Transitiemanagement

Artikelen over psychologie en transitiemanagement

Beperktheid van veranderplannen...

0 reacties
Beperktheid van veranderplannen... Door Mary Staa

Trouwe lezers van mijn blog kennen mijn passie voor de begeleiding van mensen binnen organisaties. Als toegepast psycholoog weet ik uit ervaring dat organisatieveranderingen niet altijd zo planbaar zijn als we denken en wensen. Het probleem vaak schuilt in de onderlinge verwachtingen.

Ooit – aan het begin van het dienstverband – is afgestemd wat de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en bevoegdheden inhielden en wat het salaris was wat daar tegenover stond. Daar is overeenstemming over bereikt. Maar de omstandigheden veranderen aan beide kanten. De oorspronkelijke afspraken komen onder druk te staan en daarmee ook de verwachtingen. Het gevolg is een deuk in het onderling vertrouwen en afname van betrokkenheid en motivatie. Het laat zich eenvoudig raden dat dit uiteindelijk leidt tot een beschadigde arbeidsrelatie…… U kunt zich wellicht voorstellen dat dan de bereidheid om mee te werken aan een organisatieverandering niet optimaal is.

Wat motiveert mensen nu eigenlijk? Wat is hun drijfveer om het werk goed te doen en op wat voor manier kunnen zij gestimuleerd worden om nog beter te presteren? In dit artikel besteed ik aandacht aan dit proces. Daarbij gebruik ik het model van Abraham Maslow (1908 – 1970). Hij ontwikkelde in 1934 een model waarin hij in vijf niveaus het patroon van behoeftebevrediging van de mens beschrijft. Het model (´theory of human behaviour´) werd bekend als de ´piramide van Maslow´ en wordt nog steeds vaak gebruikt en toegepast in de praktijk.

Lees hier meer over op: http://transitiemanagement.wordpress.com/2013/03/04/de-beperktheid-van-veranderplannen/

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.