blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

van smokken en gebreide washandjes

4 reacties

voor ik ziek werd las ik me altijd in slaap. meestal las ik tijdschriften en droomde dan vaak over wat ik net gelezen had. lezen gaat nu niet meer, ik lees alleen op mijn pc, en daarom heb ik een tv in mijn slaapkamer en kijk me in slaap. ook als ik s nachts wakker word zap ik vaak een rondje. waarschijnlijk doen veel mensen dat, want op duitsland, ard, zenden ze rond 4 uur een treinreis uit, net of je in een trein zit, die door een tamelijk eentonig landschap rijdt. daar kan geen slaappil tegenop.

van de week zag ik een programma over een echtpaar, dat in afrika was gaan wonen. de vrouw leerde een paar meisjes daar naaien met een handnaaimachine. de interviewster vroeg of dat nuttige handwerken waren. en daardoor droomde ik over de handwerklessen, die ik gekregen heb op de basisschool.

we hadden een heel ouderwetse onderwijzeres, die een zelfbedacht uniform droeg, een groene jurk en een witte schort. ze had nooit bijscholing gevolgd en leerde ons dezelfde dingen als die ze mijn moeder 30 jaar daarvoor had geleerd. dingen die inmiddels overbodig waren geworden, zoals gebreide washandjes en gesmokte schortjes.

allerlei technieken kwamen aan bod. breien, haken, borduren, naaien, maar ook smokken en mazen. ik was er niet goed in en vond het ook niet leuk. meestal liep ik een paar werkstukken achter. omdat ik behandeld werd voor een lui oog d.m.v. oogdruppels, had mijn moeder gevraagd er rekening mee te houden dat ik niet zo goed zag. waarop de juffrouw mij liet breien met donkerblauw Fronsen

ik herinner me nog dat we met de hand een babyhemdje moesten naaien met dubbele zomen. ik knipte de stof te kort af waardoor een gat ontstond. dit werkstuk kreeg bij de tentoonstelling voor ouderavond eenprominente plaats, zodat  iedereen kon zien hoe het niet moest.

ook op de middelbare school kreeg ik handwerken en bakte daar niks van. ik geloof dat ik nooit hoger dan een 4 heb gehaald. toch ben ik later gaan handwerken en had achteraf veel profijt er van dat ik alle technieken beheerste. zelf heb ik daarna nog leren spinnen en weven. alleen kantklossen heb ik me nooit aan gewaagd, dat was me net iets teveel gepriegel. ik heb me nu voorgenomen te proberen weer iets met mijn eigen hand te maken. wat weet ik nog niet, maar ik hou jullie op de hoogte.

4 reacties

Wat een herkenning. Jij schrijft en de herinneringen floepen omhoog. Ik was er redelijk goed in ,al die technieken. Alleen heel fijn borduurwerk,dat kon ik niet goed zien.Wel apart,dat je later als hobby,die technieken nam,waar je wel goed in was. Groeten Izerina
izerinalin

23 January 2008 om 11:57

Hoi Roosje.

Lijkt me erg moeilijk, handwerken met 1 hand, hoe krijg je dan bv de draad in de naald ?

Fijne droge woensdagmiddag.

Groeten Eric.

ERIC221

23 January 2008 om 12:29

izerina, dat ik later ging handwerken is een verhaal apart, misschien vertel ik dat nog wel eens. en eric ik ben niet van plan meteen met het moeilijkste te beginnen. ik denk dat ik eerst eens iets ga knutselen, voor pasen b.v. en ik heb de benodigde hulp daarbij van mijn begeleidster. groetjes,  
wilgenroosje

23 January 2008 om 13:25

Handwerken op de lagere school, middelbare school, het kon me niet genoeg zijn. Wat jij allemaal opnoemt heb ik helemaal niet allemaal geleerd, jammer. Officieel mag ik ook werken als handwerkjuf, maar daar is helemaal geen vraag naar tegenwoordig. Te rolbepalend.
Lizdog

23 January 2008 om 21:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.