer kan dit ook zelf doen zo snel mogelijk na de gebeurtenis. Ik heb dat ook gedaan na een ongeval en kreeg uiteindelijk zon 60.000 gulden en 2 nieuwe knieën
hanshofman 29 September 2021
Niets doen heeft helemaal geen zin en heb je ook gen P... om op te staan. Geef je iets aan dan kun je daar als je dat wil achteraan zitten. Gebeurt er niets dan is altijd nog de media om dat te melden en er gerucht aan geven.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.