Smit-Lloyd Nieuws

Welkom op de Smit-Lloyd weblog

Boek van kapitein Piet Kars

0 reacties
Boek van kapitein Piet Kars

Op zondagmiddag 29 Januari 2012 werd in het Maritiem Museum in Rotterdam met gepaste trots het nieuwe boek van Piet Kars onder de titel “Na vier eeuwen Van Noort en Van Spilbergen achterna” door hem gepresenteerd. In het boek vertelt Piet hoe hij in de wateren bij Chili een bijzondere ontdekking deed, dat van groot belang voor de Nederlandse en buitenlandse scheepvaart betekent. De ontdekking van stromen van de Zuidelijke Atlantische Oceaan aan de ene kant en de Pacific Ocean aan de andere kant,  die elkaar hier tegen komen. Voor deze ontdekking werd hij uit naam van Hare Majesteit de Koningin onderscheiden.

Als sinds het moment dat mijn ontdekking bekend raakte, zo liet hij weten, werd door veel mensen gezegd: 'Je zou een boek over je belevenissen moeten schrijven.'
Leuke uitspraak, maar ik heb me nooit geroepen gevoeld om een boek te schrijven, ik ben geen schrijver, ik ben zeevaartkapitein. Twee vakken die mijlenver uit elkaar liggen. Er zijn genoeg goede schrijvers, schrijvers die weten waar ze mee bezig zijn.

Tijdens de presentatie memoreerde, als eerste spreker, de conservator van het Maritiem Museum Rotterdam de Hr. Jeroen ten Brugge, dat hij zeer vereerd was met zijn aantekeningen, berekeningen en getijden schalen die hij in de loop daar jaren van Piet mocht ontvangen. Het Maritiem Museum bewaard deze bijzondere collectie in het z.g.n.  Kars archief.

De tweede spreker tijdens de bijeenkomst was de uitgever van Piet zijn boek, de Hr. Hans Huizenga. Deze vertelde dat hij tijdens het lezen van het manuscript er van overtuigd raakte dat hij iets unieks zat te lezen. Onmiddellijk heeft hij daarna contact met de schrijver Piet opgenomen en hem uitgenodigd om het boek uit te geven.

De derde spreker was voormalig bergingsinspecteur van Smit de Hr. Hans Walenkamp. Piet en Hans hadden iets samen. Piet als Kapitein op een Supplier in Straat Magelhaen en Hans later bij de berging van de Shell tanker Metula, ook in deze zeestraat. Op een Captains meeting in het hoofdkantoor van Smit werden nieuwtjes uitgewisseld en hier kwam men tot een gezamenlijk standpunt, dat de ontdekking van Piet opnieuw een bevestiging was van wat hij had waargenomen. 

In het boek van Piet Kars wordt uitvoerig hierop in gegaan. Lees en ervaar daarom de belevenissen van Piet Kars, een kapitein die voor zijn ontdekking diverse onderscheidingen heeft gehad en nu zijn verhaal voor de komende generaties heeft weten vast te leggen.Na de toespraken bedankte Piet de genodigden en overhandigde het eerste boek aan de conservator van het Maritiem Museum. Verder een dankwoord aan een ieder die hem heeft geholpen het boek tot stand te brengen en het heeft weten te promoten. Na het heffen van een glas nam Piet achter de tafel plaats om het boek te signeren.

Het boek is te koop in de boekenwinkel voor de prijs van E 18,95 onder ISBN 978-94-91375-12-5

Foto: Hans vd Ster          

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.