Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaker Engels in winkels door personeelstekort

3.403 stemmen | Geplaatst op 23 oktober 2023 | Website

Nog niks van gemerkt
26.2%
Ja, vervelend!
50.7%
Ik heb er geen moeite mee
23.1%

Reacties (43)

Frank2 6 maanden geleden
Personeelstekort is een groot probleem in de winkels en horeca. Vooropstellend dat dit niks te maken heeft met salariëring. Het blijft tobben. Maar hoe lossen we het anders op dan dan toch maar "anderstaligen" in dienst te nemen. Helaas is het niet anders.
Emmetje 6 maanden geleden
In openbare gelegenheden zou verplicht Nederland gesproken moeten worden. Oftewel eerst goed de taal leren voordat je in die gelegenheden aan de slag mag. Dat is toch normaal? Als Nederlander wil ik in de eigen taal aangesproken worden. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar het zelfs riskant is om een taal niet goed te beheersen. We moeten eens ophouden om ons aan te passen aan anders-taligen, dat is de omgekeerde wereld.
John Nijhuis 6 maanden geleden
Niet alleen in winkels, in Nederland kan je tegenwoordig bijna niet meer uit de voeten als je alleen maar Nederlands spreekt
The Dutch 6 maanden geleden
Toerist in eigen land, een hele vooruitgang...
wispelhuis 6 maanden geleden
In de studentenstad is het al jaren heel normaal dat je in het Engels wordt aangesproken. Als zij het kunnen, dan kun jij het toch ook? Alleen al de HZ, bijna 5000 studenten, ook dit jaar weer de beste Hogeschool van Nederland.
GeelHesje 6 maanden geleden
Iedereen die in Nederland woont dient overal in Nederland Nederlands (of een Nederlands dialect) te spreken. Toeristen mogen onderling hun eigen taal spreken maar dienen overal in Nederland tegen alle andere Nederlanders ook Nederlands te spreken. Toeristen die in Nederland geen Nederlands spreken worden genegeerd en niet geholpen en in Nederland wonende mensen die dit weigeren overal Nederlands te spreken dienen wat mij betreft linearecta het land uit gezet te worden. Dit is Nederland en hier spreken wij Nederlands. En als jij in Nederland bent spreek jij dus Nederlands. Klaar.
Karel33 6 maanden geleden
ikzelf ben multilingual--maar wil in eigen land graag in het nederlands geholpen worden. maar ja: jan kaas als toerist leert een andere taal, maar een buitenlandse toerist spreekt zelden nederlands.
Howy Cues 6 maanden geleden
Ik word liever in het Engels aangesproken dan in een of andere onnavolgbare straattaal of wazig dialect. Als de omstandigheden (tekort aan Nederlandstalige werknemers) veranderen, moeten bedrijven andere maatregelen nemen. De maatschappij moet oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen en zal zich daaraan blijven aanpassen. Evolutie is de normaalste zaak van de wereld. En dit geldt ook voor de taal. Vanuit het oogpunt van de detailhandel en horeca is Engels sprekend personeel ook een vorm van klantvriendelijkheid en gastvrijheid. Roeien met de riemen die je hebt, nietwaar?!
GeelHesje 6 maanden geleden
@Karel33: Als ik naar Duitsland ga dan dien ik daar Duits te spreken. Denk maar niet dat ze daar als ik Duitsers in Duitsland in het Nederlands aanspreek dat ze dan in het Nederlands antwoorden en denk maar niet dat als ik in Duitsland op een terrasje ga zitten dat ik daar dan kan bestellen uit een Nederlands talig menu bij een Nederlands sprekende ober. En zo gaat dat precies hetzelfde in Frankrijk Spanje Italië enz enz enz. Dus zo dient dat ook te gaan hier in Nederland.
