De Verbazing

Welkom bij De Verbazing. Ik ben Bert van Nispen. Heeft u geen mening maar wilt u er graag een? Misschien is de mijne iets voor u, hij is gratis. Op De Verbazing publiceer ik een selectie van oude en nieuwe artikelen, columns, notities, gedichten, brieven en andere schrijfsels, die in de loop der jaren uit mijn hoofd zijn gevloeid en op papier of beeldscherm terecht zijn gekomen. Veel plezier met het lezen ervan.

Niemand neemt de regering nog langer serieus

1 reactie

Nu de minister van Justitie en Veiligheid de regels aan zijn laars lapt en de premier hem de hand boven het hoofd houdt, valt de regering niet langer serieus te nemen. Het is zelfs nog de vraag of de Tweede Kamer nog te vertrouwen is, nu die de regering duldt. Namens ons dus. Het corrupte systeem waarin we terecht zijn gekomen lijkt de kant op te gaan van Trump, Erdogan, Bolsonaro en Loekasjenko. We leven nu in een raar land, dit is het nieuwe normaal van Rutte. Een overheid die zelf de regels schendt, kan niet langer van zijn burgers verwachten dat zij die wél naleven. Burgers die de wet overtreden, komen er niet met excuses vanaf en worden door de regering asociaal genoemd. Die tegenstelling tussen overheid en burgers is zorgwekkend.

Het overtreden van de corona-regels staat trouwens niet op zich. Ook de zaak van Humeyra, waarin politie en justitie een kind als lokaas gebruikten omdat ze anders ‘geen zaak’ hadden, en afwachtten totdat het kind werd vermoord, is Grapperhaus aan te rekenen. In Roemenië moest de minister van justitie aftreden na een soortgelijk voorval. In Nederland kunnen politici zich onbestraft bezondigen aan het toelaten van kindermoord.

En niet te vergeten de zaak van Johan van Laarhoven. Dit rechtse vriendje van Grapperhaus, drugscrimineel en witwasser, werd door hem uit een Thaise cel gehaald. Het Nederlandse OM had Thailand informatie verstrekt, op basis waarvan Thailand, in combinatie met eigen onderzoek, hem terecht veroordeelde. Grapperhaus reisde persoonlijk naar Thailand om te bepleiten dat de crimineel in Nederland zijn straf verder mocht uitzitten. In Nederland werd de boef echter, tegen de afspraken met Thailand in, vervroegd vrijgelaten. Komt Grapperhaus ook een socialist bevrijden uit een cel in het buitenland?

Als je je als regering niet aan de wet hoeft te houden, is er geen sprake meer van een rechtsstaat. Een regering die zich boven de wet en boven de burgers verheven voelt, is corrupt. En de meerderheid van het parlement die dit toelaat, is dat ook. Een Ierse politicus moest aftreden na een soortgelijke overtreding van de coronaregels, en terecht.

Na het overtreden van de regels door de minister, moeten nu plotseling de boetes worden verlaagd en het strafblad worden afgeschaft, nu de minister zelf een strafblad dreigt te krijgen. Allemaal eigenbelang dus. En het ergste: wij kunnen niet meer naar stadscentra en winkels, omdat de coronamaatregels niet worden gehandhaafd en we daardoor gemakkelijk besmet kunnen raken. Verplichte isolatie voor ons en vrijspraak voor de regering.

Deze rechtse regering doet ons land steeds meer op Belarus, Turkije en de VS lijken, waar ook de macht in handen is van leiders die niet deugen. Laten we er maar niet tegen gaan demonstreren, want we hebben in die landen gezien wat er dan met je gebeurt.

Bert van Nispen, 3-9-2020

 

1 reactie

'Grapperdrab'

Inderdaad is er zeker wat mis. Juist in tijden van crisis heeft een land behoefte aan mensen die een ambt kunnen dragen. Integer en betrouwbaar zijn begrippen die horen bij een minister van justitie en veiligheid....maar niet bij de onze. Ook mild en genadig niet. Dat hoeft ook niet want hij is minister van justitie en veiligheid. Recht en rechtvaardigheid zijn de begrippen waar hij zeer aan hechtte. Dat voorop, zei hij. Genadeloos liet hij overtreders bestraffen en snoeihard was zijn oordeel. Misschien had Rutte toen best om wat mildheid en genade mogen vragen voor al die mensen die een strafblad aan hun broek kregen omdat ze met vier mensen een gebakje hadden gegeten terwijl niet meer dan drie was toegestaan. Grapperhaus heeft 'n gebakje gegeten met 'n heel dorp en de 1½ meter aan z'n laars gelapt. Onze minister van justitie en veiligheid die niet zoveel heeft met veiligheid en,  zo is gebleken, toch ook niet zoveel met justitie. Recht is krom en andersom. Precies zo het uitkomt. Deugen doet het niet en kloppen ook niet. Het stinkt. Het ruikt naar Grapperdrab.

 

ARS, Corrie

06 September 2020 om 07:27

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.