blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

geheugendeurtje

4 reacties

soms gaat er 's nachts in mijn dromen plotseling een geheugendeurtje open. meestal een naam, die ik dan google zodra ik mijn pc heb aangezet. vannacht was dat johan fabricius.

mijn ouders waren socialisten. lid van de pvda, het nvv, het vrije volk. en we waren ook geabonneerd op de arbeiderspers, die zowel voor volwassenen als voor kinderen regelmatig een boek stuurden. voor de volwassenen waren dat omnibussen, dikke boeken met daarin 3 romans van nederlandse schrijvers. toen ik op de middelbare school zat mocht ik die ook lezen. jan mens en a. den doolaard waren mijn favorieten. er was ook een omnibus van johan fabricius, ik kon me echter wel de kleur van de band herinneren, maar niet wat hij had geschreven. vanmorgen bracht google uitkomst. hij is de schrijver van de scheepsjongens van bontekoe en van het meisje met de blauwe hoed. beide boeken herinner ik me goed.  later kwamen er ook boeken van buitenlandse schrijvers. ik herinner me saul bellows en geoula cohen. uit die boeken leerde ik hoe het er in andere landen aan toe ging.

mijn opa woonde een tijdje bij ons in en was allesbehalve socialist. hij was geabonneerd op de spiegelserie, naar ik meen boeken met een christelijke grondslag. van één van die boeken herinner ik me nog veel. het ging over een meisje, dat in perzië (nu iran) woonde en ze vertelde hoe ze leefde. onder andere heel uitgebreid over de ramadan. toch wel heel bijzonder dat dat boek in die serie is uitgegeven. in een tijd waarin de mensen hier de islam vrijwel alleen kenden uit de geschiedenisboeken over de kruistochten,  wist ik door dat boek al een heleboel over het leven in het midden-oosten.

ik heb net nog even gegoogled en de spiegel-serie bestaat nog steeds. jammer genoeg ben ik de titel van dat boek vergeten, anders zou ik proberen het na te bestellen.

iedereen een goed weekend gewenst, met of zonder mooi boek Smile

4 reacties

Jouw blog opent een deurtje in mijn herinnering.Het maandblad "de spiegel". Las jouw opa dat ook? Groeten Izerina
izerinalin

02 February 2008 om 15:27

Hoi Roosje.

Kijk eens op www.marktplaats.nl

Fijne zonnige zaterdag(middag).

groeten Eric.

ERIC221

02 February 2008 om 15:41

Dat is leuk, de politieke kleuren van mijn jeugd, zagen er net zo uit. De boeken, van Gotjé, daar heb ik leren lezen. Wij de meisjes waren ook nog bij de AJC- in Terneuzen, wij dansten De meiboom op 1 mei. Vrolijke deurtjes open jij. Dag Rosa. Dankjewel.
buitenkans

02 February 2008 om 16:13

hoi izerina, ik weet niet of mijn opa dat tijdschrift las. in elk geval herinner ik me niet het bij ons thuis het ooit gezien te hebben.

tsja eric, marktplaats zou een goed idee zijn, maar ik weet de titel van dat boek niet.

grappig ineke, mijn moeder vertelde dat ze ook bij de ajc was geweest, maar in mijn tijd bestond die niet meer, althans niet in ons dorp. de boeken van gotjé ken ik niet, maar ook hier heeft google geholpen. ik las de inhoud van een van zijn boeken en dat sprak me wel aan. geen dank Smile graag gedaan

 

wilgenroosje

02 February 2008 om 19:16

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.