Wijari

Ik hou van jou

De weerman die zo onduidelijk spreekt

1 reactie
 ROTTERDAM - Weerman Piet Paulusma ziet het somber in voor de komende dagen. Volgens de Friese weerman krijgen we vandaag en morgen te maken met bar slecht winterweer.

 Voor het weekeinde voorzie ik opnieuw langdurige vorst en voor het grootste deel van ons land een witte kerst. Kan het mooier?  

Weerman Piet Paulusma
,,Ik voorspel één grote chaos met veel neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel'', zegt Paulusma in de Telegraaf.

Kleine IJstijd
Volgens weerdeskundigen en wetenschappers zijn er sterke aanwijzingen dat ons land in een Kleine IJstijd terecht is gekomen. De barre weersomstandigheden van de laatste weken markeren wellicht het begin van een nieuwe periode in de klimaatgeschiedenis. Als die voorspelling uitkomt krijgen we de komende decennia te maken met zeer strenge winters.

Uitzonderlijk
Weerdeskundige Hajo Smit: ,,Na twee eerdere opmerkelijk koude winters is West-Europa op dit moment in de ban van een uitzonderlijk koude en sneeuwrijke start van de winter. In Nederland is het koudegetal gisteren de 50 gepasseerd, terwijl dit getal tijdens de strenge winter van '62/'63 nog op 24 bleef steken. Sinds 1901 zijn maar vijf Nederlandse winters kouder begonnen dan de huidige winter."

Zon dood
Volgens Kees de Jager (89), emeritus hoogleraar sterrenkunde, heeft het veranderende klimaat te maken met de zon. ,,De zon is dood'', zegt hij. ,,Er zijn momenteel verontrustend weinig zonne-explosies en daardoor wordt het kouder op aarde. In het hart van de Kleine IJstijd tussen 1650 en 1710 waren er helemaal geen zonnevlekken en ook nu zien we tot onze verbazing het aantal explosies lager en lager worden. De oorzaak? Ik tast in het duister.''

Piet Paulusma ziet eveneens extreme winters in de nabije toekomst. ,,Ik onderschrijf de mening van wetenschappers dat dit allemaal verband houdt met de afwezigheid van zonnevlekken. Het is allemaal heel bijzonder wat er gebeurt. Zelfs de NASA stort zich op de zonnevlekken. Dat zegt mij al genoeg.''

Witte kerst
Positief is volgens Paulusma wel dat er een 'witte kerst' op komst is. ,,Voor het weekeinde voorzie ik opnieuw langdurige vorst en voor het grootste deel van ons land een witte kerst. Kan het mooier?''

Ook Harry Geurts van het KNMI verwacht een witte kerst. 'Er is al zoveel sneeuw gevallen, die blijft wel liggen. Bovendien komt er nog meer sneeuw aan,' vertelt de weerman aan AD.nl.

,,De wind hoeft maar iets te draaien en de vorst keert terug", zegt Geurts. Vergeleken met andere jaren is de kou dit jaar vroeg. Dat betekent meestal dat de kou ook weer snel voorbij is, maar een wetmatigheid is dat volgens Geurts niet.

De hevige sneeuwval van de afgelopen tijd zou komen doordat koude lucht uit Groenland botst op warmere lucht uit het zuiden. Nederland zit precies op de grens waar de neerslag valt.

1 reactie

Zo onduidelijk spreekt....weet je ook hoe dat kwam Jannie?

Van mij hoeven al die winterse perikelen niet. Maar ik gun het al die er van genieten. Genieten doe ik van al die mooie plaatjes wat het meebrengt. Maar voor wie er door moeten is het afzien. En dan dan ik ook weer aan de tijd dat ik wel door moest voor mijn werk. o.a in de wijk, brrrrrr

Wat het weer ons ook brengen zal, we zullen het moeten nemen.

 

my.

22 December 2010 om 11:36

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.