blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

nepkaas

6 reacties

allereerst hartelijk bedankt voor de complimenten, die ik gisteren kreeg. ondertussen is het werk begonnen en het is een hele kluif. veel lees- en schrijfwerk, maar dat is een welkome afwisseling voor mij, in plaats van de hele dag te googelen en te gamen.

een paar dagen terug was er een interessante uitzending op tv in de serie keuringsdienst van waarde. de laatste jaren dacht ik dat ik voor steeds meer voedingsmiddelen allergisch was geworden. maar nu vermoed ik dat het voor het grootste deel ligt aan de nepkaas, die in b.v. kant-en-klare maaltijden en in sommige pizzeria's wordt gebruikt. omdat echte kaas te duur is, wordt die vermengd met nepkaas oftewel imitatiekaas oftewel analoog kaas, een plantaardig produkt zonder reuk of smaak, waaraan soms kleurstoffen worden toegevoegd om het op b.v. cheddar te laten lijken.

na het eten van kant-en-klare pizza's of hartige taarten, zelf maken lukt niet meer, heb ik vaak langere tijd maagpijn. ook de pizza's en de tahine van de plaatselijke pizzeria verdraag ik niet goed. na het eten van een belegd broodje met tonijn en kaas van de delifrance had ik ook 2 weken last van mijn maag. daarom begon ik te denken dat ik voor steeds meer kaassoorten allergisch was geworden. maar ik eet elke dag een stuk extra-belegen kaas en dat geeft vreemd genoeg nooit problemen. na het zien van keuringsdienst van waarde heb ik het vermoeden dat ik helemaal niet allergisch ben voor kaas maar wel voor nepkaas.

dat die kaas is gebruikt in een produkt kun je zien aan de ingredientenlijst. dat wordt voortaan een vergrootglas meenemen en niet alleen letten op houdbaarheidsdatum en prijs, maar ook op wat er in zit. een gewaarschuwd mens telt voor twee.

de thuiszorg was me "vergeten" vanmorgen, d.w.z. er stond op hun lijst dat ik heel het weekend geen zorg nodig heb. foutje. ik heb gebeld en om kwart voor 11 kwam er iemand gelukkig en ze zouden het veranderen op hun lijst voor morgen. hopelijk vergeten ze dat niet, maar dat zie ik dan morgen wel weer.

ik wens jullie een mooi weekend. tot morgen.

6 reacties

Het beste paard van stal vergeten Knipoog Hoe is het mogelijk... Gelukkig kwam er nog iemand. Ja, van die kaas, dat had ik gelezen. Gelukkig heb ik er geen last van, maar inderdaad. Onlangs zijn hier in de C1000 de cheeseburgers veranderd. Die nam ik wel eens mee voor hapje tussendoor. Er lag nu oranje cheddarkaas op. Normaal vind ik dat heel erg lekker, maar hier zit geen smaak of geur aan. Zal dus ook wel van dattum zijn... Fijn weekend... Annemie
annemie

30 August 2008 om 12:11

kan zijn dat je een alergie hebt voor smakversterkers , zoals vetsin , kalium 

heel eenvoudig te controleren bestel een maaltijd bij de chinees die verwerkt dat altijd ,alleen op verzoek niet

engelse cheddar  is altijd oranje maar is voor onze hollanders een smakeloze kaas 

 

berb

30 August 2008 om 12:30

beste berb, ik ben niet allergisch voor ve tsin en in de fabriek waar ze echte cheddar met nepkaas vermengden voegden ze oranje kleurstof toe.
wilgenroosje

30 August 2008 om 12:46

 Eigenlijk best erg al dat nep-voedsel? Groet van Trui
Trui[tjes] Perikelen

30 August 2008 om 12:49

Dag Rosa, wie vergeet jou nu toch. gelukkig kwam het weer goed. En...als een mens aan de goeie kant zit, kan tie wel een stootje hebben. Jij zit aan de goeie kant, je bent zo vrolijk, houen zo. Mooi weekend.
buitenkans

30 August 2008 om 13:43

Weer wat geleerd. Ik wist het niet van nepkaas. Gelukkig weet jij nu de oorzaak van je maagklachten. Groeten Izerina
izerinalin

31 August 2008 om 12:35

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.