B Tender 6 maanden geleden
Nou, in de winkels die in de bijlage genoemd worden kom zelden tot nooit. Bovendien heb ik niemand nodig die me helpt. Vind ik het niet, dan ben ik weg en in de horeca kom ik toch al niet. Dus eigenlijk zou het mij niet veel uit moeten maken, of er Engelssprekend personeel de winkelvloer verslijt of niet. Maar.......het doet me wel wat, want jaren geleden was ik op een gemeentelijke camping in Frankrijk en had enkele vragen aan de beheerder. Omdat m'n Engels beter is, dan m'n Frans, vroeg in in het Frans, of hij ook Engels sprak. Hij antwoordde in het Frans, "u bent hier in Frankrijk en daar spreken we Frans". Dat voorval ben ik nooit vergeten....... En dan verwachten ze hier, dat ik in NB m'n eigen land Engels zou gaan praten en liefst in het toeristenseizoen ook nog eens Duits? Een Pizza bestellen in het Italiaans en bij de supermarkt de sushi in het Japans (liefst in kimono of sumoworstelaars mawashi)?........Ga nie gebeure he?.....ech nie.
Tzalniewaarzijn 6 maanden geleden
Volgens mij staat Nederland op de eerste plaats wat betreft het spreken van de Engelse taal en ik heb er dan ook geen moeite mee. Engels is een wereldtaal. Bovendien stikt het in Zeeland van de toeristen dus kan het handig zijn als je Engels-talig personeel in dienst hebt.
GeelHesje 6 maanden geleden
@B.Tender: Wat ik nooit vergeten zal is dat toen de nieuwe N57 werd aangelegt stonden er overal omleidingsborden en die waren in het? DUITS! Ja écht waar! Straks krijgen we hier omleidingsborden in het Oekraïens of het Arabisch? Nee dus! Dit is Nederland en daar spreken en schrijven we Nederlands en zijn de verkeersborden wegomleidingen menukaarten enz enz ook in het Nederlands!
velder 6 maanden geleden
Wat hebben we weer een zwaar leven........
B Tender 6 maanden geleden
En jawel hoor, ik zie het al gebeuren, dat je bv een kledingstuk bij Seeman wil kopen en in je beste Engels vraagt aan de verkoopster "Do jou have my size"...waarop zij antwoord; "No, i'm thinner".....Of bij de Hime, om een "cup of peesoup (uitspraak)." Moet er toch niet aan denken he, wat voor soep je dan krijgt..........De echte reden...Het zal wel goedkoper zijn....dat buitenlands personeel.
Zomervliegje 6 maanden geleden
Ik spreek hele dagen hoofdzakelijk Engels dit ivm werk waar mensen van niet Nederlandse komaf komen. In de winkels merk ik het ook en schakel dan direct over naar Engels. Geen probleem mee eigenlijk. Geen schande hoor een andere taal vaardig zijn dan alleen Nederlands.
Karel33 6 maanden geleden
GeelHesje: 100 % mee eens. wie hier wil werken of mag wonen MOET de nederlandse taal beheersen. Maar velen spreken geen of willen geen nederlands spreken, maar de uitkeringinstanties vinden ze feilloos.
GeelHesje 6 maanden geleden
@Zomervliegje: Een andere taal vaardig zijn is natuurlijk prima. Ik spreek en schrijf ook aardig goed Engels en zelfs mijn Duits is best redelijk. Maar ik ga niet Duitse toeristen in Nederland in het Duits aanspreken en of antwoord geven! Zij dienen als ze in Nederland zijn in ieder geval te proberen Nederlands te spreken. En mensen die hier wonen incl vluchtelingen dienen ten alle tijden buitenshuis gewoon goed en degelijk Nederlands te spreken! Als het hier in ons eigen landje niet normaal meer gaat zijn om standaard Nederlands te spreken én gesproken te horen worden dan is de basis van de omvolking geslaagd. En dat mag alleen al om die reden nooit gaan gebeuren!
