De Verbazing

Welkom bij De Verbazing. Ik ben Bert van Nispen. Heeft u geen mening maar wilt u er graag een? Misschien is de mijne iets voor u, hij is gratis. Op De Verbazing publiceer ik een selectie van oude en nieuwe artikelen, columns, notities, gedichten, brieven en andere schrijfsels, die in de loop der jaren uit mijn hoofd zijn gevloeid en op papier of beeldscherm terecht zijn gekomen. Veel plezier met het lezen ervan.

Roetveegnederlanders

2 reacties

Hoe zou het komen dat in bijna alle landen het zwart schminken als racisme wordt gezien en dus verboden is, behalve in Nederland en België? De Canadese premier Justin Trudeau werd onlangs nog op het matje geroepen omdat hij zich, toen hij 29 jaar was en leraar op een privéschool, aan racisme had schuldig gemaakt door zich zwart te verven en kon zijn positie maar nauwelijks redden.

In Nederland en België wordt deze racisme-uiting hardnekkig in stand gehouden, ondanks de vele internationale veroordelingen van dit gebruik. De Verenigde Naties hebben zich er al eens negatief over uitgesproken en nu zijn er ook negatieve reacties van buitenlandse grootheden, zoals Kim Kardashian. Op de website van de Arabische zender Al-Jazeera verscheen al een jaar geldeden een misprijzend artikel over de Nederlandse discriminerende gewoonte. Oprah Winfrey liet zich er jaren geleden al afkeurend over uit, om nog maar te zwijgen van Sylvana Simons.

Hebben deze mensen een punt? Voetballers staan op tegen racisme door wedstrijden één minuut stil te leggen. Ook deze maken kennelijk geen indruk. Hoewel in de meeste steden Piet niet meer zwart is, blijft hij hier en daar als denigrerende karikatuur van Afrikanen opduiken. En grote groepen blijven deze uiting verdedigen en goedpraten. En, om over na te denken: waarom het zwart schminken niet helemaal afschaffen? Want roetveegpieten is toch een beetje van: we blijven toch stiekem een beetje zwart.

Waarom wordt racisme niet, zoals in andere landen, vervolgd, of op zijn minst bekritiseerd. Het moet niet normaal zijn om je voorstander van zwart schminken te noemen.

De voorstanders van Zwarte Piet komen veelal met het argument dat het hier een kinderfeest betreft. Maar kinderen verzinnen zoiets niet. Kinderfeest of niet, het is bedacht door volwassenen die beter zouden moeten weten. Het maakt voor kinderen echt niet uit of Piet zwart of wit is, kinderen discrimineren niet en zijn geen racisten.

En bovendien, als de gekleurde Nederlanders zich door deze vreemde gewoonte beledigd voelen, zou dit op zich al voldoende reden moeten zijn om ermee te stoppen. Laten gekleurde, witte en roetveegnederlanders elkaar niet in de haren vliegen om een gebruik dat internationaal scherp veroordeeld wordt.

 

Bert van Nispen

24-11-2019

2 reacties

Helemaal met je eens. Toen ik kind was was Zwarte Piet een domme, boosaardige man waar ieder kind bang voor was. In de loop van de jaren is dat geevolueerd naar een ander soort Piet. Waarom zou het nu niet kunnen dat een Piet veranderd? Als ik zie op welk niveau de discussie gevoerd wordt dan zie ik vooral rechtsextremisten (Pegida, NVU, Volksfront)  die aan komen zetten met het "kinderfeest" maar gebruiken dit vooral om propaganda voor hun clubjes te maken. Ik begrijp echt niet waarom een hitlergroet gemaakt moet worden tijdens een demonstratie Pro_PIet. alleen al om die reden zou iedereen voor de roetveeg, blauwe etc Piet te kiezen?

wilmien123

25 November 2019 om 17:40

En als een donkere medelander nu eens voor Piet wil spelen omdat hij/zij dat gewoon leuk vindt om te doen ?

Hoe gaan we dat benoemen ? Of gewoon blank schmienken . . enz.

yochem

17 December 2019 om 12:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.