Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen?

2.657 stemmen | Geplaatst op 25 maart 2024 | Website

Ja
16.3%
Nee
83.7%

Reacties (37)

Veloci R. 4 weken geleden
Met alle respect maar veel van mensen van 16 of 17 jaar weten nog niks over wat ze willen in het leven, dus laat staan iets over de politiek. Als je met die leeftijd gaat stemmen dan wordt je toch gewoon verteld door je ouder(s) of familie welke partij je moet gaan kiezen. Ook al is dat misschien dan niet echt hun keuze. Dus laat ze in dat geval maar ff wachten met stemmen totdat ze 18 zijn.
velder 4 weken geleden
Ja lijkt me prima. In andere landen werkt dit ook. Deze jongeren kunnen best beredeneren wat ze belangrijk vinden. @Veloci. Ik kan uw reactie begrijpen maar er zijn meer mensen (ouder dan 18) die stemmen op emotie, op advies van anderen of "niet met het volle" verstand. Ik kom jongeren van 18 tegen met een meer overwogen mening dan mensen van bv 28. Moeten we bv ook een grens aan iq verbinden? Of iemand die verslaafd is? Mensen met een depressie?. Het wordt dan wel een glijdende schaal. In andere zaken heb je met 16 ook al zeggenschap zonder dat je ouders daar invloed op mogen hebben. Daar vinden we wel dat het kan.
moetnietgekkerworden 4 weken geleden
De laatste jaren hoor je niks anders dan dat jongeren steeds later volwassen worden, dus waarom worden er dan steeds meer dingen naar jongere leeftijd gezet. Eerst het rijbewijs halen naar 17 (ja je moet nog steeds 18 zijn om alleen te rijden) terwijl het verkeer steeds drukker wordt. nu gaan we beginnen met stemmen terwijl de helft nog niet eens weet of ze jongetje of meisje zijn of iets er tussen is ... Laat ze lekker wachten tot ze 18 zijn en eigenlijk liever gewoon naar 21
Peritum ? 4 weken geleden
Hoe onbezonnen en onnadenkend politici handelen blijkt maar weer eens. En dit alleen om een handjevol kiezer op hun bucketlist te kunnen bijschrijven! Iemand van 16 jaar heeft nog geen enkele levenservaring en amper iets over de politiek geleerd op school ( een enkeling daargelaten) of bedreven. Populistisch handelen van politieke partijen die dit goedkeuren moet keihard bestraft worden door de bewuste kiezer die anders zijn stem als verloren kan beschouwen.
Havenot 4 weken geleden
Als de jeugd onder 18 mag gaan stemmen kun je er op wachten dat er een nieuwe partij bij komt. De PvP bijvoorbeeld, de Partij voor Pubers. Daar hebben we in dit land echt gebrek aan.
GeelHesje 4 weken geleden
Nee. Jongeren van die leeftijd mogen van de wet oa nog niet eens een biertje drinken. Dat is samen met een aardige lijst met andere dingen allemaal voor 18+. Dus samen met allerlei andere volwassen "rechten" dient ook stemmen tot die volwassen "rechten" te behoren.
Peter D? 4 weken geleden
Krijgen we per saldo wat meer nuchtere kiezers.
Frank2 4 weken geleden
De jeugd wordt dan wel sneller volwassen tegenwoordig, maar stemrecht gaat te ver. Allerlei dingen zijn 18+. Ook het strafrecht kent jeugdrecht en volwassenrecht. En daar ligt ook de grens. Autorijden ook 18+. Alcohol ook 18+. Dus stemrecht ook 18+. Wellicht bedacht door de linkse partijen. Zo kunnen ze (hopen ze) meer kiezers naar zich toe trekken.
