HET IS TIJD OM AAN TE PAKKEN

PROGRESSIEF HULST

leuk stukkie uit de PZC

2 reacties
leuk stukkie uit de PZC

Vandaag kreeg ik van mijn collega commissie Ruimte het volgende stukkie tekst uit de pzc toegezonden met de opmerkelijke titel:

"DE STILLE WILLY'S IN DE GEMEENTERAAD "

De Hulster Raadsgriffier Dirl van Bunder legt in zijn rapport "Een goede raad "- een analysevan drie jaar dualisme in de gemeente Hulst- zijn vinger op de zere plek; er zijn in Hulst te veel onzichtbare raadsleden. Backbenchers, die vrijwel nooit spreken, geen initiatief tonen, het volksvertegenwoordigersschap slechts lijken te zien als tijdverdrijf en alle koffie opdrinken. Over de afgelopen drie jaar Hulster gemeenteraad schrijft van Bunder in zijn rapport: "Echte debatten zijn er nauwelijks geweest. Veelal is het de vraag en antwoord tussen bepaalde raadsleden en het college. Voor een goed debat zijn er vaak te veel onzichtbare raadsleden."

Dat is maar al te waar. Frequente bezoekers van Hulster commissie- en raadsvergaderingen en de bestuurders zelf, kunnen de STILLE WILLY'S er zonder probleem uitpikken. Sterker nog, de gemeenteraad van Hulst telt een COMPLETE WELHAAST KLEURLOZE FRACTIE:  GROOT HULST.

Met vier personen in de raad en een "eigen " wethouder, zou je verwachten dat ze beleid en discussie naar zich toetrekken, maar alles behalve dat. Gerrit Naessens ( 65 en 35 jaar lid gemeenteraad!!!) en Alos de Deckere (72) willen zich nog wel eens af en toe uitspreken, De Deckere voornamelijk als het gaat om ouderen, en minima, maar fractievoorzitter Honor Neefs en Piet de Cock (70) gelden als onzichtbaar.

De Cock is zelfs aan te merken als een back-back-backbencher, een zr, zr, zr weinig prominente volksvertegenwoordiger. De keren dat hij de afgelopen drie jaar het woord nam, zijn echt op n hand te tellen. Waar staat hij voor?. Het zijn stuk voor stuk aimabele mensen, daar ligt het niet aan. Maar dat is niet genoeg om een gemeente te besturen, of een debat levendig te houden. Dat laatste concludeert nu ook de raadsgriffier.

Dan is er nog het verschil tussen bankbenchers tegen wil en dank ( die wel willen, maar door zeer gedreven fractiecollega's worden overvleugeld) en de grijze raadsmuis op vrijwillige basis, die een avondje raad of commissie ziet als een leuk uitje. Zo komen ze nog eens ergens. En de koffie is gratis, als er iets te vieren valt, komt er een gebakje bij en met kerst een stukje kerststol. lekker

Hun belangrijkste taak lijkt nog wel die van STEMVOER. Hun stem telt mee om tijdens een ( hoofdelijke ) stemming een voorstel ten voordele van de "coalite"erdoor te krijgen, of een voorstel van de "oppositie"te dwarsbomen. Het woord DUALISME komt in hun woordenboek nog niet voor. In de wandelgangen wordt gegrinnikt of ze de raadstukken vooraf wel lezen, of dat de envelop met de paperassen pas open gaat op het moment dat ze hun stoel aanschuiven in de commissiekamer......

Zij bezetten al ruim tien jaar de zetels, zonder dat hun positie ter discussie staat. En de Kiezer, die lijkt het al jaren helemaal niks te interesseren. Dat blijkt wel uit het aantal stemmen dat deze heren opstrijken. De Cock was op 20 november 2002 goed voor 353 stemmen. De Deckere streek er 338 op en Neefs 348. Voornamelijk in hun eigen woonplaats, waar inwoners doorgaans hun stem gunnen aan iemand die ook iets voor hen, het dorp, kan betekenen. Of zo zou het moeten zijn.

PERSOONLIJKHEID

De vraag is of, als mensen zich echt zouden interesseren voor de politiek, of zouden bijhouden wie wat voor hun belangen doet, ze nog steeds op dezelfde mensen hun stem uit zouden brengen. Of blijven ze zich laten leiden door iemands innemende persoonlijkheid, zeer succesvol voetbalverleden, of ach, hij heeft toch nooit een schandaal veroorzaakt?

De kiezer laat zich slecht doorgronden, zo blijkt. Kleuren ze al jaren dat ene bolletje rood uit overtuiging of uit pure gewoonte? Voor fracties die initiatief nemen, de moeite nemen zaken tot op de bodem uit te zoeken en van zich doen gelden, of dat nu terecht is of niet, is dat zeer frustrerend. De forse winst van groot hulst drie jaar geleden deed Annelies egger van PROGRESSIEF HULST op de avond van de verkiezingsuitslag in de hal van het stadskantoor de schouder van haar echtgenoot opzoeken. Huilen. "het is niet eerlijk" snikte ze.

Komende raadsperiode dient de gemeenteraad zich niet alleen te buigen over klein leed, maar ook over miljoenenprojecten als De Nieuwe Bierkaai en Plan Perkpolder. Een slagvaardig gemeentebestuur is hiervoor nodig.

Dinsdagavond 7 maart zal blijken of de burgers van Hulst de gemeenteraad krijgen die ze verdient of de volksvertegenwoordigers die ze nodig heeft.

 

Dit stukje is geschreven door Sheila van Doorselaer naar aanleiding van het rapport dat door Dirk van Bunder is geschreven over het dualisme in de gemeente Hulst.

2 reacties

Patje Gefeliciteerd met je weblog TIP. Zouden ze weten dat je aan het vertrekken bent? Ko weblog qualiteit . .
Ko Leenknegt

22 February 2006 om 18:27

ik neem nog uitgebreid antwoord Ko , jullie komen niet zomaar van me af hoor.
patje63

26 February 2006 om 21:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.