Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De troonrede mag wel minder deftig

2.640 stemmen | Geplaatst op 19 september 2023 | Website

Nee, dat hoort juist deftig
17.6%
Ja, in gewoon duidelijke taal
74.5%
Ja, in het Zeeuws!
7.9%

Reacties (27)

dutchy71 7 maanden geleden
De troonrede is niet meer van deze tijd, Als je ziet wat dat allemaal kost terwijl Nederland op dit moment zwarte sneeuw ziet, Gewoon belachelijk voor woorden, Dit moet onze koning zelf niet meer willen deze poppenkast.
Karel33 7 maanden geleden
afschaffen--nirt meer van deze tijd. laat een ander het maar voorlezen in de 2de slaapkamer. kost veeeeel minder.
Alles stroomt 7 maanden geleden
Mooi ritueel.
copie 7 maanden geleden
Ik wilde eerst serieus reageren maar ik denk dat BLA-BLA-BLA al duidelijk genoeg is.
Howy Cues 7 maanden geleden
Ja, gewoon in duidelijke, begrijpbare taal. Dit is de taak van minister-president en zijn ambtenaren op het ministerie van Algemene Zaken. Deze zogenoemde troonredeconcept wordt in de weken voor Prinsjesdag in de wekelijkse vergadering van de ministerraad besproken. Dit voorlopig voorstel kan dan eventueel nog worden aangepast en herschreven. In het algemeen geldt bij het opstellen van de troonrede: 'hou het denk- en leesniveau van een 12-jarige aan.' Ondanks dit voornemen vindt driekwart van de bevolking het taalgebruik te ingewikkeld en/of te formeel. Dus er is nog veel werk aan de winkel om de boodschap van de troonrede in klare, eenvoudige taal over te brengen. Daarom is jip-en-janneketaal het advies uit de reclamewereld.
mmuller 7 maanden geleden
DEFTIG ??? Zolang wij noch onder het juk van de vele Roofridders in Den Haag afhankelijk zijn, zeer ongepast.... Prinsjesdag een schijnvertoning in een Natie die te kampen heeft met armoede en steeds meer geweld.... Van alles kapotbezuinigd en dan op Prinsjesdag weer nieuwe leugens uitspreken en de mensen een rad voor ogen draaien.... Dusssss, waarschijnlijk weer lullen en zakken vullen...
BigF666 7 maanden geleden
afschaffen deze geldverslindende "traditie"....
dasy 7 maanden geleden
onzinnig gedoe
Peter Arnolds 7 maanden geleden
Geldverslindende poppenkast.
Karel33 7 maanden geleden
als willem een vent was zou hij moeten zeggen: deze idioterie ga ik niet voorlezen. dit is volksverlakkerij. stel eerst eens orde op zaken--stop met mooie beloftes die je toch niet waar kan maken. maak eerst eens dat de voedselbanken verdwijnen, besteed het belastinggeld in eigen land en verminder de belastingdruk. stop met peperdure zinloze projecten die meer kosten dan ze opbrengen. zorgs voor meer politie en zorgpersoneel. ik zal zelf het voorbeeld geven door af te zien van mij jaarlijke toelage, en zal belassting gaan betalen zoals elke burger. ik moet zoals iedereen zelf voor mijn gezin zorgen. zie je dat bebeuren? IK niet en daarom is en blijft het een enorme rotzooi want jan kaas blijft met vlaggetjes zwaaien en accepteert ( nog ) alles.
wispelhuis 7 maanden geleden
Als de dames de hoedjes maar stevig vasthouden!
Peritum ? 7 maanden geleden
‘ In het Zeeuws ‘ ? Begin te twijfelen aan het verstandelijke vermogen van de stelling bedenker.
Mieppio 7 maanden geleden
Het geld wat deze poppenkast kost en trouwens het hele koningshuis kunnen ze beter in de armoede bestrijding stoppen en de AOW. Dan krijgen die het ook iets ruimer. Dit is pure onzin. Het mag van mij op de schop al die onzin. eisje hier heen reisje daarheen kost handen vol geld. Stop hier mee, dat geld is beter te besteden.
TCB 7 maanden geleden
Het gaat over de taal, of die begrijpelijk is of niet. Het volk wordt steeds dommer en velen begrijpen alleen nog simpele woorden en teksten. Te triest voor woorden!