GeelHesje 4 weken geleden
@Peter D?: Dat een biertje drinken bij wet verboden is voor iedereen die nog geen 18 jaar oud is betekend niet dat mensen die jonger zijn dan 18 jaar geen druppel alcohol drinken he. Maar bij wet zijn mensen die 18 jaar en ouder zijn officieel "volwassen" en mogen vanaf de dag dat ze 18 jaar zijn geworden ineens een aardige lijst met dingen wel legaal doen wat de dag ervoor bij wet voor hun nog illegaal was om te doen ongeacht of ze op de dag dat ze 18 jaar zijn geworden ineens volwassen zijn geworden of niet en de dag ervoor nog niet volwassen waren, Voor zover de onzinnigheid van die wet maar je moet voor bepaalde dingen nou eenmaal ergens een lijn trekken. En ik ben van mening dat dit land "mee mogen regeren" dmv kiesrecht een volwassen aangelegenheid is en daarmee bij wet een 18+ aangelegenheid hoort te zijn.
J.Vet 4 weken geleden
Nee volmondig nee, Sommige dingen moet je gewoon bij 18+ laten . ongeacht de enkeling die zich wel al volwassen kan gedragen en of weet wat hij/zij wil in het leven. Die grens is niet voor niets ingesteld , je zou een spek en bonen stem kunnen uitbrengen om te zien wat er gestemd zou worden evt. maar mee tellen nee. soms moet je gewoon even wachten met dingen in het leven. ook zo met stemmen.
velder 4 weken geleden
Sommige moeten wellicht.eerst.eben bij ehotend artikel lezen. Het gaat over verplicht stellen van stemmen in België voor 16/17 jarigen. Gelijk aan alles boven de 18. Zeeland et haalt hier inspiratie uit voor deze pol. Niks dus links plan of wat dan ook. Evengoed blijft ik er bij dat 16/17 jarigen kunnen stemmen. Het zal je nog verbazen hoe rechts er bij hen wordt gedacht op de school waar ik werk. Lijkt wel een doorsnee van de samenleving.
velder 4 weken geleden
Oei de dikke duimen doe weer niet wat ik wil. P.s- je ik bedoel dus eerst bijbehorend artikel lezen.
Howy Cues 4 weken geleden
Stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen? Jazeker, stemrecht vanaf 16 jaar is wenselijk. Ik hoor 16+ jongeren vaak verstandiger dingen in de collegezaal zeggen dan menig 18-plusser. En als je leest welke onzin er momenteel over dit onderwerp op dit forum te ronde gaat, is het meer dan wenselijk dat 16-plussers iets in de politieke melk te brokkelen hebben. Tussen alcohol en stemrecht bestaat geen causaal verband. En vooral als er een link wordt gelegd op een verkeerde vergelijking van de alcoholwet en stemrecht. De huidige wettelijke leeftijdsgrens voor het (ver)kopen van alcohol is 18 jaar. Voor jongeren onder 18 jaar luidt het advies geen alcohol te drinken. Dit is alom bekend bij jongeren, maar niet bij de gele horde. Als 16-plussers gemotiveerd zijn en de ruimte krijgen, dan kunnen zij met hun ideeën en inzichten sneller tot oplossingen komen dan menig volwassene. Het is geen strikte regel dat mensen met de jaar wijzer worden, eerder kindser, dunkt me. Dus het verwijt dat jongeren (16+) iets doen zonder na te denken, is bij deze ook gecorrigeerd.
fiat124sport 4 weken geleden
Nee helaas worden ze heel erg op school links onderwezen, dat zie je aan de boeken en aan klimaatles en zo. Dus krijg je straks allemaal stemmen op links en partijen die wij niet willen. Gelukkig zijn er ook veel die er niet in geloven maar voorlopig liever vanaf 18 jaar. Tot slot stop klimaat en stikstof onzin voor 130 stop verduurzaming een batterij , wind en zon energie is niet schoon. Het zit vol schadelijke stoffen en is een verkrachting voor de natuur.
