Wat mijn gedachten vertellen.

Soms schuifelen er flarden van gedachten door je hoofd. Wat kan je er mee? Opschrijven en het mensdom mee laten lezen. Welkom in mijn stukjes.

Fototoestel

0 reacties
Fototoestel

Het is altijd prettig een reactie op je stukjes te lezen. Zo ook op die van gisteren. Op mijn eigen site had ik een verhaal geschreven over het maken van foto’s. Een langer verhaal van me deze keer, ook omdat ik een paar dagen de hort op ben.

…Het voordeel als je op station lag met de “Utrecht” in Penzance was dat je op tijd de kerstpakketten kon ontvangen. Op mijn eerste Kerst op zee kreeg ik, naast het kerstpakket van Wijsmuller, ook een kerstpakket van thuis.

Na mijn avontuurlijke verhalen per brief of via een telefoon aan de wal, waren mijn ouders wel benieuwd om mijn verrichtingen eens te bekijken. Hoe kan je dat beter doen dan met afbeeldingen, oftewel: foto’s. Mijn vader stuurde heel attent zijn eigen fototoestel op: een Agfa Click en een rolletje voor twaalf zwart-wit opnames.

Zo kon ik foto’s maken die begonnen met de LCU’s in El Ferrol. Nu verzucht je: had ik maar meer foto’s gemaakt! Het was je werk en om daarover foto’s te maken kwam nog niet in je op. Als het interessant werd en je het niet vergat werd even het fototoestel ter hand genomen. Vaak was er geen tijd voor, het schip en de sleep gingen voor.

Toch heb ik foto’s kunnen maken, zoals mijn site toont. Je maakte berekend foto’s, want je rolletje was zo vol. Veel foto’s heb ik met die Agfa Click genomen, maar de mogelijkheden daarvan waren zeer beperkt.

De reis met de “Groningen” ging daar verandering in brengen. We zouden Singapore aandoen om te bunkeren en iedereen aan boord maakte al plannen wat hij daar zou willen kopen. De eerste machinist wist het ook maar kwam geld tekort. Op zijn vraag wat ik wilde kopen, was mijn antwoord: een Asahi Pentax en een Seiko. Daarna deed hij een aanbod. Of ik tegen een zacht zeeprijsje zijn Canon Canonet wilde overnemen? Dat was nog eens een bod, want ik vond dat toen een mooi toestel. We gingen akkoord.

In Singapore extra rolletjes gekocht op de markt van de handelaren die hun waar op ons achterdek uitgestald hadden. Ze voeren zelfs mee naar de bunkerplaats. Helaas, daar zijn geen foto’s van gemaakt. Later kwam de ‘eerste’ weer bij me. Hij had geld over gehouden van zijn transacties en wilde zijn camera terugkopen. Helaas voor hem: verkocht = verkocht! Hij heeft toen maar een werphengel gekocht.

Na vertrek richting Kaohsiung kon ik de foto’s trekken van slecht weer bij de Filipijnen en de sleep ‘Sirus II’. Dat fototoestel kon ik zowaar instellen. Heb nog jaren veel plezier gehad van die Canon Canonet. Nu ligt het ergens op zolder te verstoffen, het digitale tijdperk begon.

Hadden we toen maar van die huidige digitale camera’s, wat een foto‘s zouden er dan allemaal gemaakt zijn!

Uit mijn site: www.beting.nl

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.