Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In de horeca geef ik altijd een fooi

3.353 stemmen | Geplaatst op 27 augustus 2021 | Website

Ja, altijd
23.6%
Ja, maar alleen als ik tevreden ben
56.8%
Nee, ze krijgen al genoeg
19.6%

Reacties (32)

Zeeuwleeuw 27 August 2021
Tegenwoordig komen wij vrijwel nooit meer in horeca want we hebben er geen behoefte meer aan en vinden bovendien de prijzen in het algemeen veel te hoog voor de kwaliteit die er geboden wordt. Vroeger gaven we altijd fooi wanneer we vonden dat ze hun best gedaan hadden en we goed en vriendelijk geholpen waren. Ik zie fooi als een extra beloning voor iemand die goed zijn/haar werk doet en wat gewoon prettig voelt. Standaard fooi geven, dus ook wanneer je belabberd en ongeinteresseerd geholpen wordt, vind ik onzin.
Meeuwepoep 27 August 2021
Aardig wat mensen zeggen dat de horeca (terecht of onterecht) al vele jaren te duur is. Ik praat dus ook over de prijzen voordat Corona uitbrak. Wat is hiervan de achterliggende reden? Komt dit omdat er zoveel belasting moet worden afgedragen dat ze de prijzen niet naar beneden kunnen bijstellen? Iedereen weet wat een drankje kost in de supermarkt. Als je kijkt naar bijvoorbeeld winkels en hun produkten, dan zou je zeggen dat de meeste mensen online opzoek gaan naar de winkel waar ze hetzelfde produkt het goedkoopst kunnen krijgen. Zo is er meer afname en gaat zo'n winkel met deze (minder winst per produkt) methode juist meer verdienen dan de duurdere conqurrent die minder verkoopt. Ik vraag mij dus af of de horeca ook op deze manier meer klanten kan trekken of dat dit financieel echt niet haalbaar is? Misschien kan iemand het uitleggen? Als dit wel toepasbaar is en je betaald minder voor goede kwaliteit dan lijkt het mij dat je er juist wat vaker fooi bij krijgt.
Jo met de banjo 27 August 2021
Ja natuurlijk, dat hoort zo.
wispelhuis 27 August 2021
Meeuwepoep, het personeel bepaald de prijzen niet . dat doet de ondernemer. Fooi is dus voor het personeel.
dutchy71 27 August 2021
Ja natuurlijk. Niemand moet voor mij harder lopen, Maar in de horeca gebeurd dit wel, daarom een leuke fooi voor het personeel die mij een mooie avond bezorgen, Dus bij deze hartelijk bedankt allemaal.
Deurtie Herrie 27 August 2021
Wanneer ze 10 keer voorbij lopen en net doen of je er niet zit of wanneer je te kennen hebt gegeven te willen afrekenen en ze je daarna nog 20 minuten laten wachten krijgen ze echt geen fooi. En ook niet als je een half glas wijn krijgt en daarvoor 5 euro moet betalen.
Pindakaas1983 27 August 2021
Horeca evenementen festivals kunnen allemaal de Pleuris krijgen.Tenen van de overheid zuigen en je klanten als stront behandelen gaat dan Alsjeblieft failliet. Er komt wel iets nieuws in jou plek. Al helemaal daar in Frankrijk met de QR code mensen eten nu voor het restaurant als een dikke middelvinger moeten ze hier ook doen.
Proton 27 August 2021
@Pindakaas1983. Ik zit op dit moment in Frankrijk, en ik heb hier een prachtige tijd als God in Frankrijk. Ik moet mijn Q code laten zien, prima dan weet ik in ieder geval dat het iets veiliger is als anders. Ik zit gewoon binnen in een restaurant hier en de bediening is top, ze zien mij graag komen. Ik blijf hier nog wel een paar weken en zo te zien nog veel meer oudere Nederlanders.
annemien123 27 August 2021
Wij geven altijd fooi. Of de prijzen nu hoog of laag zijn maakt ons niet uit, wij vinden dat fooi er bij hoort. De ene keer wat meer dan de andere keer maar dat ligt eraan. Goed eten mag beloond worden. Het personeel bepaalt de prijs niet maar dat doet de ondernemer en meestal gaat alles 3 keer over de kop. 33% belasting, 33% inkoop en 33% voor de ondernemer.
onigo 27 August 2021
Waarom een fooi geven in de horeca wel voor de bediening en in een supermarkt niet. Ze krijgen allebei loon, dus fooi geven alleen in de horeca is ongepast.
