Houtvermaken

Welkom op mijn weblog Wannes is mijn naam

Balk

0 reacties

In de beginperiode van spelen met de draaibank waren mijn eerste serieuze maaksels verschillende schaaltjes van een traptrede.

Een mens wil altijd meer en groter, dus ging ik op zoek naar een groter blok hout om een potje te draaien.

 

Als je dan geen blok hout in je eigen huis kunt vinden, dan zoek je een andere oplossing en ging ik plankjes op elkaar lijmen

De traptreden waren een beetje bol dus ongeschikt om op elkaar te lijmen, tegenwoordig kan ik bolle traptreden wel recht maken en op elkaar lijmen.

 

Al zoekende zag ik zijkanten van een teakhouten ledikant staan, mooie rechte plankjes. Wel wat dunner dan de traptrede, wat weer extra werk geeft met plankjes zagen en lijmen om aan de zelfde dikte te komen. Na al deze voorbereidende handelingen kwam mijn eerste potje met deksel tot stand.

Ik weet ook wel dat er volop hout te koop is, maar gebruikt hout is veel leuker.

 

Een familielid dat naar mijn werkzaamheden kwam kijken vond het maar gepruts en gedoe met plankjes op elkaar lijmen.

Van zulke familieleden moet je de kritiek rustig over je heen laten gaan, want de andere dag kwam hij met een mooie balk (iroko hout) aanzetten.

 

Van een gedeelte van deze balk heb ik een potje met deksel gedraaid. Dat potje heb ik weg gegeven, dus geen foto.

Als je een potje uit één stuk hout draait dan loopt de houtnerf door en zijn er ook geen randen of naden en dat is het mooist.

Omdat ik zoveel mogelijk hout gebruik dat al een leven achter zich heeft ben ik meer afhankelijk van wat anderen weg doen.

 

 

 

Als slager die zijn eigen vlees keurt, geef ik mijzelf een voldoende voor alles wat ik aan elkaar plak.

 

Maar nu de clou, de rest van de balk staat nog steeds in de schuur te wachten om onder mijn handen te veranderen in een sierlijk potje.

M A A R ik ben zo zuinig op dit stukje balk dat ik moeite heb om het te gebruiken, ideeën zijn er wel maar meestal pak ik een ander stuk hout plus lijmpot, want: op is op.

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.