Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op elke hogeschool en universiteit moet in het Nederlands les gegeven worden

2.597 stemmen | Geplaatst op 17 maart 2024 | Website

Eens
87.8%
Oneens
12.2%

Reacties (29)

Ron625 6 weken geleden
We leven in Nederland, dus les geven moet altijd in het Nederlands zijn. Uitzondering hierop kan alleen b.v. een internationale school zijn.
GeelHesje 6 weken geleden
Ja! Dit is Nederland en hier spreken lezen en schrijven wij Nederlands. Van de lagere school tot de universiteit van Zurich tot America en van Slootdorp tot Boerenhol. Op straat in de supermarkt op het terras bij de dokter en in de taxi. En niet alleen moet dat zo blijven dat moet verplicht worden! Voor Nederlanders voor toeristen en voor asielzoekers. Thuis mag je je eigen taal of dialect spreken lezen en schrijven maar zet je ook maar een teen buiten je huis dan spreek je Nederlands (of je doet op zijn minst een poging om Nederlands te spreken) en lees en schrijf je Nederlands. En wat mij betreft mag dat in de Grondwet worden verankerd ook!
BigF666 6 weken geleden
en gelijk ook stoppen met die buitenlandse studenten, kost de nederlandse maatschappij bakken met geld, en geeft een zware druk op de studenten huisvesting ( die krijgen namelijk voorrang blijkbaar) waardoor nederlandse studenten gedwongen zijn, om thuis te blijven wonen, en dagelijks vele km's moeten afleggen.... en als die buitenlandse studenten klaar zijn met hun studie vertrekken ze in 95% van de gevallen weer terug naar hun vaderland, dus niks geen meerwaarde voor onze economie ..
Karel33 6 weken geleden
woon--werk--of studeer je in een ander land, pas je aan en leer de taal en respecteer de cultuur. is dat teveel gevraagd, dan hoor je hier niet. er zoijn er al teveel die het gewoon verdommen om NL te leren en van het respecteren v an onze cultuur willen ze niets weten.
Fiat100sport 6 weken geleden
Nee natuurlijk niet !! Is weer zo'n rechts nationalistische ingeving uit de koker van Wilders. Dat is waar dit land kapot aan gaat. Tot slot tegen de klimaatontkenners, alle huizenbezitters verplicht hun huizen klimaatneutraal, tegen Wilders als premier, binnen de bebouwde kom 30 en op alle snelwegen 100 !!!
Zeeleeuwin 6 weken geleden
Iemand een idee waar Wispelhuis is gebleven?
Licht geel hesje 6 weken geleden
Helemaal eens met fiat100 !! Land gaat kapot aan de rechtse nationalistische golfstroom.
Alles stroomt 6 weken geleden
https://nos.nl/artikel/2513028-internationale-student-is-nieuwe-goud-voor-denemarken
velder 6 weken geleden
Als je het artikel leest dan is er op hoge scholen helemaal geen probleem met internationale studenten. Waar hebben we het dan over? Daarnaast heb ik twee pubers. Volledig Nederlands. Ze lezen boeken liever in het Engels. Nooit gepromoot om dit te doen. Ze spreken beter Engels dan ik. Ik denk dat aan internationalisering niet te ontkomen is. Wel vind ik dat je hier per studie naar moet kijken. Want waarom bv een opleiding tot psycholoog in het Engels als je doorgaans Nederlandse cliënten gaat krijgen? Waterbouw lijkt me dan wel weer prima om dat internationaal in te zetten. Tot slot voor klimaat millieu en een solidaire inclusieve samenleving.
ierist 6 weken geleden
Elke opleiding zou je in het Nederlands moeten kunnen volgen. Eventueel ook een Engelstalige variant erbij, maakt mij niet uit. Zolang er maar voor de Nederlanders de mogelijkheid bestaat om iedere opleiding in het Nederlands te kunnen volgen.