B Tender 4 weken geleden
Ach, het betreft België, waar ze kennelijk nog stemplicht hebben (niet te verwarren met opkomstplicht)......Zover is het hier (nog) niet....Maar als ze hier nu al niet op een fatsoenlijke wijze een kabinet kunnen vormen, waarin de kiezer zich duidelijk heeft uitgesproken, dan wordt het er met het uitbreiden van de kiesrechtleeftijd zeker niet beter op.....Een lachertje, heel veel 16 en 17 jarigen houden huidig de school al voor gezien, laat staan hun politieke interesse........En dat zou dan verplicht moeten gaan stemmen????
GeelHesje 4 weken geleden
@Howy: Het is voor mensen onder de 18 jaar verboden alcohol te kopen en op openbare plekken (incl een cafe en een winkel enz) alcohol bij zich te hebben. Ook is het verboden voor iemand van 18 jaar of ouder alcohol te kopen voor of alcohol te verstrekken aan iemand die nog geen 18 jaar is (en dat is dus incl ouders van mensen onder de 18 jaar). Het enige dat is toegestaan voor mensen onder de 18 jaar is om thuis alcohol te drinken. Maar de ouders mogen nog steeds geen alcohol voor hun nog niet 18 jarige kinderen kopen. De boete op bovenstaande overtredingen is 450 euro en daarmee heb je dan ook meteen een strafblad. Kortom: Op een hele kleine bijna niet na te komen uitzondering na is het verboden voor iedereen onder de 18 jaar om alcohol te drinken te kopen en/of alcohol bij zich te hebben evenals het verboden is alcohol te verkopen aan iemand die nog geen 18 jaar is en/of alcohol te kopen voor iemand die nog geen 18 jaar oud is. Dat mag ik met recht een alcohol verbod noemen voor iedereen die nog geen 18 jaar is!
fiat124sport 4 weken geleden
Gewoon terug naar 16 jaar deden wij ook en was ook niks aan de hand allemaal betutteling en verbieden, afschaffen en excuses. Ik zeg niet klem zuipen maar ik heb geen problemen met een biertje of sigaretten ze moeten het zelf weten dat deden wij ook toen we klein waren.
tiscrea © 4 weken geleden
Uit de stelling blijkt dat.niet, maar de website waarnaar verwezen wordt heeft het over België. Daar kwam ik ook pas achter toen ik willde weten welke partij dit vezronnen had.
GeelHesje 4 weken geleden
@B Tender: Het is in Belgie ook legaal om aan mensen van 16+ alcohol te verkopen ipv 18+ hier. En mensen van 16+ mogen in Belgie ook alcohol kopen en bij zich hebben en op bijv een terrasje alcohol drinken. Dat is hier allemaal 18+. Dus wellicht zien ze in Belgie dan ook wel de optie om het stemrecht naar 16+ te verschuiven. Niet dat alcohol gebruik en stemmen samen dienen te gaan maar het zijn wel beide "volwassen" aangelegenheden dus kan het in Belgie logischer overkomen om dan ook het stemrecht naar 16+ te verplaatsen. Maar dat is beide hier dus 18+. Al zou wat mij betreft het alcohol verbod hier wel van 18+ naar 16+ mogen en dan het stemrecht van 18+ naar 21+ verplaatsen.
fiat124sport 4 weken geleden
Eens en dan allemaal rechts stemmen ! Geelhesje. Nooit meer links beleid. Het kost alleen geld en levert 0 op
velder 4 weken geleden
Dus als we zeker weten dat ze rechts stemmen is het oké? Dag democratie......
dutchy71 4 weken geleden
Een 16 jarige weet nog niet wat het leven inhoud, Laat de jeugd van de jonge jaren genieten en val die niet lastig met politieke gezeik, Of wil iemand mij nog vertellen dat onze politiek nog ergens over gaat, Want Nederland is helemaal naar de afgrond aan het gaan, Geef nog meer geld uit naar andere landen en pluk de werkman [ vrouw ] maar kaal, Is dat waarom een 16 jarige moet gaan kiezen voor dat toneelstuk wat wij wekelijks te zien krijgen.
