Transitiemanagement

Artikelen over psychologie en transitiemanagement

Conformiteit en deviant gedrag

0 reacties
Conformiteit en deviant gedrag Bij een organisatieverandering vragen we de groep in beweging te komen. In de groep van betrokkenen zijn er altijd een aantal medewerkers die daarin het initiatief nemen. Dit wordt vaak niet in dank afgenomen door hun collega’s. Zij zullen dan ook hun natuurlijke neiging tot conformiteit moeten onderdrukken om te volharden in hun rol van voorloper. Wat is conformiteit?

Conformiteit is te onderscheiden in twee verschillende vormen:

  • Compliance (meegaan): Hierbij heeft het individu de neiging om in te stemmen met de meerderheid van de groep zonder zelf overtuigd te zijn van het standpunt.
  • Conversion (omgaan): Hierbij is het individu wel overtuigd van de juistheid van het standpunt van de groep en daarom past de betrokkene zich aan.

Ook niet-conformeren bestaat uit twee vormen:

  • Onafhankelijkheid: Hierbij kiest het individu voor zijn eigen mening ondanks de sociale druk van de groep.
  • Anticonformering: Hierbij kiest het individu opzettelijk een standpunt dat tegen de mening van de meerderheid ingaat. Het motief hierbij kan zijn dat hij/zij zich wilt afzetten van de groep, wilt opvallen of niet de indruk wilt wekken een conformist te zijn. In feite laat men in zo’n geval zijn of haar standpunt evenzeer afhangen van de opinie van de overigen!

Wanneer één of enkele medewerkers kiezen om als eerste mee te gaan in de voorgestelde organisatieverandering, dan komt er een reactie vanuit de rest van de groep omdat hij/zij zich niet aan de groepsregels houdt. Groepsregels bepalen de grenzen van aanvaardbaar en verwacht gedrag.

Lees meer: http://transitiemanagement.wordpress.com/2011/05/24/conformiteit-en-deviant-gedrag/

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.