pappajesse 6 maanden geleden
Leuk zo een clubje wat de boel sloopt ten koste van multinationals. En zie het volk heeft niks door. Neuzelen beetje tussen de lijntjes en kijken netflix. Verliezen iedere vorm van eigenwaarde als groep. Dan is he makkelijk overnemen. WEF forrever:) dank:"het zal mijn tijd wel duren"
B Tender 6 maanden geleden
Het kan nog veel gekker natuurlijk. Kijk, naar bv de bovenwindse eilanden St Eustatius, Saba en beneden Bonaire. Zij hebben de status van een soort gemeente te zijn binnen ons koninkrijk. Dwz. hou je hand maar op...... status. Echter op die bovenwinden, spreken ze geen of nauwelijks Nederlands, maar Engels. Op Bonaire wel en natuurlijk Papiaments. St Maarten, die weer een andere status binnen het koninkrijk heeft en we delen met de Fransen, daar spreken ze hoofdzakelijk Engels en een Creools dialect, maar nagenoeg geen Nederlands. Op het Franse deel is dat wel iets anders. Hoe kan het toch zijn, dat we hier wel goed zijn om te betalen, maar onze eigen taal niet kunnen verhalen.......Wat is er toch mis met ons.....niet genoeg chauvinisme? In gedwee, lopen we met van alles mee?
Kaiser 6 maanden geleden
B.Tender , al wat hier in Nederland werkt krijgen gewoon het wettelijk minimum loon , en wees bij dat ze werken, als in mijn neus buiten de deur steek, zie in medelanders zat die voor een minimum loon niet willen werken
Sluusje 6 maanden geleden
@ GeelHesje Je zegt in een reactie: Dit is Nederland en daar spreken en schrijven we Nederlands Maar even daarvoor, in dezelfde bijdrage, schrijf je: "toen de nieuwe N57 werd aangelegt" Lijkt mij Zuid-Afrikaans
Mr. Bean 6 maanden geleden
Ze moeten eens die Nederlandse klaplopers aan het werk zetten, we hebben helemaal geen buitenlands winkelpersoneel nodig , uitkeringen eens na gaan kijken, ook leraren zijn er te vinden, zitten er genoeg thuis, eerst verplichten banen aan te nemen die je als persoon kunt uitvoeren !!!, zo niet uitkering stoppen, word hier niet goed van
Howy Cues 6 maanden geleden
@GeelHesje. Wie omvolking in de mond neemt, verspreidt racistisch gedachtengoed. Wat die Nazi-term betreft, duikt 'Umvolking' steeds meer in de rechtse boreale visie op. Deze lieden spreken 'degelijk' Nederlands. Degelijk Nederlands? Ja, want de Nederlandse taal 'moet te vertrouwen zijn, tegen een stootje kunnen, eerlijk en oprecht zijn.' En wel 'te (zonder n) allen (met n) tijde (zonder n). Je probeer Duitse toeristen de les te lezen, terwijl jezelf de ene (taal-)blunder na de andere (taal-)blunder maakt. Wat dacht je van deze ontspoorde zin (foutieve inversie): "Zij dienen als ze in Nederland zijn in ieder geval te proberen Nederlands te spreken." En nog een aantal gevalletjes abracadabra: "Als het hier in ons eigen landje NIET NORMAAL MEER GAAT ZIJN om STANDAARD Nederlands te spreken ÉN GESPROKEN TE HOREN WORDEN .." "Ik spreek en schrijf AARDIG GOED Engels en zelfs mijn Duits is best redelijk (drogredenering)," beweer je. Steek eerst je hand in eigen boezem, GeelHesje, voordat je naast je schoenen gaat lopen. Niet correct Nederlands is ook goed, tenzij je pretendeert een rasechte Nederlander te zijn. Trouwens, vriendelijkheid kost niets, dus als je de Duitse en Engelse taal zo goed beheerst, is het een kleine moeite je taalvaardigheid aan een buitenlandse toerist te tonen. Eigendunk (de boreale visie) stinkt.
B Tender 6 maanden geleden
Dat is niet waar @Kaiser. Er zijn veel constructies om dat te omzeilen. Bv. door uitzendburo's, die de uitzendkracht koppelen aan zijn bewoning en daarbij geldt.....geen werk...woning uit. De premieafdracht voor arbeidsverzekeringen, de opbouw voor pensioen en vele mazen in het net, die werkgevers kunnen gebruiken om goedkopere arbeidskrachten aan te kunnen nemen. Kijk ook maar eens bv. naar een AOW-er, die nog wat bijverdiend. Daar hoeft de werkgever geen AOW premie en werknemersverzekeringen meer voor af te dragen. Dergelijke constructies, bestaan er ook voor het in dienst nemen van buitenlanders. Asielzoekers bv. mogen 24 weken betalende arbeid verrichten. (das bijna een half jaar), daarna kan de "werkgever" ze gewoon dumpen en een nieuwe in dienst nemen.
