blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

tijd

9 reacties

vanmorgen stond ik om 9 uur op, een uur later dan anders. ik heb  met de thuiszorg afgesproken dat ze in het weekend iets later mogen komen. ik hoorde de kerkklok luiden en opeens ging ik terug in de tijd. het is een geluid uit mijn vroege jeugd, wij woonden toen vlakbij die kerk. een oude mevrouw vertelde me eens dat dat klokgelui "kom gauw" betekende, de klok riep "kom gauw, kom gauw". ik heb de kerk dan ook jarenlang de komgauw genoemd.

ik woonde toen in het zogenaamde noodplan, lange rijen noodwoningen en als kleuter ging ik vaak op bezoek bij de buren. ik weet nog de buren van de eerste 5 huizen. op nummer 1 woonden 2 zusters, waaarvan er een bedlegerig was. zij dronk uit een drinkschuitje. vaak vroeg ik of ik eens mocht komen kijken hoe marie dronk. op nummer 2 woonde het klein vrouwtje, zo noemde ik haar. ze was ietwat aan de kleine kant. op de slaapkamer van haar dochter hingen 2 schilderijtjes van slapende babies. dus vroeg ik af en toe of ik eens naar de babies mocht kijken. op nummer 3 ging ik op maandag de panorama "lezen" en kreeg dan een witte boterham met reuzel en bruine suiker. wij woonden op nummer 4 en op nummer 5 woonde een gezin met een verstandelijk gehandicapte zoon. ik had een hekel aan hem, want hij pakte vaak mijn speelgoed af. en dan zeiden de buren dat ik het maar aan hem moest geven, omdat hij zielig was. ik vond hem niet zielig, ik vond hem een rotjongen. ik zou best wel eens de archieven willen bekijken over deze woonwijk, op internet is er nog niet veel te vinden. jammer, want ik zou me er heel wat uurtjes mee kunnen vermaken.

vanmorgen zag ik liggend in mijn bed nog een andere tijd. astrotijd op een van de commerciele zenders. hoe vreselijk is dat. hoe kun je nu spiritualiteit verkopen? dat slaat toch nergens op? fitness-apparaten, die je onder je bed kunt schuiven, ok. persoonlijk kijk ik ook graag naar die stoomreinigers, die vreselijk vieze vloeren schoonmaken. maar tarot leggen? hou toch op. er zullen best mensen zijn, die hier in trappen, anders was dat programma al lang verdwenen. geef mij dan maar een belspelletje. daar kon je tenminste nog om lachen. en lachen is gezond.

zo weer terug in deze tijd. nu ga ik naar parijs - roubaix kijken. ik wens iedereen een prettige voortzetting van deze zondag.

 

9 reacties

muizen20.gif picture by Wilda-01Kom even voorbij, leuk hoe je de gewezen buren beschrijft en zie het helemaal voor me. Een fijne dag, liefs Wilda
Zeeuwse dame

13 April 2008 om 13:51

Ja, Rosa, we zitten weer aan de buis. Ik kijk zijdelings mee. Inderdaad, op TV zie je nog al wat onzin. Soms zit mevrouw er helemaal naast, komisch, en droevig tegelijk. Fijne zondag Rosa, ik hoop voor jou en mijn man, dat het een spannende rit wordt.
buitenkans

13 April 2008 om 13:52

Ik ken dat programma niet op de commerciele. Volgens mij kun je spiritualiteit ook niet verkopen, omdat het gaven zijn die je zelf hebt 'gekregen'. Ik wantrouw het sowieso altijd als mensen daar geld voor vragen. groeten,
Lizdog

13 April 2008 om 13:53

 

Geniet van het wielrennen,dat ga ik ook doen, en ik zag in gedachten die boterham met reuzel en suiker voorbij komen,kreeg ik van mijn oma ook wel eens aangeboden,maar ik luste het niet.

Een groet van Trien.smilie wielrennen

my.

13 April 2008 om 14:02

Fijn restje Zondag nog Groetje Van Trui
Trui[tjes] Perikelen

13 April 2008 om 14:15

ik heb nog nooit reuzel gegeten,maar alleen het woord al....lijkt me dus niet lekker...Tong uitstekend ik heb net een broodje gebakken, en daar gaat een beetje boter op, en dan een plakje kaas. Veel lekkerder, vind je ook niet? Veel plezier bij de tv!
gimoli

13 April 2008 om 14:40

Wat heb jij gedetaileerde jeugdherinneringen! Heb je het ook,dat bij de ene herinneringen,als vanzelf er een heleboel meekomen? Jouw blogje bracht bij mij weer de stroom herinneringen op gang. Groeten Izerina
izerinalin

13 April 2008 om 16:18

Door je verhaal over noodwoningen komt mijn jeugd op het Havendorp weer boven,heerlijke tijd.

Groetjes Chris

chris 112

13 April 2008 om 17:22

O, wat heb ik een reuzel gegeten, Roosje... Ik ben in de oorlog geboren en er was van alles te kort, maar mijn vader kon aan reuzel komen en aan tarwe. Er werd zelf brood gebakken en dik met reuzel besmeerd. Ik schijn er dol op geweest te zijn, als ik mijn moeder moet geloven...

 Groetjes van Tilly

Tuinfluiter

13 April 2008 om 17:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.