blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

ecologische voetstap

2 reacties

izerina vroeg me een paar dagen terug hoe ik gescoord had op de site over hoe groot je ecologische voetstap is. ik had zelf ook nog een site gevonden en op beide had ik ongeveer maat 37 Smile dat laatste verzin ik zelf, maar geeft weer dat die voetstap niet bijzonder klein is. en dat klopt niet.

vanaf dat ik op "mijn eigen" ging wonen, heb ik milieubewust geleefd. toen de wasmiddelen nog vol fosfaat zaten, waste ik met klok, een fosfaatvrij wasmiddel. ik kan geen autorijden, dus heb ik heel veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, een leuke, onthaaste, manier van reizen. oud papier bewaarde ik voor de muziekvereniging, ik at groenten en fruit van het seizoen, liefst produkten, die dichtbij geteeld waren. ik zette de verwarming een graadje lager en een uurtje eerder lager. tips hiervoor las ik in het krantje van greenpeace, waarvan ik lid was.

dat is dus allemaal verleden tijd. al gebruik ik ongeveer de helft van het gemiddelde aan electriciteit, daar doe ik niks bijzonders voor, integendeel. een behoorlijk aantal apparaten staat hier op stand by en daar maak ik me niet druk over, ben zelfs dankbaar voor die mogelijkheid, want ik zou een uur bezig zijn om ze echt uit te zetten en dan weer een uur om ze aan te zetten. een deskundige van het c.i.z. heeft me eens gezegd dat ik voor alles waar ik meer dan een uur voor nodig heb een andere oplossing moet zoeken, dus dat is dan apparaten op stand-by.

er wordt eens in de week gestofzuigd en gemiddeld 1 per week gewassen. ik heb een wasmachine met een inhoud van 7 kg dus dat lukt goed. bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten let ik trouwens wel op het energielabel.

spaarlampen heb ik niet trouwens. ik heb 1 tl-lamp in de keuken en die verlicht 's avonds ook mijn woonkamer. de lamp in de badkamer is de enige, die af en toe gebruikt wordt. gezellige schemerlampen gaan alleen aan als dochter er is, want met die lampen heb ik ook dat probleem met er te lang mee bezig zijn om ze aan en uit te doen. gelukkig zie ik heel goed in het donker.

die ecologische voetstapsites gaan uit van de situatie nu en de mijne is nu eenmaal anders dan van de gemiddelde nederlander. ook voor ik ziek werd was ik trouwens nooit gemiddeld and i'm proud of it! Smile

gisteren kwam ik toch wat energieproblemen tegen. ik belde voor reparatie van mijn trippelstoel en wat bleek? ik heb de batterijen laten opdrogen. ik had de stoel 1 keer per week moeten opladen, maar heb dat nooit gedaan. de stoel is 5 jaar oud, dus heb ik ook daar energie bespaard haha. de telefoniste zei heel streng dat ze voor 1 keer het nog op de ziektekostenverzekering gaan verhalen, maar als ik er weer verkeerd mee om ga ik het zelf zal moeten betalen. van dat opladen was me nooit verteld en ik had de gebruiksaanwijzing niet gelezen, vandaar.

ook bleek me gisteren dat ik de afgelopen 2 weken behoorlijk wat energie heb verspild met het boerderijspel frontierville. het lukte me gisteren om toch nog oip tijd mijn varkens en ossen op te kweken en te verkopen, zodat ik een grote beloning zou krijgen. en wat kreeg ik? niks, nada, niente, zelfs geen troostprijs. update - ondertussen heb ik iets minder als de helft gekregen, dus het was toch niet voor niets.

laat ik besluiten met goed nieuws en dat is onrechtstreeks ook aan dat spel te wijten. facebook speurt mensen op die je op msn hebt/had en stelt hen voor als mogelijke kontaktpersonen. gisteren was dat iemand wiens emailadres ik kwijt ben. meteen een berichtje gestuurd en ik kreeg meteen antwoord. het leven is goed.

tot morgen.

2 reacties

 Ik werkte bij de Milieudienst van Rijkswaterstaat. destijsd was er enorm veel te doen over die wasmiddelen met die hoge concentraten aan fosfaten. het was goed te meten in het water.  toen werden de wasmiddelen fabrikanten afgeraden nog zoveel fosfaat in hun wasmiddel te doen. De meesten gaven daar gehoor aan.

 Ze gingen toen over om TEAD toe tevoegen als oppervlaktebrekend middel. (fosfaat had ook die werking)

 Nou dat was helemaal geweldig... dat werd ook nog eens niet meer afgebroken in het milieu!

 Wat je schrijft over je stoel kan je ook met veel andere oplaadbare batterijen hebben hoor. ze moeten geactiveerd blijven!

groetjes van Marie

Riet Luteijn

15 January 2011 om 13:12

Het is goed,  dat leven, als je het maar ziet. Van die stoel, wist ik wel. Ik heb een scootertje dat moet ook iedere week, en mijn fiets ook. Gaaf dat ze het nog voor je repareerden zonder kosten.

Het leven maakt jou energiezuinig. En bewust van verbruik was je al. Wij, hier thuis, doen ook bewust zuinig. Niet overdreven maar toch. Overal energiezuinige lampen, kachel laag, ons huis is super geïsoleerd. Ook door de omstandigheden rijden we niet veel auto.

Het was hier een hele drukte..acht volwassenen, en vijf kleine kinderen...eten en drinken, ruzie maken, gillen, spelen. Iedereen is weer naar huis, het huis is terug aan ons gegeven. Heerlijk.

 

buitenkans

15 January 2011 om 14:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.