Zeeuwse natuurvorser

Effectief

2 reacties

 -------------------------------------------------------------------Retrospectief dagboek 

Oosterbeek, 19 november 2003. Misschien heb ik nog enige invloed gehad. Toen er een vacature kwam heb ik haar gesuggereerd te solliciteren als hoofd van de afdeling OSD (Onderzoek en Strategie Delta) van het RIKZ 1. Vervolgens werd ik ook nog benaderd om zitting te nemen in de sollicitatiecommissie. Birgit is nu dus mijn nieuwe ‘baas’: blond (maar verre van dom!), aardig, kundig, gepromoveerd, jonge moeder, charmant licht Duits accent.  

Nieuwe bazen willen altijd dingen veranderen. Ze worden naar managementcursussen gestuurd, moeten “heisessies” bijwonen (vaak in luxe afgelegen oorden) en moeten allerlei nieuwigheden aan de man brengen bij hun medewerkers. Abstracte zaken zoals “feedback geven”, “intervisie”, “agenda op orde”, “op naar een agentschap”, “SMART” afspraken maken, POP’s (persoonlijke ontwikkelingsplannen), politiek-bestuurlijke gevoeligheid, publieksgericht, terug naar de kerntaken, RKW-gesprekken etc. Ze kunnen er wat van bij Rijkswaterstaat! Direct na de cursus of heisessie wordt de verworven kennis in de praktijk gebracht: alternatieve vergaderopstelling (in een kring met stoelen zonder tafel), associëren aan de hand van een voorwerp, vergaderen zonder agenda, “rolling minutes”, werken in groepjes met plenaire terugmelding, beschreven geeltjes plakken. De meeste innovaties verwateren gelukkig binnen de kortste keren, nieuwe kreten vervangen door andere slagzinnen en er wordt weer gewoon vergaderd aan een tafel, mét een agenda en een verslagje.  

Bladerend door de dossiers is het Birgit opgevallen dat ik al een paar jaar geen cursus meer heb gevolgd. Er is een flink opleidingenbudget en ik moet er nu echt aan geloven. Er zijn opleidingen waarbij je gedurende een jaar één of twee keer per week naar het middens des lands moet reizen. Dat kun je dus als vogelaar niet gebruiken! Ik zocht noodgedwongen twee cursussen uit, na de najaarstrek! Een studiemiddag toepassing van de Flora- en Faunawet in Hilversum (kosten slechts 600 Euro..), evenals een tweedaagse cursus “persoonlijke effectiviteit”. Geen idee wat ik me bij het laatste moet voorstellen, maar het lijkt me door de korte duur voor mij persoonlijk de meest effectieve oplossing. Bovendien wordt de cursus gehouden in hotel De Bilderberg te Oosterbeek en daar zou het culinair toch ook goed toeven moeten zijn. In de omringende bossen zijn vast nog wat vogels te zien.  

Vorige week ontving ik een mailtje waarin stond dat ik sportkleding mee moet nemen. Sindsdien maak me ik zorgen en voel nattigheid… Na een rit per trein en treintaxi heb ik zojuist ingecheckt in het hotel. Het oude deel is statig en heeft een nostalgische uitstraling, met veel grote zwart-wit foto’s van de Bilderberg conferenties, ooit geïnitieerd door Prins Bernhard. Ik heb een eenpersoons kamer in het nieuwe deel. Het blijkt helaas een tamelijk gehorig hok. De cursus begin morgen om 08:00 uur en daarom wil ik vroeg gaan slapen. Helaas, er is een voetbalwedstrijd op TV (Nederland-Schotland) en regelmatig dendert gejuich door het hotel. Naast voetbal biedt de TV ook nog twee maal een halve minuut porno; om verder te kijken moet je een knop indrukken en staat er morgen 15 Euro op de factuur. Die moet ik bij mijn reisdeclaratie voegen, dus ik weersta de verleiding. Ik lig uren wakker, me afvragend wat me morgen te wachten staat.  

Na een bijna slapeloze nacht en een snelle douche meld ik me op de aangegeven tijd bij een zaal. Er is nadrukkelijk verzocht “nuchter” te verschijnen, dus zonder bezoek aan het uitbundige ontbijtbuffet. Er zijn 16 deelnemers, de meeste 30-ers en 40-ers, iets meer vrouwen dan mannen. Medewerkers van banken, uitzendbureaus, een ziekenhuis, bijna allemaal met managementfuncties.  De docent is Iwan Marckmann, een 'mooie man' met gespierd figuur en een iets te strakke trainingsbroek. Een wollig verhaal over lichaam en geest, het overwinnen van iets wat je niet denkt te kunnen en het verkrijgen van inzicht in je eigen doelen en functioneren. Het wordt me snel duidelijk dat ik nu de volgende keuzes heb: 1) Direct naar huis gaan; 2) Het lijdelijk ondergaan en denken: morgen mag ik weer naar huis; 3) Het je laten overkomen en er toch iets proberen uit te halen. Tot mijn eigen verbazing kies ik voor het laatste: ik stel me open en ga enthousiast meedoen!  