mystiek56 27 August 2021
Voor de goede orde, ik zit niet in de horeca. Maar als ik zie dat mensen met twee bakjes koffie meer als een uur in het drukke seizoen aan een tafel zitten op een terras en dan 5.40 neer moeten leggen voor twee bakken koffie vind ik dat niet duur. Ook vind ik het niet duur als twee mensen één bestelling doen en daar met zijn tweeen van eten. liefst met dubbel bestek en gratis water voor de medicijnen. Vind ik het niet duur. Wij vinden het allemaal normaal dat de loodgieter 40 euro per uur kost. De advocaat 250 per uur maar oh oh als het meisje of jongen in het restaurant die een tientje per uur verdient wat fooi krijgt. En een half glas wijn is ook belachelijk maar daar kan dat meisje of die jongen niets aan doen en dan kom je gewoon niet meer terug. Sommige werken alleen nog maar doordat de fooi krijgen al is dat ook steeds minder hoor, want bij Pinnen hoort dat blijkbaar niet meer. Het is normaal als er in Duitsland of Buitenland geld bij komt voor de bediening maar hier in Nederland de Kruideniers mentaliteit. En dat ze bij de supermarkt geen fooi krijgen is iets heel anders dan een meisje of jongen die op dagen dat iedereen vrij is zich rot lopen , zeker in het hoogseizoen, Horeca cao is gewoon slecht. Er komen steeds minder mensen op af, net zoals de verplegers in het ziekenhuis. We vinden het allemaal normaal om klauwen met geld te verdienen, kijk eens naar al die campers, die vakantiehuizen, Walcheren wordt er helemaal vol meegebouwd en we zeuren over een paar euro fooi. Als je het kan betalen houdt het op maar als je het kan moet je je doodschamen dat je niet een paar centen over hebt voor mensen die in jouw vrije tijd, bv in de kerst en vakanties werken. Maar dat is allemaal normaal. , Nederland op zijn smalst.. En wij zeuren om wat fooi.?
mystiek56 27 August 2021
Als je het niet kan betalen houdt het op moet het uiteraard zijn!
Deurtie Herrie 27 August 2021
Dat ze met 2 bakjes koffie meer dan een uur zitten komt misschien omdat ze niet reageren op je verzoek om te mogen betalen Het hele systeem deugt niet. Als de ondernemer wilt dat hij personeel heeft lopen dat gemotiveerd is moet hij ze gewoon een fatsoenlijk loon betalen en niet de klanten opzadelen met het gevoel och arme ....ze verdient bijna niks dus geef ik maar iets extra´s.
Frans39 27 August 2021
Enige tijd geleden was een vriendin van mij bij het hardlopen vergeten geld bij zich te steken. Toen ze onderweg verging van de dorst vroeg ze bij een restaurant of ze wat water voor haar hadden. Het antwoord was: "We hebben alleen maar flessenwater" U kunt zich ws indenken hoe ik sindsdien denk over de Horeca. Ja, ik weet heus wel dat er uitzonderingen bestaan.
mystiek56 27 August 2021
Reactie op deurtie herri en frans 39. Ik denk dat Deurtie alleen maar kijkt vanuit zijn eigen positie. Neem het nu eens voor ook eens na te denken vanuit de positie van een ondernemer. Als men niet goed geholpen wordt geeft men geen fooi. Als ze je lang laten zitten zou het wel eens kunnen dat het druk is, want als ze een tafel vrij hebben dan kunnen ze meer omzet maken dan dat ze je laten wachten. Uiteraard gaat er wel eens fout maar dat is niet algemeen. Reageer je ook zo als je in het ziekenhuis ligt en ze laten je liggen omdat het druk is, maar dat is uiteraard anders, vind je ook niet dat ze een fatsoenlijk loon moeten hebben of ben je dan bang dat de ziektekosten verzekering omhoog gaat. Recht is recht en krom is krom. En Frans als ze bij mij aan de deur bellen om een glas water weet ik ook niet hoe ik zou reageren. En het is nu éénmaal zo dat er veel mensen in de horeca kwamen en komen die een glas water bestellen om geen betaalde consumptie te nemen. En geloof me dat zijn er niet weinig. Dus om door een enkel geval zo over de gehele horeca te denken is niet fair. De maatschappij is nu éénmaal veranderd en he kan niet meer verwachten dat iedereen gelijk klaar staat omdat je je portemonnee bent vergeten
Jo met de banjo 27 August 2021
Als je je vaste stekjes hebt kent het personeel jou ook. Als ik tank geef ik ook fooi, als er een bezorger met een pakketje aan de duur komt krijgt ook deze fooi. Het mes snijdt altijd aan twee kanten denk ik maar.
wispelhuis 27 August 2021
De stelling ging over fooi geven of niet in de horeca.
turfer 27 August 2021
mystiek56 , 10 euro per uur ? de meeste zitten op de helft , verder moet je wel kijken of de fooi bij het personeel terecht komt, vaak is dat niet het geval, gaat in 1 pot en wordt verdeeld naar het aantal uren dat je werkt
turfer 27 August 2021
Frans 39 , dan ga je toch gewoon naar het toilet, en drinkt daar wat, trouwens als je je medicijnen moet in nemen ben je verplicht water te geven zonder kosten .
