Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Studenten die stage lopen moeten verplicht een vergoeding krijgen

2.761 stemmen | Geplaatst op 25 april 2024 | Website

Eens
88.5%
Oneens
11.5%

Reacties (13)

GeelHesje een week geleden
Natuurlijk! Waar gewerkt wordt dient loon betaald te worden!
dutchy71 een week geleden
Voor niks kun je overal gaan werken, Natuurlijk moet dit betaald worden.
Karel33 een week geleden
voor niets gaat ze zon (nog) op.
Mieppio een week geleden
Toen ik stage moest lopen verdiende ik 30 gulden per maand, 10 dagen werken 4 dagen vrij. Reisgeld er af en er bleef niets over. Dus nu mag er wel iets gegeven worden zodat je uit de kosten komt met reizen.
Frank2 een week geleden
Natuurlijk moet een stagiair betaald worden. Ze worden ook voor 80% voor vol ingezet, dus dat moet gewoon betaald worden. Er zijn allerlei regelingen om minder loonheffing te betalen voor deze groep. Het is ook voor de werkgever een goed signaal, het mes snijdt aan twee kanten. Want als een bedrijf zeer weinig stagevergoeding geeft zullen die ook geen serieuze stagiairs meer krijgen.
Howy Cues een week geleden
Eens! Verplichte stage moet te allen tijde vergoed worden. Een stagevergoeding is loon naar werk! Dus geen schouderklopje of koffie van de zaak. Met een stageplek combineert de mbo-student werken met een opleiding. En dit 'verplicht werken voor een beoordeling' houdt niet in dat een student zich in de schulden moet steken om het hoofd boven water te houden. In het mbo is de onderwijsinstelling eindverantwoordelijk voor het hele onderwijsproces, inclusief de stage/leerbaan. De onderwijsinstelling sluit een praktijkovereenkomst (pok) af met de betreffende student en het leerbedrijf. Deze praktijkovereenkomst is bindend en kan informatie bevatten over o.a. financiële vergoeding, duur overeenkomst en beoordeling. De stage of leerbaan mag de student geen geld kosten. Maak de student kosten (bedrijfskleding, reiskosten e.d.)en krijgt hij die niet op een andere manier vergoed, moet het betreffende bedrijf waar de stage plaats vindt deze kosten vergoeden. Soms gaat een stagiair na zijn schoolopleiding bij zijn stagebedrijf in loondienst. Soms zou ook vaak kunnen zijn als ondernemers beseffen dat een 'bedrijfsopleiding' meer is dan een stageplek alleen. De stageloper van weleer zou weleens de toekomstige vaste kracht kunnen worden. Gratis verplicht werken is slavenarbeid, maar positieve mond-tot-mond-reclame daarentegen kost niets. Maar ja, het bewustwordingsproces van ondernemers staat veelal in de 'gratis-en-voor-niets-modus'.
velder een week geleden
Oplossing is dit in de cao opnemen (vaak is dat al zo). Reiskosten plus een uurvergoeding. Er zijn bedrijven die dan roepen dan doen we niets meer met stagiaires om daar onderuit te komen. Gelijk de accreditatie als opleidingsplek afnemen dunkt me
heul een week geleden
Zelf ben ik naast docent ook 20 jaar stagebegeleider in het mbo geweest vanuit de onderwijskant. Als stagebegeleider weet je perfect hoe bedrijven hun functie als stageverstrekker invullen. Als ik misstanden zag , ging ik het gesprek aan en zo nodig viel het stagebedrijf af, hoe lastig het soms ook is om voldoende stageplaatsen te vinden, Het belang van de student staat voorop, hij moet bekwaam van school komen. Het is de toekomst van de student die op het spel staat, niet het financieel belang. Mijn ervaring is dat alle bedrijven een redelijke vergoeding geven in welke vorm dan ook. Bedrijven die alleen op goedkope krachten uit zijn , zijn zondermeer ongeschikt als stagebedrijf. Vaak zag je dan ook, dat bedrijven die er een goede invulling aan geven er vaak een goede werknemer bij kregen , als de student van school kwam. Maar het blijven net mensen.
Groothuis 47 een week geleden
Het is voor bedrijven geen verplichting om voor stageplekken te zorgen maar een gunst. Stage lopen is een onderdeel van het leerproces en vaak is er de kans om daardoor een werkplek te krijgen. Leren kost nu eenmaal geld.
B Tender een week geleden
Stagevergoeding?...Op zichzelf in eerste instantie voor, maar.....hoe zit het dan met de studiefinanciering (korting op), de eventuele toeslagen (idem), de belasting (bijbaantje), de zorgkosten, de bijtelling bij het inkomen van de ouder(s).. (toeslagen) etc. Ik denk dat niet iedere stagestudent op een vergoeding te wachten zit.....zeker niet als blijkt, dat er alsnog maar zeer weinig van over blijft......Dus, een goed idee????
Kaiser een week geleden
als je gewoon aan het werk gezet word,moet dat betaald worden , maar als ze je echt iets leren en goed begeleiden is het wat anders, blijft een moeilijke keus
Howy Cues een week geleden
Hoe zit de vork in de steel? https://www.p-direkt.nl/informatie-rijkspersoneel-2020/mijn-werk/loopbaan-en-ontwikkeling/specifieke-doelgroepen/stage-informatie-voor-stagiairs
C.J. de Loof een week geleden
Iedereen die bij mij heeft stage gelopen heeft daarvoor gewoon het het minimum loon ontvangen, de enige voorwaarde is wel dat de stage periode minimaal een paar maanden duurt, zo genaamde snuffel- stages doe ik niet meer dat kost alleen maar veel tijd en moeite en levert voor zowel bedrijf als stagiaire niks op.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.