B Tender 6 maanden geleden
En nogmaals.....er is geen personeelstekort, alleen van voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ook in de zorg niet en ook het lerarentekort niet. Beide branches, kunnen een beroep doen op ZZP - ers en dan zijn ze er wel. Maar die zijn te duur naar hun oordeel en dus houden ze het maar al te graag op "personeelstekort". Als je iets wilt hebben.....dan moet je er voor betalen, punt uit. En, die rotsmoes van "dan wordt alles duurder" hoor je meer, dan.....ja, maar dat gaat ten koste van m'n winst. Er daaaaar zit hem de kneep !!!!
Karel33 6 maanden geleden
GeelHesje: heb je het gelezen? de hyper intelligente forumbezoeker heeft gesproken. neem maar snel een goede leraar in de arm om het hyper intelligente kereltje tegemoet te komen........lol. tjeeeeeeetje, er zijn nog steeds bemoeials die het gezegde: elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, niet kennen.
GeelHesje 6 maanden geleden
Ik ben een rasechte Nederlander @Howy. Met dyslexie. Dus als jij wat taalvaudjes of ongewone sinsbauw in mijn text ziet staan waar ik gemiddeld 3x zo lang over doe om op te zgreifen als jij je discriminerende en neerbuigende gal hier over mij en zo ongeveer iedereen hier uitkotst en je je daarbij duidelijk ook nog eens erg goed en verheven bij voelt en dat zonder oog voor de inhoud wat natuurlijk van zo'n patser als jij wel te verwachten is. Omvolking ja! De huidige Nederlanders opzettelijk vervangen en laten mixen met zoveel mogelijk andere culturen met als doel de originele Nederlandse cultuur totaal te vernietigen totdat er nergens nog enige originele Nederlandse cultuur meer te vinden is zodat er alleen nog maar een hele boel verschillende groepjes mensen bestaan die niks met elkaar gemeen hebben waarmee het perfect verdeel en heersen en onderdrukken is en die dus ook nooit gezamelijk meer in opstand gaan komen. En het vervangen van het gebruik van de Nederlandse taal door bijvoorbeeld Engels is een belangrijk aspect van die omvolking. Ik gebruik met opzet het woord OMVOLKING want dat is exact wat er gaande is en dat woord heeft niks met discriminatie te maken maar wel met de dagelijkse werkelijkheid die kennelijk niet in het openbaar besproken mag worden.
tiscrea © 6 maanden geleden
De medewerkers bij het aanleggen van de glasvezel spraken niks behalve hun eigen taal en kensen alleen het woordje "baas" en wezen richting hem als je iets vroeg. Vond ik vervelend en eigenlijk niet kunnen. Aardig waren ze wel, maar ik had liever antwoord op mijn vraag 🙄 Vorige week voor het eerst een Engelstalig (Amerikaans) meisje aan de kassa, die ook vrij goed Nederlands sprak. Zodra de klant na mij haar accent hoorde begon ze in het Engels tegen haar te praten. Ik sprak Nederlands met haar, want zo leert ze het. Ze zal hier waarschijnlijk blijven, want ze was hier vanwege haar fiance. Daar kende ze dan net het Nederlandse woord niet voor. Nu wel 😁 Zo leert ze het, niet als iedereen gelijk tegen haar in het Engels begint, zoals Nederlanders vaak, graag en snel doen. Als iemand bijvoorbeeld in de haven werkt zou het handig zijn als hij/zij in ieder geval "Pas op!!" begreep.
GeelHesje 6 maanden geleden
@Karel33: Ik heb het gelezen ja en ook al op gereageerd ook. Iemand die alleen maar op taalvaudjes let en de inhoud niet ziet en geen oog heeft voor de echte werkelijkheid die kan ik niet intelligent noemen laat staan hyper intelligent.
