blij dat ik rij voorheen wilgenroosje

leven met beperkingen is geen beperkt leven

andersvalide

4 reacties

gisteravond zag ik op canvas een compilatie van een satirisch programma over de media. het ging er onder andere over dat er meer andersvaliden op t.v. te zien zouden moeten zijn. de benaming andersvaliden spreekt me om te beginnen aan. ik heb een hekel aan het woord mindervalide, omdat dat er van uitgaat dat anders minder is en zelf vind ik dat iedereen gelijkwaardig is of je nu anderswaardig bent of niet, maakt je niet minderwaardig.

in het bewuste t.v.programma deden 3 andersvaliden mee aan het quizspel blokken, dat elke middag en avond op de vlaamse tv te zien is. het is een soort tetris, je moet eerst een vraag beantwoorden en mag daarna een blokje plaatsen. de deelnemers waren een blinde jongen, een meisje met het syndroom van down en een jongen zonder armen, yves. yves is een van mijn festivalvrienden. dus een deel van de satire ontging mij, omdat ik yves en zijn manier van bewegen ken. zo drukte hij op de antwoordknop met zijn neus en bediende de tetrisknop met zijn voet. de quizmaster moest daar vreselijk om lachen en voor mensen, die yves niet kennen, moet het ook erg leuk zijn geweest.

voor mij was het ook leuk, omdat ik nu kon zien hoe ver yves het inmiddels geschopt heeft. ik leerde hem kennen toen hij een jaar of 16 was. hij was erg depressief en dronk. hij vertelde me dat hij dronk, omdat hij geen meisjes kon versieren. hij dacht dat dat kwam omdat hij geen armen heeft. ik vertelde hem dat zijn drinkgedrag de meisjes misschien meer afschrok. zo had hij het nog niet bekeken.

ik bewonderde yves. hij kon dingen, die ik niet kon. ik mankeerde toen nog niks, maar b.v. een sjekje draaien was me nog nooit gelukt. ik zag yves dat doen met zijn voeten. en met in zijn ene voet een sjekje en in zijn andere een tosti, pakte hij met zijn mond een glas bier vast en dronk. 3 dingen tegelijk, dat kon niemand van ons.

door wat ik gisteravond zag begreep ik dat yves zijn andersvalide zijn inmiddels heeft geaccepteerd. hij kan nu lachen met zijn beperkingen en anderen mogen er ook om lachen. wij als festivalvrienden deden dat trouwens al Smile

ik mis die festivalgemeenschap erg. een week lang leefden wij met elkaar op een hectare weiland in tentjes en caravans. alles wat we hadden deelden we met elkaar. wij zaten 's morgens b.v. met zo'n 20 mensen koffie te drinken, iedereen die langsliep was welkom. het maakte niet uit waar je vandaan kwam of hoe je er uit zag. soms hadden we diepgaande discussies, soms zaten we zomaar wat te dollen. altijd als ik weer thuis was, had ik minstens een maand nodig om weer aan de harde werkelijkheid te wennen. ik begrijp nog steeds niet waarom het mensen wel lukt om een week lang vreedzaam met elkaar samen te leven en die andere 51 weken niet.

dit overdenkend sterkt me in mijn plan er dit jaar een dagje heen te gaan. dat wordt nog even flink oefenen, maar het zal me lukken. prettig weekend en tot morgen.

 

4 reacties

 

Dag Roosje,

Mijn vriendin zit in een rolstoel met een hoge leasie, ze gaat heen waar ze wil, ook festivals, weliswaar met hulp van haar nichtje die verpleegkundige is, maar ze deed het vroeger ook, en heeft na haar ongeval gezegt, ik doe het nu ook. Knap!! Het kan. Gewoon doen.

Mooie dag, Trien.

my.

07 March 2009 om 12:45

Snap dat je dat erg mist volgens mij gaat het je lukken om er weer te komen, zet 'm op Liefs van mij
Trui[tjes] Perikelen

07 March 2009 om 12:51

Een  goed plan Roos. Doen! En inderdaad het is even wennen aan het feit,dat iemand zijn voeten gebruikt voor alle handelingen. Ooit tijdens mijn stage zat ik vaak te kaarten met een jongen. Hij hield de kaarten vast met zijn voeten. Ze dwongen hem schoenen aan te doen,als hij naar buiten ging. Verschrikkelijk! Groeten Izerina
izerinalin

07 March 2009 om 13:02

 

Roos wat een pracht verhaal, ik kan mij dat goed voorstellen dat het jouw een brok in de keel zou schieten als je hem weer ziet en dan nog wel zo, ik hoop van harte dat het je lukt om een keer daar naar toe te gaan en ik weet ook zeker dat jou dat zal lukken, nog een fijne dag verder.

Spreuken en gedichten

07 March 2009 om 15:10

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.