Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1 mei, de Dag van de Arbeid zou een vrije dag moeten zijn

3.331 stemmen | Geplaatst op 1 mei 2023 | Website

Eens
55.5%
Oneens
44.5%

Reacties (22)

Howy Cues 01 May 2023
'De Dag van de Arbeid' is niet wettelijk aangemerkt als een officiële, doorbetaalde vrije dag, dus worden werknemers geacht op de werkvloer te verschijnen. De roep om 'de Dag van de Arbeid' te upgraden tot extra vrije dag is weinig animo. Bovendien werpt zo'n extra doorbetaalde feestdag zout op de wond van 'arbeiders' die wel met feestdagen moeten werken. Immers als het écht een feestdag voor de arbeider is dan zou heel Nederland plat moeten liggen, dus iedereen - niemand uitgesloten - vrij moeten zijn. Heel Nederland zou al in rep en roer zijn als louter en alleen de horeca en detailhandel haar deuren zou sluiten. Laat staan dat het bediend personeel op tankstations, in het openbaar vervoer en/of in de recreatiesector het óók laten afweten dan zou de wereld te klein zijn. M.a.w. een extra vrije dag op de Dag van de Arbeid is een onverenigbare stelling. Alhoewel er in sommige cao's sprake is van het tegendeel, werkt zo'n extra vrije dag ongelijkheid in de hand. Zodoende komt het solidariteitsbeginsel onder druk te staan, waardoor de Dag van de Arbeid haar intentie en roeping verliest.
pietjepreies 01 May 2023
ze moeten 5 mei als oficele dag benoemen en ook geen koningsdag 5mei en niet anders
Kaiser 01 May 2023
Howy Cues , wat een onzin verhaal ,1 mei is afgeschaft omdat we de keus moesten maken tussen koninginnen dag of 1 mei , beide dagen werden te duur, den Uil en kok hebben het nog geprobeerd, maar dat haalde het niet
Mieppio 01 May 2023
V Kijk eens om je heen in andere landen, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk overal is 1 mei een vrije dag en dat moet in Nederland ook gebeuren. Koningsdag gelijk afschaffen en 1 mei er voor terug. Koningsdag heeft 4 miljoen euro gekost voor die onzin. Zwaar over dreven. 1 mei moet een vrije dag worden, koningsdag en 5 mei niet.
Howy Cues 01 May 2023
Kaiser, de Dag van de Arbeid is op 1 mei in 't leven geroepen door Hitler. Dus historisch gezien is de datum 1 mei al een dubieuze keuze. Voorts heeft het schoonmaakpersoneel 1 mei als vrije dag in haar cao staan. Voor wat betreft de keus tussen Koninginnedag en de Dag der Arbeid was er geen sprake van keuze maar een ongewone mogelijkheid in een constitutionele monarchie. De stelling dat 1 mei, de Dag van de Arbeid, een vrije dag zou moeten zijn, is quatsch. Ten eerste loopt de stelling spaak, want het begrip vrije dag impliceert een nationale feestdag, hetgeen de Dag van de Arbeid niet in Nederland is. Ten tweede rijst de vraag of de zgn. internationale solidariteit te eenzijdig wordt belicht. Immers de Dag van de Arbeid stopt niet bij het tonen van een eendaagse solidariteit, maar een solidariteit op basis van gelijkheid, zoals bijvoorbeeld de salarissen. Wie in Nederland wil salaris inleveren t.b.v. hun arme arbeidsbroeder in het buitenland? Juist, nagenoeg niemand. En over Den Uyl en Kok gesproken. Dankzij hun prestaties plukt de PvdA nu haar vruchten.
No summer this year 01 May 2023
Dan gaan op die dag alle profiteurs in ons land die niet willen werken, dan wel werken op 1 mei? Zou n mooi gebaar zijn.
Kaiser 01 May 2023
Howy cues , op 1 mei wordt door De oude Sovjet landen de overwinning op nazi Duitsland gevierd
Howy Cues 01 May 2023
Beste Kaiser, u verwart een en ander. Er is geen causaal verband tussen de Dag van de Arbeid (1 mei) en de Dag van de Overwinning (9 mei). Oftewel er is geen oorzaak-gevolg relatie tussen bovengenoemde feiten en data. Wellicht brengt Wikipedia u op 't goede spoor: "De Georgische sergeant Meliton Kantaria liet op 2 mei 1945 de Sovjet-Russische vlag wapperen op de Reichstag als symbool voor de overwinning op het naziregime." At your service, Howy.
C.J. de Loof 01 May 2023
Ja prima hoor maar welke andere vrije dag komt er dan te vervallen?
peter Arnolds 01 May 2023
Nog een vrije dag erbij ? Ik heb er 365 dus nog een dag extra zou wel erg veel worden :)
Mosk 01 May 2023
jaaaa, en voortaan iedere vrijdag ook. ik kijk er al naar uit.
Allem 01 May 2023