Karel33 6 maanden geleden
GeelHesje: je snapte toch wel dat de uitdrukking: "hyper intelligent" sarcastich gemeend was?
C.J. de Loof 6 maanden geleden
Ik heb er geen problemen mee om in het buitenland Engels te spreken maar in een in Nederland gevestigde winkel of restaurant spreek ik alleen Nederlands zo niet dan ga ik naar een ander.
ierist 6 maanden geleden
Bij voorkeur wil ik in een winkel of in de horeca in het Nederlands worden bediend. Maar als je geen personeel kunt krijgen moet je iets. Daarom maak ik me er ook niet echt druk om om in het Engels te worden aangesproken.
Sluusje 6 maanden geleden
@Karel33 en @GeelHesje Jullie hebben er op dit forum, door de band genomen, geen enkele moeite mee om anderen 'de maat te nemen'. Maar ach ach als het een keer andersom is. Dan is Leiden in last.
Howy Cues 6 maanden geleden
Dyslexie is erfelijk, GeelHesje, dus "mix je inferieure blanke bloed alsjeblieft niet met andere culturen. "Omvolking (Wikipedia), omvolkingstheorie of vervangingstheorie is een extreemrechtse complottheorie met betrekking tot de vermeende vervanging van de westerse inheemse bevolking door immigranten met een niet-westerse cultuur. Volgens diverse extreemrechtse theorieën wordt in westerse landen de oorspronkelijke bevolking via massa-immigratie geleidelijk geheel of voor het grootste gedeelte vervangen door vreemdelingen, met name moslims. De oorspronkelijke bevolking zou op termijn 'een minderheid in eigen land' worden en de westerse cultuur vervangen door die van de immigranten." Nagenoeg 200 miljoen mensen spreken Duits, een miljard mensen Engels en slechts 23 miljoen mensen spreken al dan niet gebrekkig Nederlands. En jij verlangt met je kanariegele, dyslectische hersentjes dat buitenlandse toeristen, vluchtelingen en arbeidsmigranten "degelijk standaard Nederlands" in een zucht en een scheet onder de knie krijgen. Jij doet er een leven lang over en je maakt er nog steeds een lexiedys-potje van. Trouwens, je zal maar een dyslectische Duitse toerist zijn die met jou een gesprek wil aangaan. Dat wordt een polonaise van letters en klanken. Over intelligentie gesproken. Daar had je de mond vol van, maar je bent te dom om te begrijpen dat intelligentie het vermogen is je aan te passen aan veranderingen. Blijf jij maar zombie-achtig denken dat je boreale parallellepipedummetje het ei van Columbus is. Ik weet wel beter.
GeelHesje 6 maanden geleden
Wie is er hier kanariegeel @Howy? En wat jij daar van wikipedia gekopieerd hebt is exact wat er in Nederland gebeurd! Dat dat niet gezegt of geschreven mag worden doet niet ter zake en doet al helemaal niet af aan de werkelijkheid en de waarheid. En natuuuuurlijk weet jij wel beter. Denk je ...
Peritum ? 6 maanden geleden
Ben ik buitenlander in mijn eigen land ? Begint er sterk op te lijken. Waar o waar is mijn lieflijke Nederland waarin ik als kind opgroeide met Nederlandse tradities, empathie en sociaal verkeer en waar misdaad sporadisch voor kwam ? Verguisd, verkwanseld voor een appel en een ei door de politiek die alle wegen bewandeld om verdeeldheid te zaaien om de macht maar te kunnen behouden. Nederland is niet meer dan een verzamelplaats voor gelukzoekers, misbruikers van ons asielbeleid en illegalen die allen op kosten van de echte Nederlandse samenleving parasiteren. Zelfs de Nederlandse taal is verworden tot een ‘ bijkomstigheid’ ! Niet bij mij, ik vertik het om in mijn eigen moederland in een vreemde taal te communiceren !
