Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kan een mens gezond leven zonder vlees?

2.770 stemmen | Geplaatst op 4 april 2024 | Website

Ja
39.1%
Nee
60.9%

Reacties (27)

mystiek56 4 weken geleden
Een mens kan best zonder vlees , dat zal best wel. Zou een leeuw kunnen leven van meelwormen? Wie weet kan die dat ook. Of die het lekker vindt is een tweede, Denk dat die liever een lekker reetje heeft. Zou een mens kunnen wezen. Gaan we dat ook onderzoeken welke deskundige dat heeft onderzocht? Ben wederom benieuwd.
GeelHesje 4 weken geleden
Nee dat kan niet. Vlees bevat bepaalde dingen die het lichaam van een mens nodig heeft om te leven. Mensen die geen vlees (en nog erger geen vlees én geen zuivel) eten dienen dan ook allerlei extra voedings suplementen te slikken om die bestanddelen toch binnen te krijgen wat aangeeft dat het menselijk lichaam vlees nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. Het eten van vlees is dus gezond! En (lange tijd) geen vlees eten is dus ongezond. Het eten van vlees willen ontmoedigen of erger willen verbieden staat dus gelijk aan het opzettelijk ongezond willen maken van mensen!
Kaiser 4 weken geleden
ik denk het wel , alleen zal je dan weer oerbossen moeten kappen om voldoende gewassen te telen , dus schiet je er niks mee op
volijke 4 weken geleden
Leuk verhaal van die Samuel Bom. Voor deze poll lijkt me dat je beter de stelling/vraag kan poneren; Wil een mens gezond leven zónder vlees?
velder 4 weken geleden
Dat kan prima. Deze onderzoeker slaat de spijker op de kop. Sterker de mate van vleesconsumptie die we nu hebben is zelfs ingezondd. Minder vlees heeft ook mogelijkheden om meer bossen aan te planten. Want de productie van snijmais, raaigras en soja kan flink omlaag. Dat geeft ruimte voor natuur. De soja en andere plantaardige voedingsmiddelen hebben veel minder ruimte nodig als we deze alleen voor de mens hoeven te telen. Ik ben weer benieuwd naar de reacties vandaag op de poll. Eens zien of ik verrast wordt.
velder 4 weken geleden
P.s. ik ben geen vegetariër. Eet ongeveer eens per week wat vlees.
fiat124sport 4 weken geleden
Nee we hebben dierlijke vetten nodig en het is ook lekker. Van mij mag je alleen planten en groenten eten en meelwormen maar ik doe hier niet aan mee. Dagelijks een lekker stukje vlees en zo goedkoop mogelijk. Voor de kiloknaller. Verkoop je die niet koop ik ergens anders. Tot slot tegen klimaat en stikstofonzin voor 130 stop verduurzaming een batterij , wind en zon zijn niet schoon. Voor gas . Stem rechts bij eu verkiezingen.
Groothuis 47 4 weken geleden
Ik eet vlees ik rederijke hoeveelheden, ik ben een echte alleseter zoals de natuur het heeft bedoeld.
Veloci R. 4 weken geleden
Op korte termijn wel, op lange termijn niet. Als je kijkt naar het gebit van een mens dan zie je dat wij alleseters zijn. Wij hebben zowel vlees en vis nodig als groenten en fruit. We zouden alleen wel wat minder vlees kunnen gaan eten i.p.v. bijvoorbeeld elke dag.
Pindakaas1983 4 weken geleden
vit B12
Peritum ? 4 weken geleden
Ik ben een omnivoor, een menselijke eigenschap, en eet dus alles met mate.
TCB 4 weken geleden
Als het vlees dat je eet gezond is, is het beter om gematigd vlees te eten. Helaas is het meeste vlees niet gezond omdat dieren allerlei troep krijgen toegediend om sneller te groeien zodat ze zo min mogelijk kosten voor ze geslacht worden. Weg met megastallen, alle boeren biologisch, dieren een beter leven en minder kans op virussen.
