Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Er moet meer waardering komen voor het MBO

1.943 stemmen | Geplaatst op 26 maart 2024 | Website

Eens
95.7%
Oneens
4.3%

Reacties (7)

Peritum ? 4 weken geleden
Helemaal mee eens, deze studenten zijn in de praktijk vaak vakbekwamer dan hoogopgeleide mensen en worden zeer zeker door die groep ondergewaardeerd. De hoogopgeleide yuppen generatie vindt zichzelf nogal beter dan de rest van de wereld. En wederom, uitzonderingen ( gelukkig) bevestigen de regel.
Howy Cues 4 weken geleden
Vakbekwaam? Tja, deskundig in zijn vak of beroep. Oftewel voldoende geschoold en ervaren om zijn werk goed en kundig uit te voeren. Dit geldt voor alle geledingen van het onderwijs: laag, middel, hoog en uni. Wie boven staat, kijkt naar beneden. En vice versa. Dus dat de een zich beter of slechter dan de ander voelt, is het aard van het beestje. Dus men prijst een bepaald beroep in verhouding tot de waardering die het voor ons betekent. Waardering gaat hand in hand met het besef dat iemand belangrijk is. Respect en erkenning geniet elk vakbekwaam mens, ongeacht zijn opleiding en populariteit. En een MBO opleiding sluit aan op de vraag naar vakbekwame vaklieden op middelbaar niveau. Dus de stelling 'dat er meer waardering moet komen' zegt meer over de perceptie dan over de waardering zelf. Slechts domheid is een beletsel voor wederzijds begrip en waardering. Daarom is imagoverbetering voor MBO het belangrijkste speerpunt in de voorlichtingscampagne.
ST DEKEN 4 weken geleden
Ik zelf ben als mbo opgeleide het bedrijfsleven in gegaan en heb door avondschool het hbo afgerond. dit betekende hard werken overdag en vaak ook doorwerken om projecten klaar te krijgen c.q. af te ronden . Daarbij dan ook in de avond naar school te moeten en of op de dag gelegenheid te nemen of te krijgen, dan ook nog eens al dat huiswerk. Ik kan zeggen dat ik mijn kennis over een heel breed vlak heb vergaard doormiddel van hard werken en altijd vuile handen doordat ik in de techniek heb gewerkt. Tegenwoordig zie ik die zogenaamde hoger opgeleide met hun arrogante kraakstemmen zich meer voordoen dan dat ze zijn, een heleboel poeha maar ze kunnen nog niet eens een spijker recht in een plank slaan. Ik respecteer een MBO opgeleide veel meer dan zo,n blaaskaak die voor de duivel te lui is om zijn mouwen op te stropen en aan te pakken. Liever uit te roepen, wat is een huis zonder wijnrek, en er overal een grote bende van te maken
tiscrea © 4 weken geleden
De mensen die LBO en /of MBO hebben gevolgd houden het land draaiend, niet die geld graaiende CEO's. Dus zeker: meer waardering mag zeker. 'Dat het mbo meer waardering verdient, vindt ook demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. De samenleving heeft volgens hem geen goed beeld van het praktijkonderwijs. Hij erkent dat ook kabinetsbeleid heeft bijgedragen aan een onderwaardering van praktijkopleidingen. Minderjarige mbo’ers konden bijvoorbeeld tot een paar jaar geleden niet gratis met het ov reizen, terwijl universitaire studenten en hbo’ers dat wel mochten. Het kabinet is daarom bezig om de verschillende vormen van onderwijs die scheef gewaardeerd worden recht te trekken' ... Daar komen ze nu - na jaaaaaaaaaaaren - achter!
B Tender 4 weken geleden
Zou het al of niet waarderen van een MBO opleiding, misschien te maken hebben met de keuze van de richting en het vakkenpakket?
Howy Cues 4 weken geleden
Heel het idee om MBO opleidingen nog populairder te maken, is een sociaaleconomisch motief. Vraag en aanbod. Bij het huidige tekort aan middenkader medewerkers, wil men de vmbo of havo leerling motiveren een mbo opleiding te volgen, zodoende het gat in de arbeidsmarkt te vullen. Slaagt men hier niet in dan zal een werkgever zijn eisenpakket moeten aanpassen of arbeidsmigranten inschakelen. De tendens om door te studeren komt niet zo maar uit de lucht vallen. Onder invloed van allerlei referentiegroepen wordt een bepaald ideaalbeeld geschetst: hoe hoger, hoe beter. Thans probeert men deze rechtlijnige opvatting te nuanceren. Immers 'hoe hoger, hoe beter' gaat allicht voor carrière-tijgers op, maar doeners (praktische denkers) geven de voorkeur aan leren door ondervinding. En dit maakt een MBO juist zo leuk. Hier gaat praktijk hand in hand met theorie. Om óók ouders en de maatschappij te overtuigen dat een mbo studie een goede en verantwoorde keus is, worden alle zeilen bijgezet om het ideaalbeeld van weleer af te zwakken. Bovendien snijdt het mes snijdt van twee kanten. Enerzijds is onze economie gebaat bij middenkader personeel en anderzijds heeft een mbo afgestudeerde een hoog vaste-baan-zekerheid. Ik snap dat je als ouder het beste voor je kind wil. Maar of dat 'beste' wat jij voor je kind wilt daadwerkelijk het beste voor je kind is, blijft de vraag.
fiat124sport 4 weken geleden
Ja is heel belangerijk. Het moet niet alleen hoog opgeleid personeel-duur- personeel zijn. Maar een goede beloning ook met een wat lager niveau is ook belangerijk tenslotte doen ze heel belangerijk werk. Tot slot stop klimaat en stikstofonzin voor 130 stop verduurzaming batterij ,wind en zon is niet schoon.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.