dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Zoomobjectieven

2 reacties
Zoomobjectieven

De moderne techniek van het lensontwerpen met behulp van computers heeft er voor gezorgd, dat tegenwoordig zoomlenzen dezelfde kwaliteit kunnen hebben als de lenzen met een vaste brandpuntsafstand in dezelfde prijsklasse. Dat was vroeger wel anders; een zoomlens kon absoluut niet wedijveren met een vastebrandpuntslens.

Intusen zijn de zoomlenzen stukken beter geworden, maar dat heeft naast alle voordelen ook een nadeel: je gaat niet meer zo bewust om met je keuze van brandpunten als je vroeger deed. Men zoomt vaak maar raak, zonder te kijken of het ook kan door "met je voeten te zoomen", dus even te kijken of het met wat dichter bij komen ook niet gaat, en zelfs vaak, meestal zelfs, beter gaat. Kortom, het kweekt luie, gemakzuchtige fotografen.

Nou moet ik bekennen, dat van de zeven objectieven die ik bezit ook maar drie een vast brandpunt hebben. De reden is vrij simpel: ik vind ze meestal te duur. Door de opkomst van zoomobjectieven zijn de produktieaantallen van dit soort objectieven vaak te gering. Wat zou ik graag de 2,8/135 mm van vroeger terug hebben! Maar ja, even 1000 euro aftikken voor een brandpunt dat je al hebt in je zoomlens, dat doe je niet zo snel.

Wat dat betreft ben ik erg gelukkig met mijn compactcamera; die heeft vier vaste brandpuntsafstanden en kan niet zoomen. Eindelijk weer eens terug naar het ouderwetse bewust ergens voor kiezen!

2 reacties

hallo,
Mocht je zover zijn dat het je lukt de waterlelies van Monet te fotograferen naar jouw gedacht, hoop ik daar een beeld van te mogen zien, ben zeer benieuwd!
Complimenten voor je werk!
Margreet

Labyrint

29 October 2008 om 00:04

Margreet, wat zou ik zoiets graag willen maken met die enorme expressie, maar ja, het is het jaargetijde er niet meer voor. Ik vind, dat er trouwens weinig waterlelies te vinden zijn op Schouwen-Duiveland.
Leen Koper

29 October 2008 om 21:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.