Howy Cues 6 maanden geleden
Spuit elf geeft ook modder. Voor en tijdens W.O. II zijn de grootste misdaden door NSB-ers gepleegd. Thans roeren de nazaten hun mondjes. De rotte appelen vallen duidelijk niet ver van de boom. De leeghoofden denken te communiceren, want zij zijn in de waan dat communicatie eenrichtingsverkeer is. Onderlinge tunnelvisie wordt keer op keer bevestigd met allerlei complotprietpraat. Ik walg van die zogenaamde Arische Nederlanders. Bij gebrek aan historische kennis wijzen zij zondebokken aan, terwijl zij niet beseffen dat zij de boosdoeners en aanstichters zijn van het 'kwaad' in ons land.
Johan__ 6 maanden geleden
Kalergi plan. Omvolking!
ierist 6 maanden geleden
@Howy Cues: Als je de cijfers bekijkt veranderd de verhouding van autochtone Nederlanders ten opzichte van allochtone Nederlanders. De bevolking in Nederland groeit vooral dankzij immigratie. Er vind dus wel in zekere mate omvolking plaats. Of hier echt een plan achter zit met als doel om de Nederlanders te vervangen is niet te bewijzen en gaat mij ook wat ver.
J de Graaf 6 maanden geleden
Ik werkt als ZZP dakdekker veel voor Franse bouwbedrijven In Belgie en Frankrijk, het is dan wel gewenst om wat frans te kunnen spreken. Hier moeten de mensen maar gewoon Nederlands spreken en anders zoek ik wel een andere winkel.
Kweet nie mi or 6 maanden geleden
op zijn ouwerwets gezegd Spreek in Nederland je Moers taal
Howy Cues 6 maanden geleden
Goeie morgen in Zeeland zonder zorgen. Hi di hi, Iris. Wellicht interessant: https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5186540/omvolking-racisme-fvd-radicalisme-pvv-migratie-eu. Feitjes: DNA en fossielen geven aanwijzingen dat de eerste sporen van de moderne mens in Oost-Afrika liggen. Ook blijkt uit genetisch onderzoek dat de Zuid-Afrikaanse Bosjesmannen, met hun koperkleurige huid, de dichtste nu levende verwanten van de eerste moderne mensen zijn. Hoezo omvolking? Ras als biologisch gegeven bestaat niet. Er is geen ‘gen’ dat menselijke eigenschappen zoals intelligentie bepaalt. De suggestie dat dit wel zo is, komt voort uit onjuiste (en in de politiek vaak misbruikte) interpretaties van wetenschappelijk onderzoek. Waanideeën dus. Biologisch determinisme deugt niet. Rassenleer is gebaseerd op waanideeën en onwetenschappelijke misvattingen. De wetenschappelijke consensus is dat biologisch determinisme - het idee dat je natuur of je genen bepalen wie je bent, wat je doet en wat je kan - nergens op slaat. Aanleg en sociale omstandigheden, de twee zijn gewoonweg niet uit elkaar te trekken. Ramautarsing, Baudet, Hiddema en anderen zeggen in feite nature. Zij plaatsen zich daarmee in een lange intellectuele traditie die verschillen tussen mensen als onveranderlijk ziet. Dit denkbeeld bestempelen als wetenschap is niet alleen onwaar, maar ook een ordinair politiek statement: een die groepen mensen als minderwaardig wegzet. Deze stellingname is dus niet alleen intellectueel lui, maar ook moreel verwerpelijk. Zo zie je, Iris, dat je niet over één dag ijs moet gaan bij politieke kwesties. Nu nog nauwkeurig het verkiezingsprogramma van Omtzigt en NSC doorspitten en dan is er koffie. Tot je dienst.
Howy Cues 6 maanden geleden
Als alle mensen beweren wat zij zeggen, wordt het rustig winkelen, want hoe je het ook wendt of keert, blijft het een feit dat winkels wel met de tijd meegaan en de verbitterde oudjes niet. Deze noodzakelijke trend van internationalisering zet zich ook voort in andere branches (bouw, gezondheidszorg etc.). Gelukkig zijn is genieten van wat je hebt en geloven wat nog komt.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.