Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geschiedenis Nederlands-Indië moet prominenter in onderwijs en musea

1.779 stemmen | Geplaatst op 8 februari 2023 | Website

Eens
47.1%
Oneens
52.9%

Reacties (18)

wispelhuis 08 February 2023
Lijkt mij nogal duidelijk. Ja dus.
Kennie-L 08 February 2023
Lijkt mij nogal duidelijk. Nee dus. Voorlopig durven ze een bepaalde bevolkingsgroep niet eens over de holocaust te onderwijzen.
heul 08 February 2023
Nee, natuurlijk niet. Laat alle facetten van de geschiedenis moeten gelijk belicht worden. Niets extra belichten, zoals onlangs die slavernij- verleden- fobie, en geef alles een gelijkwaardige plaats. En zeker geen facetten verzwijgen. De geschiedenis ligt achter ons, we kunnen er niets meer aan wijzigen, wel kunnen we er lering uit trekken voor de toekomst.
mmuller 08 February 2023
Laat het onderwijs zich eerst meer bezig houden met anti criminaliteit en anti discriminatie... het ouvert helemaal uit met geklaag van de WO2, Slavernijverleden, Nederlands Indie, al het Geloof en het onderwijs daarvan en en en... wij moeten de jeugd weer meer respect en discipline bijbrengen in deze overvolle maatschappij... op het ogenblik is er onder de jongeren te veel criminaliteit... OUDERS let op je kinderen, breng ze normen en waarden bij....oorlogen hebben wij al te veel op deze planeet....
wispelhuis 08 February 2023
Hoe was het ook al weer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands-Indi%C3%AB
sooldleg 08 February 2023
Prima, dat er boeken over geschreven worden, ondanks dat er al zijn. Bv. Multatuli's "Max Havelaar"....... Er zijn al vele boeken van en over. Tik maar eens in op het zoekprogr. "Boeken over Nederlands Indie". Het is in mijn ogen dan absurd, dat dit op scholen en in leerboeken prominenter naar voren gebracht zou moeten worden. Voor dat men het weet, worden kinderen geïndoctrineerd in een bepaalde zienswijze en daarmee zeker welke en van wie. Boeken......Ok. Lesboeken op scholen .......Nee........ Musea, kunnen dit zelf wel bepalen en een bezoeker heeft altijd de keus om er wel of niet naar toe te gaan.
Bram Altman 08 February 2023
Wordt er op school nog iets onderwezen wat werkelijke waarde gaat hebben in de carriere van de student? Allerlei zieke belangenclubjes, zoals Keti Koti, lgbhtiq+ extremisten, Stichting Indonesië, NIOD en blm, willen hun stokpaardjes als verplichte kost op school maar in de praktijk heb je er geen reet aan. Geen wonder dat de meeste schoolverlaters totaal geen aansluiting met de arbeidsmarkt hebben. Kunnen amper Nederlands lezen en schrijven en rekenen is maar voor een enkeling weggelegd. Zieke maatschappij.
Mr. Bean 08 February 2023
geschiedenis op scholen ja dus, normaal, uitgebreide geschiedenis goed voor leraren in opleiding, die hiervoor interesse hebben ! Laat men inderdaad zich maar eens bezighouden met het heden, valt genoeg te verbeteren. Stam zelf nog af van de Hugenoten, hebben ook moeten vluchten uit Frankrijk, krijg ik hier dan ook nog compensatie voor ? iederéén wil geld zien voor alles wat bijna een eeuw geleden gebeurt is, wordt dat gezeur goed beu !!!, Nederlandse regering moet eens ophouden excuses te maken, voor de besluiten die vroeger genomen zijn, is deze regering niet verantwoordelijk. we lijken de laatste tijd hier meer op geldezels voor iedereen, Ezels ja !
sooldleg 08 February 2023
Ook bij mij ligt er (na onderzoek) een link naar de Hugenoten, zoals bij velen met Franse achternamen. Hoewel de meeste Hugenoten vrij werden ontvangen in Nederland en meestal in de (vrije) boekhandel terecht kwamen, werden er niet iedere keer geschiedenisboekjes daarover herschreven. Om van een compensatie maar niet te spreken.... En laten we het zeker niet hebben over de Spaanse inquisitie, waarbij verscheidene van onze voorouders op de brandstapel werden gezet, om daarbij geheel onvrijwillig een bijdrage te leveren aan de CO2 uitstoot. Nooit een compensatie van gezien, terwijl ik nog steeds huiverig ben van vuur. Laten we het ook maar niet hebben over de WO II, waarbij niet alleen de Joden hebben geleden (en ........), maar waarbij ook onze familie's hebben geleden, zonder een cent te zien. Boeken schrijven prachtig en blijven doen, maar lesboeken herschrijven is een andere zaak en helaas te veel aan de huidige heersende opinie te onderhevig en daardoor zeker niet objectief. Het eventuele daarmee op te roepen schuldgevoel kun je een kind niet aandoen. Want, noch zij en noch wij zijn schuldig aan hetgeen er voor onze tijd is gebeurd.
sooldleg 08 February 2023
O, ja........hadden de Romeinen vroeger ook geen slaven?? En gaan we daar heden nu niet massaal op vakantie? Om muntjes in een vijver te gooien bv, want er in pissen mag niet!?
wijari 08 February 2023
Er zijn ook gewoon slaven in Nederland. Nederlandse bedoel ik dan, die misbruikt worden door andere. Kan er noemen maar dat word niet gezien of wil men niet zien. Ike en de andere hebben geen ogen en oren.
sooldleg 08 February 2023
Jawel, @wijari, dat zie je helemaal goed.
sooldleg 08 February 2023
En... tenslotte aan de Raadsfracties van de CU, Groen Links, SP, PvdA en D66 van de gemeente Vlissingen, vwb het excuus aanbieden voor het slavernijverleden.......Wie in godsnaam vertegenwoordigt u om zoiets te doen. Is het gebaseerd op een meerderheid van de Vlissingse bevolking, of op uw eigen arrogante mening en bestuurswijze? En waarmee er totaal geen draagvlak is voor uw handelen. Walgelijk x10.
Karel33 08 February 2023
In mijn schooljaren van1937 tot 1944 leerde je rekenen--taal--schoon-schrijven -- lezen en een beetje geschiedenis enz. De leeraar corrigeerde je werk. Tegenwoordig de gekste dingen en leraren moeten zo'n beetje van alles kunnen--zelfs kinderopvang. Geef mij de schooljaren van mij maar terug.
Mieppio 08 February 2023
Ik geloof dat kloosterzande geen oren en ogen heeft
C.J. de Loof 08 February 2023
Ach een beetje geschiedenis hoort gewoon bij je algemene ontwikkeling, maar om hier nu weer meer nadruk te gaan leggen op ons VOC verleden heeft niet veel nut. Dat gezeik over excuses maken, kunst terug geven en meer aandacht in het onderwijs gaat echt veel te ver! Wat gebeurd is is gebeurd, Ook vandaag de dag is er nog veel onrecht, we kunnen er weinig aan veranderen en het helpt zeker niet om het eeuwen later weer op te rakelen.
Rippertje 08 February 2023
@ fiat124 ziek, of met 130 over de A58
Bram Altman 08 February 2023
@Rippertje: GeelHesje heeft ook nog geen teken van leven gegeven. Je gaat ze gewoon missen.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.