GeelHesje 4 weken geleden
@Fiat en @Velder: Links of rechts maakt tegenwoordig niks meer uit. Je stemt maar komt er vervolgens voor de zoveelste keer achter dat ze de tent belazeren hun beloften niet na komen en het tegenover gestelde doen van wat ze iedereen beloofd hebben. Je mag stemmen op poppetjes in de poppenkast maar niet op de poppenspelers en de voorstelling staat ook al vast. Stemmen lijkt op democratie en dat is ook precies de bedoeling maar de democratie zelf bestaat allang niet meer! Andere niet verkiesbare organisatie's bepalen zo ongeveer alles wat er hier gebeurd in Nederland. Maar daar gaat het hier nu ff niet over.
Farmer. 4 weken geleden
Het lijkt mij een goed idee, en aangezien de Nederlandse jeugd veel rechtser denkt dan een aantal jaren geleden, kan het misschien nog wel goed komen in dit land.
Serapis 4 weken geleden
@GeelHesje, het is waarschijnlijk voor jou wat moeilijk maar stemmen is wat anders dan alcohol drinken, er is echt geen enkel verband tussen die twee behalve bij jou dan.
GeelHesje 4 weken geleden
@Serapis: Ga jij weer op de persoonlijke en beledigende toer als je het met iemand niet eens bent en niet inhoudelijk kan reageren omdat er geen inhoudelijke argumenten tegen te bedenken zijn? Wat enorm triest en zielig van je joh! Heb je een zakdoekje nodig voor je gehuilie huilie? Het is wederom duidelijk dat jij mij totaal niet kent en maar wat uit je nek kotst in de hoop daar iemand pijn mee te doen zodat jij je weer beter kunt voelen want ik drink al jaaaaren geen alcohol meer! Is dat even lachen zeg! Wat gaat je volgende totaal misplaatste veronderstelling jegens mij als persoon worden? Ik ben benieuwd ... Oh en ik ben ook heel benieuwd wat jij ervan gaat vinden als ik of anderen jou zo gaan behandelen! In het echt dus!
Howy Cues 4 weken geleden
@GeelHesje, doe niet zo verongelijkt. Wanneer heb je gelijk? Wanneer de feiten waarop je je baseert kloppen met de werkelijkheid. Je mag onjuiste waarheid (.. alcoholverbod ..) best als mening verkondigen, maar dit verandert de facto niets aan het gegeven dat jouw mening geen feit is. In jouw perceptie is het axiomatisch dat meningen feiten zijn, maar in een realistische wereld wordt de 'alcoholwet' als waarheid gezien. Helaas loop je geestelijk en intellectueel achter in je ontwikkeling, anders had je het goedbedoelde advies van Serapis, omtrent jouw bedrieglijke redenatie, wel doorgrond. Trouwens jouw uitspraak (.. links of rechts maakt tegenwoordig niks meer uit..) is met zich zelf in tegenspraak. En paradoxaal genoeg maakt het omgekeerd wel iets uit. Verder adviseer ik jou het thema organisatiestructuur te bestuderen voordat je wederom de plank misslaat aangaande onjuiste waarheden over democratische processen. Dat kinderlijke gedoe over poppenkasten en aanverwanten boeit écht niemand, tenzij je voornaam Bassie of Adriaan is.
Howy Cues 4 weken geleden
@Farmer, het vergrijsde, rechtse brein is niet ge-updatet. Anders was de uitslag van de opiniepeiling allicht omgedraaid geweest. Zo zie je maar weer: elk voordeel heeft zijn nadeel.