Howy Cues 6 weken geleden
Oneens. Engels als het moet en Nederlands als het mag. Ik ben het absoluut met Velder eens. Ook ik heb 2 studerende kinderen. Naast Nederlands hebben zij Spaans, Frans, Engels, Latijn en Duits op de VWO gehad. Op de Uni en University krijgen zij zowel Nederlandse als Engelse colleges. En zo hoort het en niet anders. Ook kunnen zij extra studiepunten verdienen (buiten hun hoofdvakken om) met de studie van een internationale taal. Dit geeft aan dat onze studenten - internationaal gezien - van wanten weten en daardoor zeer gewild zijn bij het (internationale) bedrijfsleven. Alles draait om communicatie, dus bilinguïsme is een pre. Veel Nederlanders beheersen nauwelijks of geen tweede internationale taal. Voorts zijn veel Nederlanders laaggeletterd. Vandaar het absurd aantal 'eens-stemmers'. Dit probleem is amper op te lossen door de 'denkwijze' die dit heeft veroorzaakt, want rechts-populisme is de meest parasitaire hersenspoeling wat de mens kent.
Binair 6 weken geleden
Moet er eigenlijk wel om lachen, hoewel het eigenlijk niet om te lachen is. Er staat heel duidelijk op Hogescholen en Universiteiten. Er staat niet basisschool en middelbaar onderwijs. Ik vind dat op Hogescholen en Universiteiten juist wel in het Engels les gegeven moet worden, daar de mensen die deze scholen doorlopen ook vaak in het buitenland terecht komen voor hun werk. En aangezien niet ieder kind naar de hogeschool of universiteit gaat kan er in het overig onderwijs prima in het Nederlands les gegeven worden, sterker nog er zou iets meer nederlands gegeven moeten worden omdat de wat lager geschoolde medemens ook vaak minder de Nederlandse taal beheerst in schrift en woord. Helaas zijn de meeste commentaren hier gebaseerd op het niet goed lezen van wat er nu precies staat.
TCB 6 weken geleden
Engels is de wereldtaal, dat is al heeeeel lang geleden afgesproken. Bovendien wordt er in meer landen Engels of Spaans gesproken dan Nederlands! :-) Je kan je afvragen waarom niet meer Duits en Frans, dat zijn tenslotte onze buurlanden waar we ook veel zaken mee doen, misschien moet dat ook beter….
velder 6 weken geleden
wat ik dan weer wel vind is dat docenten, professoren, hoogleraren zelf foutloos, duidelijk en vloeiend Engels dienen te spreken. Hier ligt nog wel een forse uitdaging. Louis van Gaal spreekt beter Engels dan in menig college wordt gebezigd. Ik vraag me ook af in hoeverre wij verschillen van Denemarken qua arbeidsmarkt? Daar halen ze buitenlandse studenten juist binnen ivm een tekort aan arbeidskrachten. Wellicht moet je dit alleen doen voor studies waar een dergelijke krapte bestaat maar het geeft te denken.
Kaiser 6 weken geleden
er is iets mis met die Fiat ,s nou hebben we weer een linkse Fiat
ierist 6 weken geleden
Niet iedereen heeft het talent om vreemde talen goed te kunnen beheersen, maar kunnen wel uitblinken in andere vakken. Zou zonde zijn dat ze met dit talent niet verder op de universiteit kunnen omdat er les in het Engels wordt gegeven.
Fiat501 6 weken geleden
Wat mij betreft moet iedereen verplicht gesteld worden de Engelse taal te leren ook Boa's en tot slot vóór 180 op de snelweg
Mieppio 6 weken geleden
We wonen in Nederland dus in het Nederlands lesgeven, anders hadden we wel in het buitenland gewoond
B Tender 6 weken geleden
Nederlands en Engels werden allebei al sinds mijn studie periode gegeven. Sommige vakken in het Engels (ook de boeken, essays en andere schriftelijke ondersteuning, want ze waren er gewoon niet in het Nederlands), andere lessen waren in het Nederlands.....Ik zie dan ook het probleem niet, dat alles huidig in het Nederlands zou moeten. Sommige dingen zijn nu eenmaal in het Engels (VS) en daar is niks mis mee volgens mij, want het is nu eenmaal (de) een wereldtaal, waar je als student een latere carrière opbouwt.
Lilly's 6 weken geleden
Misschien naast Nederlandse taal vind ik Engels ook heel belangrijk, wordt zowel in heel veel beroepen gebruikt, zeker in de ICT wereld, Hotelbanen, horeca etc.etc dus niks mis om de Engelse taal goed te leren.