Peter D? 7 maanden geleden
Volgende stelling over het taalgebruik in deze rubriek?
pappajesse 7 maanden geleden
Zou kunnen boeit me eigenlijk niet hoe ze HUN show opvoeren. Ik zit te kijken naar de bewapende vluchtelingen die nu europa en amerika binnenkomen met snelTREINvaart. Ik zit te kijken naar uitzending van nieuws uur waarin dienstweigeraars even weggezet worden als........... ag we weten hoe we anne frank behandelde...... En ik zit te kijken naar hoe men nu russel brand aanpakken youtube zet net zn inkomstenaccount uit. IN wat voor wereld komen we terecht. Hoor net dat we van de EU niet meer over een INVASIE mogen praten als het gaat over "vluchtelingen"(het gaat nu hard) (dat zullen we niet in troonrede horen:)) das nepnieuws voor de goegemeente.
Howy Cues 7 maanden geleden
We gebruiken taal om te spreken, luisteren, lezen en schrijven. Bij de troonrede luisteren we naar de koning. Hierbij valt op dat zelfs de koning zich regelmatig verspreekt, soms stamelt en zo nu en dan zijn wenkbrauwen fronst bij te moeilijke zinnen. Voor een communicatiedeskundige is dit een teken aan de wand. Voor een goede communicatie tussen zender (de koning) en de ontvanger (het publiek) zet je de knop 'heldere taal' aan. Voorts gebruik je korte zinnen; en wel in de bedrijvende (directe) vorm. Dus niet 'het zou weleens kunnen zijn' maar 'het is zo'. Het volk wordt niet steeds dommer, maar de communicatieve, conceptualiserende en expressieve functies van de Nederlandse taal neemt af. Er is sprake van een toename in laaggeletterdheid. Door de hoge instroom van (arbeids-)migranten wordt de Nederlandse taal niet met de paplepel ingegeven. Ook het hoge percentage internationale studenten in ons land draagt er toe bij dat er hoofdzakelijk in het Engels (mondeling en schriftelijk) wordt gecommuniceerd. De jonge generatie groeit op met internationaal denken en doen. Weinig Nederlands, veel buitenlands, zeg maar. Het vak Nederlands wordt veelal niet meer onderwezen op HBO-niveau. Colleges en vakliteratuur zijn in 't Engels, zo ook op de universiteiten. Deze toekomstige (slimme) generatie is niet geleerd om later in heldere taal met het grote publiek te communiceren. M.a.w. als het tij niet nu wordt gekeerd, wordt de onderlinge communicatie in het Nederlands er niet beter op. Onze taal dreigt te internationaliseren, hetgeen afbreuk doet aan onze identiteit.
pappajesse 7 maanden geleden
Identiteit is fluid howy dat MOETEN we nou toch wel hebben geleerd na 5 miljard aan reclame daarvoor.(grijze consumenten en geen testosteron das eng voor machthebbers). Dat er geen les meer wordt gegeven is ook logisch de meesten hebben we niks meer aan (behalve als grijze consument) in deze aankomende globale wereld. U heeft het over vervlogen tijden. wakker worden.
B Tender 7 maanden geleden
Misschien, hangt de taal waarin de troonrede uitgesproken wordt wel samen met het perspectief van waaruit het geheel bekeken word. Dat is nooit echt vanuit het perspectief van de "gewone man". Oftewel, hoe deze tegen de wereld aankijkt. Meestal worden onderwerpen aangeroerd, die de Koning netjes voorleest, maar aangedragen zijn door anderen...... Een moment opname van de op dat moment spelende aspecten, verzonnen door menigeen die zelf de aspecten heeft bewerkstelligd..... Maar.....daarna gaat alles weer z'n gewone gang en is hetgeen gezegd is, binnen de kortste keren weer veranderd en vergeten........In het kort gezegd. Eigenlijk stelt het niets voor.
pappajesse 7 maanden geleden
Heeft ie sorry gezegd voor verspreiden nepnieuws tijdens pandemie? Of nog recentelijk de nos die weer iets in russische schoenen probeerde te schuiven? Heeft ie spijt betuigd voor grooming programmas op scholen. Heeft ie spijt betuigd voor het piraatfonds....euh #klimaatfonds Heeft ie ergens spijt betuigd? want we lopen hard achteruit.