GeelHesje 4 weken geleden
Nog zo eentje die ervan geniet om mensen te beledigen en te kleineren! Je loopt zelf achter in geestelijke en intellectuele ontwikkeling @Howy want je gedraagt je als een pestjochie van de peuterschool! En zo te lezen ben je ook nog blind voor de werkelijkheid ook als jij denkt dat wij hier nog in een democratie wonen. En dat alcoholverbod zoals ik het heb beschreven is correct. Maar dat zal jou zo te lezen niet kunnen boeien. Mensen persoonlijk aanvallen daar geniet jij van. Ze zouden patienten van Emergis zoals jij moeten verbieden een internet verbinding te hebben!
Uisge 4 weken geleden
Ik heb een nieuwe hobby, standaard iedere morgen alle epistels van GeelHesje een duimpie omhoog en die van Howy één omlaag geven, zonder het allemaal te lezen uiteraard.
plombier 4 weken geleden
Stemmen in ons land is al jaren nutteloos, waar ze voor staan kan in een paar uur veranderen en niet meer voldoen aan dat waar jij op hebt gestemd. Ik stem dus niet meer, een totale nutteloze bezigheid. 16 jarige laten deelnemen maakt stemmen nog ongeloofwaardiger.
C.J. de Loof 4 weken geleden
18 jaar is de leeftijd dat je voor de wet volwassen bent, geen probleem om die leeftijdsgrens te verlagen maar dan voor alles, niet alleen voor het stemmen.
Howy Cues 4 weken geleden
@GeelHesje, wie de schoen past, trekt hem aan: Emergis! Vandaar dat je zo geel in je velletje zit. Of beter gezegd een chronische dip. Ondanks je esketamine snuifgerei en methylfenidaat tabletten weet je je nog steeds niet staande te houden in ons fantastisch Nederland, waar iedereen kan zijn wie wie hij is, behalve jij. Je zit vast in een verstikkend geel korset. En door al die psychische klachten heb je minder plezier in het leven, waardoor stress, wispelturigheid en verwardheid de boventoon voert. Continu spreek jij je zelf tegen. Geen GeelHesje, maar Geel en Hesje, twee gezichten dus. Zo'n dubbelleven leidt tot stemmingswisselingen en onvoorspelbaar gedrag. De één drinkt niet en de ander stapt in de trein naar Duitsland om drank in te slaan. Geel vindt toeristen niets en Hesje speelt de toerist in buurlanden. Iedereen herkent jouw eigenaardig gedragspatroon, behalve jij. Blijven jullie maar gerust op het internet, want des te minder G + H in 't openbaar, des te veiliger het blijft. En over 'genieten' gesproken. Ik geniet hiervan. En morgen doe ik het weer.
Serapis 4 weken geleden
@GeelHesje, wat een trieste reactie op een beetje inhoudelijke tegenspraak op jouw alcohol meetlat; één en al projectie. Ik ken 10 jarigen die meer volwassen zijn dan jij, dat zakdoekje kan je beter zelf houden.
Farmer. 4 weken geleden
@ Howy Cues, laat ik ook eens betweterig doen, de gevleugelde uitspraak (tot voor kort toegeschreven aan wijlen Johan Cruijff), luidt niet elk voordeel heeft zijn nadeel, maar elk nadeel heeft zijn voordeel.
GeelHesje 4 weken geleden
@Howy heel fijn dat je zelf toegeeft te genieten van het beledigen en kleineren van je medemensen. Dat was natuurlijk allang duidelijk maar dat heb je nu dus ook zelf toegegeven. En er is duidelijk ook geen enkele cel in jouw lichaam die er over denkt daar ooit mee te stoppen. Eerder het tegenovergestelde zoals je zelf al aangeeft. Nou kan ik natuurlijk bij jou hetzelfde gaan doen maar dat doe ik met opzet niet want ik geniet er namelijk niet van om mijn medemensen uit het niets opzettelijk te beledigen te kleineren enz zoals jij dus wel doet en daar ook nog eens van geniet ook! ...
GeelHesje 4 weken geleden
.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.