Howy Cues 6 weken geleden
@Ierist, je zegt dat "niet iedereen heeft het talent om vreemde talen goed te kunnen beheersen, maar kunnen wel uitblinken in andere vakken." Precies, doe dan de vakken waarin je uitblinkt. Als je internationaal niet uit de voeten kunt, zijn andere studies voor het grijpen. Ben je überhaupt weleens in een collegezaal geweest, want vragen - ook in gebrekkig Engels - staat vrij. Onderstaande site schijnt een ander licht op de stompzinnige stelling: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2024/03/14/minder-buitenlandse-studenten-raakt-ook-accountancy/. Trouwens denkt niemand verder na dan zijn neus lang is? Snapt het 'eens-volk' de stelling weer eens niet? Lezen en nog eens lezen. Wellicht heeft een bepaalde groep lezers óók de Nederlandse lessen gemist. Tja, met autodidacten weet je het nooit. Met "op elke hogeschool en universiteit moet in het Nederlands les gegeven worden," is de kip met de gouden eieren slachten.
Howy Cues 6 weken geleden
@Kaiser, is er iets mis met je ogen? Lezen en nog eens lezen. Hint: Fiat100sport.
B Tender 6 weken geleden
En.....uiteindelijk, kun je je natuurlijk ook nog afvragen in hoeverre Nederlandse taal nog Nederlands is.....In het verleden, jaar en dag al beïnvloed door Franse woorden, Duits ( in dialecten) en zeker recentelijk heel veel door Engels (VS), (kijk zelfs alleen maar eens op deze site)..... of zelfs slang........Het is zelfs Vlaanderen, dat ons nog voorbij gaat in het gebruik van de Nederlandse taal.......Dus nogmaals, waar hebben we het over?
Howy Cues 6 weken geleden
@Mieppio, wie is toch de eerste persoon meervoud waaraan je steeds refereert? Allicht geeft de juffrouw of meester op de garnalen-pel-school of oester-pluk-school in Zeeuws-Vlaanderen het vak Engels in het Nederlands, maar de studie Engels op de universiteit in Nederland wordt nog steeds in het Engels gegeven.
Mieppio 6 weken geleden
Howy Cues jij bent in ieder geval niet de eerste persoon meervoud, jij weet niet waar je het over hebt. Een dikke duim bezit je wel lullo
Tramper Kees 6 weken geleden
Uiteraard voor een deel wel. Maar er komen ook studenten van over de hele wereld hier naar de universiteit. 40% van de migratiestroom is buitenlandse leerling. Die willen in het Engels les krijgen aangezien dat de taal is waarmee ze verdergaan. De studie international businessment hoort uiteraard volledig in het Engels gegeven te worden. Het gaat er om wat je studeert. Maar als de opleiding in het Nederlands kan en deze uitsluitend in Nederland gebruikt gaat worden dan graag in het Nederlands. Is de opleiding bedoelt om elders in de wereld ermee aan de slag te gaan dan in het Engels International businessment is overigens in diverse talen. Vaak komt er ook Duits Frans en Spaans bij.
Tramper Kees 6 weken geleden
Bovendien als je de universiteit compleet Nederlands zou maken, betekend dit dat de student in Nederland aan het werk moet aangezien hij/zij het niet in het Engels heeft gehad. En de vakstof moet je ook in het Engels onder de knie hebben om b.v. in Saudi Arabië aan de slag te gaan. Veel studenten gaan namelijk buiten Nederland werken.
ierist 6 weken geleden
@Howy Cues: ik ben zeker al eens in een collegezaal geweest. Heb een technische hbo opleiding afgerond in het Nederlands. Exacte vakken lagen mij wel, talen niet. Weet niet of deze studie mij goed was af gegaan als hij helemaal in het Engels was geweest. Ben blij dat ik de studie gewoon in mijn eigen taal kon doen.
Johan__ 5 weken geleden
Misschien dat de journaille van Omroep Zeeland ook weer eens naar school gaan. "Uitzonderlijk vroege asperge oogst, nog nooit meegemaakt". Een korte google laat je zien dat er allerlei technieken zijn om half maar (NU DUS!!!) al kunnen oogsten. Zelf in 2016 stond dit al in het nieuws. Ergo: desinformatie.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.