dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Snow storm

2 reacties
Snow storm

Dit is een schilderij van William Turner, Snow storm, dat voor mij een van de krachtigste uitbeeldingen is van wat natuurgeweld vermag. Een sneeuwstorm op zee, de hemel en het water en de zwarte rookpluim uit de schoorsteen van het stoomschip worden een, vloeien in elkaar over, er is geen onderscheid meer. Een koude, grote en woeste helse macht, vele malen machtiger en groter dan de mens, een grote werveling van voornamelijk koele tinten waar het zwarte stoomschip zich traag en moeizaam een weg doorheen ploegt.

Turner had ervaring met dergelijke natuurverschijnselen. Eens zat hij midden in een dergelijke storm aan boord, toen hij weigerde onder deks te gaan. Men bond hem toen maar aan de mast vast, vier uur lang, terwijl hij het natuurgeweld gade sloeg, dit alleen maar om het later nog eens een keer vast te kunnen leggen.

Dat is de manier van uitbeelden waar ik ooit nog eenmaal aan toe hoop te komen, zij het met fotografische middelen. Langzaam begint zich een vaag, nog niet vastomlijnd, idee te vormen in mijn hoofd hoe ik zoiets als dit, en ander werk zoals de waterlelies van Monet, zal kunnen fotograferen. Het is alleen maar een kwestie van tijd om tot rijping te komen. Alleen, hoeveel tijd?

2 reacties

Het is dat je het erbij schrijft wat het schilderij voorsteld, ik kan er niets van maken.

groet Chris.

O, ja ik zag bij toeval van de week dat je ook een eigen website heb en daar heb ik een reactie achter gelaten.  

cverkaart

26 October 2008 om 07:46

Bedankt voor de opmerking in mijn gastenboek. Het werd tijd, na bijna een jaar is er wer eens iets geplaatst.
Leen Koper

26 October 2008 om 10:09

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.