We worden ingewijd in de geheimen van de Neuro Linguistic Programming en de Mind Map. Dit afgewisseld met groepsopdrachten, power yoga en ademhalingoefeningen. En veel drinken: water en jin-yangthee. Tot 12:00 mag je alleen wat fruit eten, diner en lunch bestaan uit een bak sla met gegrilde zalm, respectievelijk tonijn. Koffie en alcohol zijn verboden, net als roken. Na de lunch volgt de eerste grote uitdaging: het doorslaan van een houten plank. Kwestie van concentreren en met de arm in goede houding de plank raken. Het programma gaat intensief door tot 22:00. Iwan nodigt in het bijzonder de dames uit voor een ontspannende sauna. Ik tol uitgeput mijn bed in.  

Om 07:00 verzamelen in de hal, in sportkleding! Weer “nuchter”. De bedoeling is dat we een half uur groepsgewijs joggen, strekoefeningen doen en warm lopen, waarna binnen het echte werk zal beginnen. Ik maak me los van de groep en ga me inderdaad warm lopen in het bos. Met mijn conditie en omvang kan ik daar ik daar geen pottenkijkers bij gebruiken. 

Dan naar binnen. We worden geblinddoekt en er wordt Indiase muziek opgezet. We moeten springen, dansen en “pssst” geluiden maken: dit heeft – in combinatie met een lege maag - een hallucinerende werking. Doe ik dit echt? Dan weer een afwisseling van theorie, opdrachten, aerobics tot je erbij neervalt en veel water drinken. Een potige Oekraïner geeft de deelnemers op verzoek een massage; bijna iedereen maakt hier gebruik van. Sommigen raken zo ontspannen dat ze in slaap vallen. Ik duld geen handen aan mijn lijf! 

Dan een behoorlijk confronterende opdracht: met tweetallen het bos in en daar volgens bepaalde stappen je positie in het leven, je prioriteiten en je doelen formuleren. Erg persoonlijk dus, en prettig dat je die persoon nooit meer zal zien. Mijn 'partner' is een 25-jarige financieel medewerkster van een ziekenhuis in Eindhoven, die nog maar weinig heeft meegemaakt. Dat ligt bij mij wel iets anders. 

Na de karige en vegetarische lunch wordt ’s middags toegewerkt naar de climax van de cursus. Twee deelnemers moeten tegenover elkaar gaan staan met een 2 m lang betonijzer van 2 cm dik, dit in het 'kuiltje' van je keel zetten, even diep ademhalen en aanspannen, en dan met kracht naar elkaar toelopen. Natuurlijk buigt de staaf altijd en voelt het als een overwinning als je het hebt gedaan. Ik twijfel echter geen moment en besluit – als enige – het niet te doen. Ik had niet de ambitie het nieuws te halen: “Tot nu toe ging het altijd goed, maar vandaag is helaas een RIKZ medewerker gespietst door een betonijzer. De cursusleider is gearresteerd”.  

Om vijf uur mogen we gelukkig naar huis. Het was een inspannende, intensieve cursus met volstrekt onvoorspelbare inhoud. Aan deze ervaring heb ik netto toch een goed gevoel overgehouden. En dat voor slechts 2300 Euro belastinggeld! Ik was er trouwens toch liever voor naar Madagaskar gegaan.  

Noten 

1 RIKZ = Rijksinstituut voor Kust en Zee van Rijkswaterstaat, met een hoofdvestiging te Den Haag en regionale vestigingen in Haren en Middelburg. Dit unieke kennisinstituut voor de zoute wateren bestond tussen 1994 en 2007.  

2 Over Iwan Markmann is op internet veel te vinden, over het algemeen lovend en positief. Hij blijkt ook een markante vader te hebben.

Enkele flilmpjes over de trainingen: 

http://www.youtube.com/watch?v=6tO-BqXVhWg

http://www.youtube.com/watch?v=HERrbO_PFPw

http://www.youtube.com/watch?v=t3FiYHwJNEc ook de scene met de betonijzers!  

2 reacties

Een mooie terugblik! Wat schrijf je toch leuk! Ik geniet!  Heel veel herkenning zeker in deze!

38,8 dienstjaren Waterstaat--- te best pensioen---Lachend

Groeten van Riet Luteijn

Riet Luteijn

05 March 2012 om 14:34

Arme Peter, aan het laatste Youtube filmpje te zien was het (naar mijn beoordeling) 2300 euro te veel...
Lennartv

08 March 2012 om 18:48

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.