TOOS&ART,blog van de Briljanten Kunstenaar 2016

Een kunstinkijkje in de wereld van de Middelburgse beeldend kunstenaar TOOS van Holstein   Zie ook www.toosvanholstein.nl en www.toos.biz   Facebook http://www.facebook.com/TOOSvanholstein    

Homerus, Helden aflevering IV

3 reacties

Zo, ik zit weer boven de internetradarhorizon na een poosje ondergedoken te zijn geweest. Maar zoals ik in mijn vorige blog hier al meldde, had ik op http://toosvanholstein.wordpress.com al wel een aantal afleveringen van te voren klaar gezet die de afgelopen weken een voor een verschenen. Over mijn 'Helden'. De voorlopig laatste in die serie komt daar morgen te voorschijn. Maar omdat ik er toch weer ben, kan ik dat nu net zo goed al vast weer op Zelandnet doen. Bij deze dus.

 

De vierde en laatste aflevering in deze korte serie over mijn helden. Literaire helden wel te verstaan. Maar in dit geval dan toch ook weer oorlogshelden. Van een paar duizend jaar geleden en tot ons gekomen via overgeleverde teksten. Teksten en helden die mij inspireerden tot bepaalde schilderijen.

Wanneer ben je een held? In het oude Griekenland eigenlijk alleen maar als de goden dat toestonden. Die indruk kun je ten minste krijgen bij het lezen van de Ilias en Odyssee van Homerus. Bovenop hun berg Olympus maken die goden voortdurend ruzie met elkaar, spelen politieke machtspelletjes en gebruiken de mensen als marionetten.

 

Achilles in de strijd om Troje

Het beleg van Troje duurt alleen maar tien eindeloze jaren vanwege onderling gedoe van de goden. Odysseus, de bedenker van het Paard van Troje, moet daarna ook nog eens tien jaar onderweg zijn om zijn heldendaden te verrichten. Dan moet je dus maar niet de gramschap van zeegod Poseidon op de hals halen. Wel krijgt hij daarbij weer hulp van Athene. Een dubieus bestaan dus, dat heldendom in de Griekse mythologie.

 

Toos van Holstein, Mythologie, olieverf 80-160 cm

Zoals hierboven al aangestipt, is dit in deze kleine serie voorlopig mijn laatste heldenaflevering. Die had ik weken geleden al klaargezet omdat ik wist dat een hele poos lang internet voor mij geen vanzelfsprekendheid ging worden. Maar ik ben dus weer terug  in het Zeeuwse land. Tot volgende week.

TOOS

3 reacties

Benieuwd naar je avonturen !

yochem

19 December 2018 om 15:16

Die houd ik nog even voor me, Yochem!

Toos van Holstein

19 December 2018 om 18:04

In het oude Griekenland (Hellas) werden er al tal van bloedige oorlogen uitgevochten. Dit is in de loop der tijden nooit meer overgegaan. Om een bekend Frans gezegde te gebruiken: "l'Histoire se répète"

 

han44

20 December 2018 om 19:12

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.