Howy Cues 4 weken geleden
"Kan een mens gezond leven zonder vlees," luidt de vraag. Jazeker! Duizenden onderzoeken hebben dit reeds bevestigd. Dus de overbodige vraag "gaan we dat ook onderzoeken welke deskundige dat heeft onderzocht", past bij een wereldvreemde anachoreet. Nog stompzinniger is de zwartgallige perceptie dat het "ontmoedigen en/of verbieden van vlees eten gelijk staat aan het opzettelijk ongezond willen maken van mensen". Zo'n perverse vaststelling geeft de gemoedstoestand van een zonderling persoon weer. "Kan een mens gezond leven zonder vlees", luidt de vraag. Jazeker! Deze stelling is voor een normaal mens heel begrijpelijk. Vitamine B12 is van nature aanwezig in vlees en vis, daarnaast in vegetarische producten van dierlijke oorsprong zoals melk, melkproducten, eieren en kaas. Ook komt vitamine B12 voor in veel vlees- en zuivelvervangers. Vitamine B12 is voor diverse processen in ons lichaam belangrijk. Een gezond B12-niveau zorgt ervoor dat de energiehuishouding van alle cellen in het lichaam optimaal functioneert. Vitamine B12 is niet te vinden in noten, groente en fruit. Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijk en meer plantaardig te eten. Beschouw dit advies als aanbeveling of goede raad én niet als ziekelijke bemoeienis of manipulatief overheidsgedrag. Voorts is wetenschappelijk bewezen (miljoenen mensen hebben dit aan den lijve ondervonden) dat geen of beduidend minder vlees eten positieve effecten bewerkstelligt aan lichaam (darmflora, hart en bloedvaten) en geest (slaap, ont-stressen). Hebben we dierlijke vetten nodig? Nee, gezonde onverzadigde vetten zitten voornamelijk in plantaardige producten. Door vlees door plantaardige producten te vervangen, draag je bij aan je gezondheid en zorg je er ook voor dat je het klimaat minder belast. Helaas ligt half Nederland hier niet wakker dan, dus deze groep staat er significant slechter voor in de categorie 'hart- en vaatziekten' dan de andere helft van de Nederlandse bevolking. Naast verzadigde (dierlijke) en onverzadigde (plantaardige) vetten zijn er ook de zeer schadelijke transvetten (verzadigde vetzuren die in een fabriek geproduceerd zijn), welke gerelateerd worden aan gezondheidsaandoeningen, zoals hart- en vaatziekte, borst -en darmkanker, diabetes, overgewicht en verschillende allergieën. Als je op de verpakking de vermelding "plantaardig vet, gedeeltelijk gehard en gehydrogeneerd vet" ziet staan, heb je te maken met transvetten (chips, pizza, koekjes e.d.).
Uisge 4 weken geleden
Knippen, plakken en goegeluh wordt nog eens heel groot.
B Tender 4 weken geleden
Vlees eten is gezond......Heel simpel, wij eten al jaren vlees van kip en koe, gebakken of gebraden, vleeswaren en noem maar op. En we zijn al jaren gezond......Dan zouden we toch wel gek zijn, om uit te gaan proberen of we nog gezond blijven als we geen vlees meer zouden eten en al of niet over zouden gaan op gemanipuleerde gemalen, kunstmatige rommel?.......Alleen maar omdat een enkel of enkele personen dit zeggen of willen hebben dat we dat zouden doen? Bekijk het maar en doe zelf je best zou ik zeggen. Wij eten vlees !! (ik zou bijna zeggen van jongs af aan met de paplepel ingegoten, maar dat gelooft natuurlijk niemand).
Kenna 4 weken geleden
Nee dat kan de mens niet, of ze moeten allerlei supplementen gaan slikken om de benodigde stoffen binnen te krijgen. Het feit dat onze ogen voorin het gezicht liggen zegt ons dat we roofdieren zijn ook het feit dat we snijtanden hebben onderstreept dat gegeven. Ik word dood moe van die mensen die keer op keer met hun vingertje naar het vleeseten wijzen als grote boosdoener. Heb je wel eens gezien wat voor schade de bouw van soja plantages aanricht, hoeveel dieren en natuur daar voor het loodje leggen? En dan de elektrische autos en zonnepanelen weet je wel hoeveel schade het delven van sommige grondstoffen toebrengt aan deze planeet?
DIYA 4 weken geleden
Ja hoor altijd ons hele leven al, Maar wel van goed vakslager/keurslager, niet van dat watervlees uit de supers. Of zojuist bij de boer gehaalt een buiten loop kip, voor zaterdag op de BBQ en dat word een beer can chicken, lekkerman. En voor de grote vlees eters nog wa t-bone steaks. Ja, en geen vega troep.
Karel33 4 weken geleden
wat anderen doen wat eten betreft interesseert ons absoluut niet. mijn vrouw en ik houden van vlees en vlees komt elke dag op tafel. of het nu een runderlaqpje of ham betreft--zonder vlees? wij niet. en al helemaal geen vega troep. al duizenden jaren consumeren mensen vlees--en ineens komen ze met bezwaren tegen vlees eten.
Geerten 4 weken geleden
@Uisge En waarvan word jij nog eens groot (behalve van spinazie vette worst pindakaas en melk). Lees je zelf wel eens wat?
mystiek56 4 weken geleden
Ik haal mijn vlees bij een Marokaan in Vlissingen. Goed vlees tegen een normale prijs. Lekker een runderlapje of een doodgewone balgehakt. Lijkt me gewoon veel lekkerder als meelwormen. Maar ieder zijn meug en al die figuren die zeggen dat het wel kan laten die er maar vooral mee beginnen en er niet mee ophouden gaat de prijs van vlees wellicht omlaag en die van meelwormen omhoog. Zullen de meelwormen in de toekomst ook wel niet goedkoop worden. Maar ik ben nu éénmaal in een land als Nederland geboren en niet in het Oerwoud anders had ik wellicht ook met een stokje gedierte uit de grond gehaald en daar van gesmuld. Zoalseerder geschreven ieder zijn meug . Dus geef elkaar de vrijheid om te eten wat die wil. En al dat geneuzel, onderzoek etc. Dat is allemaal een verdienmodel voor onze deskundigen en daar zijn er veel teveel van. Wellicht zouden die eens echt moeten agan werken voor hun brood. Of is dat laatste ook al ongezond. Kan het niet meer bijhouden hoor.