Howy Cues 7 maanden geleden
De koning schrijft de troonrede niet. De minister-president schrijft een voorlopige tekst van de Troonrede. Dit doet hij op basis van bijdragen van de andere ministers. De ministerraad stelt uiteindelijk de Troonrede vast. Hierin worden de meest relevante onderwerpen aan de orde gesteld. Niet oppervlakkig of terloops (aanroeren) maar na beraadslaging. Pas dan vervult de koning zijn plicht: het serieus voorlezen van de troonrede. De Nederlandse taal maakt deel uit van onze identiteit, evenals onze schoolopleiding, gemakshalve of beroepshalve de pedagogische identiteit genaamd. De school draagt bij aan onze visie over opvoeding en onderwijs, welke op haar beurt de normen en waarden bij leerlingen ontwikkelt. Identiteit is geen fluid, maar 'vaste grond onder de voeten'. Persoonlijke identiteit (wie we van binnen zijn) en sociale identiteit (wie we van buiten zijn) gaat niet over vervlogen tijden, pappajesse. Je kleinkind (onderbouw middelbare school) kan je alles vertellen over dit onderwerp. Voorts is jouw 5-miljard-reclame-argument een broodje-aapverhaal. Allicht verwar je reclame met propaganda of voorlichting, maar dan nog lusten de apen in Apenheul er geen brood van. Ik heb weinig herinnering aan vervlogen tijd, want mijn goede oude tijd moet nog komen. Dus de emotie dat ik iets belangrijks of dierbaars ben kwijtgeraakt, roept bij mij geen gevoelens van nostalgie en heimwee op.
patrik71 7 maanden geleden
ieder jaar weer een komisch moment deze Troonrede, want de mensen die in de zaal aanwezig zijn, alle Politici noem ze allemaal maar op , horen helemaal niet wat onze Koning zegt,( omdat ze al lang weten wat hij gaat zeggen) die zijn alleen maar bezig , met de Camera Van de NOS ,wanneer krijg ik de camera op mij als de Koning een zin uitspreekt? zeer Hilarisch ieder jaar weer.
xjxjxjx 7 maanden geleden
https://i.ibb.co/k4sdNJ0/Koning.jpg
B Tender 7 maanden geleden
Jammer, ontzettend jammer, dat de Koning niets heeft gezegd over al die groeperingen, die ook dit kabinet beïnvloeden om hun taken uit te voeren zoals zij willen. Het kabinet deels daarmee blokkeren in uitoefening van hun taken, maar een kabinet dat op hun beurt te veel oor, hebben gelegd naar deze minderheden, die slechts de bedoeling hebben onze maatschappij te ondermijnen..... Maar ja, de Koning leest ook maar voor uit een door anderen geschreven boek....... En de kracht van dit kabinet, op/met hun begroting, staat net zoals bij twee openstaande deuren, wederom al weer van begin al op de tocht....... Het geheel....... Zonde, zonde Koning, van uw er bij ingesloten lunch en die snelle hap die u nog veel voor 13.15 nog heeft moeten nemen.
pappajesse 7 maanden geleden
mijn kleinkind kent alle gendervlaggen mn transgenderbuurvrouw kent ze niet eens. Wel goed onderwijs zeg......... En wat een identificering. Als mijn kleinkind de regenboogvlag niet groet is het gang.......over innerlijke identiteitsbehoud gesproken en normen en waardes........... Niet mijn agenda........niet mijn onderwijs. 5 miljard is nog voorzichtig het is een oerwoud aan opvoeders.......ze willen allemaal met hun tengeltjes kids managen. (is hot topic namelijk) om een of andere reden.
Howy Cues 7 maanden geleden
Identificering? Goh, leuk barbarisme. Vandaar je onwetendheid over identificatie. De regenboogvlag voldoet allang niet meer. Je hoort dus wel wat je kleinkind zegt, maar je luistert niet. Jeetje, ontaarde opa. Identiteitsbehoud? Nou, nou, je schudt de contaminatie wel uit de mouw. En jij hebt kritiek op 't huidige onderwijs. Steek je hand eens in eigen boezem. Zelfonderzoek zou je niet misstaan.
pappajesse 7 maanden geleden
Dat was het? lol
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.