Aviateur 27 August 2021
Zover mij bekend wordt er in de Horeca over de rekening van eten en drinken automatisch een bepaald percentage aan "bedieningsgeld" gerekend dat reeds vele jaren geleden is ingevoerd. Desalniettemin als de bediening tot tevredenheid leidt is een extraatje best op zijn plaats en geeft dat betreffende persoon stimulans in zijn werk; wij blij en hun eveneens.....
wispelhuis 27 August 2021
Het zgn bedieningsgeldsysteem is in 1988 afgeschaft.
famclaes 27 August 2021
Ik ben doorgaans wel geneigd een fooi te geven maar ik pin wel alles en heb bijna nooit contant geld bij, ik ik zeg dan dat ze het bedrag op het pinautomaat mogen verhogen met de fooi die ik wil geven echter vraag ik me wel eens af bij wie het dan terecht komt, bij de baas of bij de medewerker.
Jo met de banjo 27 August 2021
De meeste horecazaken zien liever cash geld!
Zeeuwleeuw 27 August 2021
@mystiek56 Volgens mij heeft u ook wel een wat vertekend beeld van de horeca. Er wordt in het algemeen zwaar onderbetaald en van de vaak erg jonge mensen wordt verwacht dat zij keihard werken, ook tot 's avonds laat en op zon- en feestdagen, ook bij hitte van 34 graden. Het is niet voor niets dat er moeilijk aan personeel te komen is en dat er enorm veel wisselingen zijn, waardoor vaak onervaren krachten alles nog moeten leren en er handigheid in moeten krijgen, waardoor alles weer langer duurt. Wanneer de horeca in het algemeen beter zou betalen en wat beter met personeel om zou gaan zouden mensen er niet massaal weglopen. Zelfs veel vaste krachten die door corona zonder werk kwamen te zitten willen nu niet meer terug. Tegenwoordig is het min of meer normaal dat je gratis kraanwater verstrekt wanneer iemand daar om vraagt. Dat kost je namelijk maar 2 euro voor 1000 liter! Ofwel 0,04 cent voor een glas water! Het is ook sterk gezondheidsbevorderend en er is vele jaren gestreden om dit ook in de horeca als normaal te beschouwen. Wanneer je dat dan als ondernemer weigert geeft dit aan hoe egoistisch en hebzuchtig je bent, omdat je veel liever 3 euro voor een flesje bronwater vangt. Er is zelfs een tijd geweest, misschien is het nu niet meer, dat het zogenaamde 'bronwater' uit de tap gewoon kraanwater was waar bubbels aan toegevoegd werden en wat verkocht werd als Spa Rood. Wanneer iemand een glas water wilt kan hij dat bij ons gewoon krijgen door. En wanneer het warm is en de vuilnisman komt de kliko's legen dan geef ik hem een literpak biologisch vruchtensap, of iets anders als hij dat liever heeft.
Dundieje 27 August 2021
@Zeeuwleeuw. Wat een geleuter over een glas water. Ben je nu echt hele dagen op therapeutische basis lappen tekst aan het schrijven op iedere stelling?
Zeeuwleeuw 27 August 2021
@Dundieje Er is niets wat zo veel voorkomt als water. Meer dan 2/3 van het aardoppervlak bestaat uit water. Een mens bestaat voor meer dan 90 % uit water. Dus noem dat maar onbelangrijk.
Johan__ 27 August 2021
Werken voor een fooi.. dat kan alleen in de horeca. Als de bediening het verdient durf ik dat wel, maar te vaak desintresse. Meeste kunnen het geen eens. Kijk verdorrie eens rond je als je aan het bedienen bent. Te vaak zie ik ze met tunnelvisie (snotneusjes) weer naar binnen gaan terwijl ze makkelijk een knikje kunnen geven dat ze me hand hebben gezien, om bv af te rekenen. Soms wil ik wel eens gewoon weglopen om te kijken of men wakker schiet. Nee, in NL kan er nog veel verbeterdt worden.
wispelhuis 27 August 2021
Nou, als de fooi ook uit water bestaat werkt er morgen niemand meer in de horeca.
Pindakaas1983 27 August 2021
@Proton succes met je 6 Maandelijkse Injecties
Meeuwepoep 27 August 2021
@wispelhuis. ik snap ook wel dat het personeel niet de prijzen bepalen. Lijkt me logisch en staat ook nergens in mijn tekst. En de fooi is lang niet altijd voor het personeel, soms wordt hier een percentage van ingehouden. Maar goed, niemand kan dus mijn vraag beantwoorden..........ik heb namelijk niet zoveel ervaring met de horeca en was hier wel nieuwsgierig naar. Zijn die prijzen gemiddeld nu wel of niet te duur?
wijari 27 August 2021
Krijgt je echtgenoot (te) ook een fooi als zei een goede maaltijd klaar maakt. Ha ha.
Proton 27 August 2021
@Pindakaas1983. Ik heb er geen moeite mee om iedere 6 maanden een spuit te halen. Ik ben niet bang van een prikkie.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.