dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Lightroom

1 reactie

Had ik in het vorige stukje in mijn weblog nog over de problemen die ik zou ontmoeten met de kleur van het licht, vandaag kwam er nog een probleem bij: daglicht dat door de ramen van de kerk in het eerste half uur naar binnen viel mengde zich met kunstlicht en TL-licht! Zie daar maar eens uit te komen!

En wie schetst mijn verbazing toen ik er vanmorgen aan begon en werkend in Lightroom er na nauwelijks twee uur al mee klaar was! Nou heb ik van de week een boek daarover gekocht en een heel klein beetje doorgekeken. Het stond er zo eenvoudig in, maar at staat het meestal. Als je er dan aan begint, dan kom je de meest vreemde problemen tegen. Maar dit was echt fenomenaal; de moeiljkste lichtverhoudingen waren in een handomdraai opgelost.

Mocht U nou niet weten wat Lightroom (eigelijk heet het Adobe Photoshop Lightroom) inhoudt: het is een heel handig programma van Adobe om RAW-bestanden te converteren naar meer gebruikelijke bestandsformaten als TIFF of JPEG. Eigenlijk is het net zoiets als het ontwikkelen vroeger: je maakt een latent beeld zichtbaar,aar in plaats van in de donkere kamer in de "lightroom", de lichte kamer.

Voor wie er belangstelling voor heeft: het gaat hier om het boek "Lightroom 2" van Johan Elzenga, ISBN 978-90-430-1649-0. Ik had het boek "Lightroom" al over versie 1, en ik weet niet of het nou zoveel gemakkelijker is geworden of dat ik intussen weer redelijk veel geleerd heb, maar het lijkt wel of dit veel duidelijker is.

1 reactie

Ik ben nog niet zolang aan het bloggen, een goede week nog maar. Nu kijk ik ook eens wat meer bij andere mensen op het blog.

U maakt mooie sfeervolle fotos. Zou best eens wat meer natuurfotos op uw blog willen bewonderen.

 Ik heb ook het boek Raw van Elzinga. Ze zijn goed te volgen. Ik ben nog niet zolang digitaal aan het fotograferen. Had wel al wat langer een simpele compact digitaal. Nu kan ik ook in Raw werken. ik vind Lightroom een mooi programma.

Maar moet nog veel leren.

Groetjes Marie

Riet Luteijn

19 October 2008 om 01:10

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.