blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

kerstfoto's

2 reacties

er is een fotootje in mijn geheugen, dat veel vragen oproept. in de kamer staat een kerstboom, verder is de kamer bijna leeg. waarom? in latere herinneringen zie ik een kamer vol zware meubels, de woonkamer van de noodwoning waar we toen woonden. ik sta naast de boom met een meisje van mijn leeftijd, een deens meisje, ik denk dat we ongeveer 4 zijn. de naam van het meisje ben ik vergeten. ze woonde met haar moeder in een van de drie nissenhutten, die naast het huisje van mijn grootouders stonden. met zijn allen woonden we in een plat gebombardeerd dorp in wederopbouw. het meisje en haar moeder zijn kort daarna weer naar denemarken gegaan. ik heb nooit antwoord gekregen op de vraag hoe ze hier terecht gekomen waren.

de tweede foto is een foto, die ik deel  met al mijn leeftijdsgenoten in dit dorp. behalve de katholieken dan, die hadden hun eigen kerstfeest. het kerstfeest van de zondagsschool in de hervormde kerk staat bij velen in het geheugen gegrift. het waren niet de opzetkoekjes of geglazuurde koekjes in pastelkleuren, het mandarijntje en het boekje, dat we kregen. nee, het was rokus. rokus was de koster, die naast de hele grote kerstboom met brandende kaarsjes stond met een lange stok, met daarop een prop natte lappen. elke keer als er een takje in brand vloog, doofde rokus dat met die stok. spannend! van het kerstevangelie hebben we nooit iets gehoord, het enige belangrijke in de kerk waren rokus en zijn bluswerkzaamheden.

dit zijn de enige 2 foto's waarvan ik mezelf toesta er naar te kijken. dat zal een reden hebben, maar ook die heb ik bewust verdrongen. alle andere herinneringen zijn van veel later.  de kerst in het ziekenhuis natuurlijk, samen met mijn pasgeboren dochter, maar ook de kerst, toen ik vanaf kerstavond tot en met nieuwjaarsdag alle feestelijke warme maaltijden moest verzorgen voor de politie, ook de nachtdienst. in mijn favoriete kerstlied, komt ook politie voor, een politiekoor zelfs. mooie dagen allemaal!

 

2 reacties

Wat kunnen herinneringen verschillend zijn. Er zal ongetwijfeld gedoofd zijn,tijdens de kerstdiensten in mijn jeugd. Maar ik heb er geen beelden van. Groeten Izerina
izerinalin

25 December 2011 om 11:18

goede morgen allemaal.

conny laat jullie weten.......

25 December 2011 om 11:54

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.