Geerten 4 weken geleden
Familietraditie die fantastisch werkt bij groot-groeien en herstel na ziekte, ongeluk of bevalling: biefstuk. Geen andere voeding heeft meer positief effect dan dat. Zeker als je in het ziekenhuis bent beland of je in één of andere verzorgingssituatie zit/ ligt waar ze omwille van de hygiene (en kosten natuurlijk) geen biefstukjes serveren. Maar.... inmiddels zegt het voedingscentrum: niet meer dan een pond per week (volwassenen), incl broodbeleg. Al lopen zij nog wel eens achter de feiten aan.
Geerten 4 weken geleden
Biologisch gezien zijn we omnivoren. Maar vlees (en zeker als het zwaar bewerkt is met allerlei zooi), is absoluut niet nodig. De hoeveelheden die in NL naar binnen gewerkt worden: mannen van 12-79 jaar ruim 8 ons per week. Vrouwen bijna 6 ons per week. Dat kan dus best een beetje minder.
the_street 4 weken geleden
@Kaiser 70% van de geteelde gewassen gaan naar de vis,- en veehouderij dus blijft er voldoende landbouwgrond over voor nieuwe vegetariërs. @ GeelHesje, je bent je klok én je klepel helemaal kwijt, je hangt een L*L-verhaal op. De beste stuurlui staan ook hier weer aan wal. Al meer dan 40 jaar eet ik vegetarisch, waarvan de laatste 10 jaar veganistisch. Elk jaar mijn APK-tje bij de huisarts, bloeddruk (85-130) en gewicht (78 kg bij 1m 79) zoals deze gemiddeld horen te zijn enz. enz. Loop 3 x per week 5 km hard, afstanden tot 20 km v.v. kan ik met gemak met de fiets afleggen. Doe dat deze bijna 70-er maar 's na..
Howy Cues 4 weken geleden
@mystiek, jij bent de deskundige als het om overhaaste generalisaties gaat. Onlangs roemde je met zo'n fameuze schijnargument: "Mijn opa rookte elke dag zware shag en hij was 84 geworden". Hiermee trok je uit een anekdotisch bewijs de conclusie dat roken niet ongezond is, want aan de hand van jouw selectieve waarneming zou dit voor iedereen kunnen gelden. Dag hóór, slapen doen we 's-nachts. En nu vallen de wetenschappelijke onderzoekers te prooi aan jouw drogredendorst door te beweren dat "zij eens echt moeten gaan werken voor hun brood". Je trekt wederom een willekeurige correlatie tussen onderzoek en verdienmodel, welke niets met elkaar te maken van doen hebben. Dat je het niet kunt bijhouden is een zorgelijk symptoom, maar het is ook een openbaring van waarheid of feiten dat je het overzicht kwijt bent. Maar ere wie ere toekomt. Jouw openlijke bekentenis (.. kan het niet meer bijhouden ..) zegt genoeg over je mystieke wereldbeschouwing en geestesgesteldheid.
B Tender 4 weken geleden
Tsjonge, jonge wat goed zeg.....Ik eet al vlees, sinds ik klein was...M'n bloeddruk ligt al jaren op een hoog niveau (waarvan zelfs de dokter vreemd opkijkt en mij allemaal chemische troep voor wilt schrijven), ben al jaren een obesitas figuur, loop nergens naar toe zonder doel evenmin als fietsen....Breng m'n brieven met de auto naar de brievenbus 20 meter verder, drink m'n biertje, m'n wijntje en af en toe een jenevertje en zie....iemand van bijna 76 jaar, zonder klachten en een dosis humor op z'n tijd.....O, ja, ik heb m'n haar altijd met regenwater gewassen, maar dat hielp niet, want ik ben inmiddels toch kaal geworden.
Mieppio 4 weken geleden
Nee dat gaat niet als je geen vlees eet moet je andere dingen gaan slikken die alles aanvullen. En zo gezond is die rommel niet. Dus gewoon vlees eten, doen wij iedere dag saampjes, minimaal een pond.
B Tender 4 weken geleden
En wie denkt, het leven in pacht te hebben en nog belangrijker...de manier hoe en waarop, moet er niet van staan te kijken dat er wel eens een deksel op z'n neus kan vallen....En dat is misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar wel gebaseerd op jaren levens ervaring.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.