Houtvermaken

Welkom op mijn weblog Wannes is mijn naam

Stoomlocomotief

0 reacties
Stoomlocomotief

Op de weblog heb ik al eens een stukje geschreven dat ik als kind op knutselclubje ben geweest.

Daar werd onder begeleiding een locomotiefje gemaakt en een aantal onderdelen die voorbewerkt waren bracht de man mee, zoals de wieltjes en een stuk onderstel.

Al de andere onderdelen moesten wij zelf maken, met een figuurzaag en een hout beitel.

Het is niets bijzonder, maar eerst heeft m’n moeder het in de kast bewaard en nu staat het weer bij ons iets meer in het zicht, boven op de kast. Iets uit kinderjaren weggooien is altijd moeilijk

Voor zo ver ik dat nog kan herinneren had deze man een timmerbedrijf.

Deze man leerde ons met hout en beitels  werken en al zijn we zestig jaar verder, twee handelingen voer ik nog steeds uit zo als hij ons dat leerde. Met beitels altijd van je vandaan werken en de beitels altijd netjes neer leggen, ze zijn scherp en ze moeten zo lang mogelijk scherp blijven.

M’n vrouw pakt wel eens een beitel en als hij niet netjes wordt terug gelegd, kan ik het niet laten om het goed te leggen.

 

Ps. Vandaag op koningsdag was het wel aardig geweest als de koninklijke familie met een stoomtrein naar Zwolle waren gereden. Ik zie het voor me, stokers een beetje zwart, gesis van stoom die ontsnapt, vlokje roet over het perron en beveiligers die boos naar roetvlokjes en mensen kijken.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.