Hebben we nog geen vrije dagen genoeg? 52 x 2, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2 kerst, Pasen en Pinksteren. Het lijkt me intussen meer dan genoeg. Wie betaald al die werknemers die alleen vrije dagen willen? Ik weet het wel, de werkgever! En rekent helemaal terecht deze kosten door in z’n producten.
ierist 01 May 2023
Als nationale feestdag zie ik liever dat 26 juli een feestdag wordt. Op 26 juli 1581 tekenden een groot aantal provincien van de Spaanse Nederlanden het plakkaat van Verlatinghe, waarin Filips de II afgezet werd als heerser. Dit was in feite een onafhankelijkheidsverklaring en het begin van Nederland als onafhankelijk land (https://nl.wikipedia.org/wiki/Plakkaat_van_Verlatinghe). 26 juli is de echte datum dat Nederland jarig is, niet de verjaardag van de koning. De meeste landen hebben hun onafhankelijkheidsdag als nationale feestdag, dus waarom hier niet? Helaas blijft van de Nederlandse onafhankelijkheid steeds minder over, maar dat is een ander verhaal.
Mieppio 01 May 2023
@ierist wat hebben we dan aan die vrije dag dan heeft iedereen vakantie, dit is gewoon stom gezwam van je
C.C.M 02 May 2023
Howy Cues, de dag van de arbeid 1 mei heeft totaal niks met Hitler te maken. Op 1 mei wordt in veel landen de Dag van de Arbeid gevierd (in België spreekt men van Feest van de Arbeid). De geschiedenis van deze van oorsprong socialistische dag van de arbeidersbeweging gaat zeker terug tot 1889. Voor wat betreft de geschiedenis van de Dag van de Arbeid wordt ook vaak verwezen naar de Britse ondernemer en sociale hervormer Robert Owen. In 1817 pleitte hij al voor de invoering van werkdagen van acht uur. Maar ook lang voor die tijd gingen er zo nu en dan al stemmen op om werkdagen te verkorten. Tijdens het congres van de Tweede Internationale, op 21 juli 1889, werd afgesproken om internationaal op 1 mei te gaan demonstreren. De eerste officiële editie vond een klein jaar later plaats, op 1 mei 1890. Zowel in de Verenigde Staten als veel landen in Europa gingen op deze dag voor het eerst duizenden arbeiders de straat op om te pleiten voor de achturige werkdag en betere arbeidsvoorwaarden. Al snel werd dit een traditie. Ook in Nederland waren er tijdens de eerste editie al enkele vieringen. Zo namen in Haarlem 1400 mensen een petitie aan over de achturige werkdag, legden in Appelscha 700 mensen het werk stil en was in Enschede een achturen-betoging. https://historiek.net/dag-van-de-arbeid-1-mei-geschiedenis-betekenis/101916/
ierist 02 May 2023
@Mieppio: dat jij dan misschien vakantie hebt, betekend niet dat andere mensen dan ook vakantie hebben. Veel mensen werken gewoon midden in de zomer. Wie zwamt er hier nu?
Mieppio 02 May 2023
ierist jij zwamt
ierist 02 May 2023
Prima Mieppio. Fijne dag verder.
Mieppio 02 May 2023
komt er nog een andere stelling deze staat weer al 2 dagen. 1 dag is genoeg voor een stelling en niet langer
waggel1 02 May 2023
Arbeid maakt hier dus niks vrij op 1 mei
Howy Cues 02 May 2023
C.C.M., de stelling was dat de Dag van de Arbeid een (doorbetaalde, wettelijke) vrije dag moet zijn. Wat had Hitler hier mee te maken? Sla uw bronnen na en kom tot de ontdekking op het volgende: "Minder bekend is dat op 10 april 1933 de regering van Hitler 1 mei per wet tot betaalde "feestdag van de nationale arbeid" verklaarde. Middels deze door Goebbels voorgestelde maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de historie van de Dag van de arbeid, bleef deze dag een feestdag in onder andere België en Duitsland." Ten overvloede: " In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, op een paar landen na waaronder Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider." Nog maar eens: "In de Sovjet-Unie en de voormalige communistische landen in Oost-Europa werd 1 mei jaarlijks gevierd met een parade, waaraan behalve arbeiders ook legereenheden deelnamen, die de producten van de wapenindustrie lieten zien." Hoewel het onnodig is: "In veel landen (onder andere België en Frankrijk) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij." Voorts geldt genoemde privilege óók in de schoonmaakbranche. Nu troebel water weer helder is, kunt u zich weer op de stelling richten: "Bent u het eens met de stelling, of niet?"
W.Melger 02 May 2023
@Howy Cues. Ik heb het vermoeden dat we met jou onze narcist weer in ons midden hebben, alles wijst er op.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.