dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Het moet niet gekker worden...

3 reacties

De Photokina nadert, alle camera- en toebehorenmerken komen met de nieuwste ontwikkelingen op hun gebied. Zo ook Leica, de Duitse onderneming die bekend staat om zijn kwaliteitsmateriaal. Alleen, het wordt nauwelijk meer door echte fotografen gebruikt; het wordt alleen nog door verzamelaars gekocht, waarna het ongebruikt in de vitrinekast verdwijnt.

Daardoor kunnen ze bijna astronomische prijzen vragen voor hun spullen: een meetzoekercamera, de M8.2 gaat voor het luttele  bedrag van 4300 euro over de toonbank, terwijl zowel de 1,4/21 en 24 mm een bedrag van 5000 euro vereisen. Om maar niet te spreken van de 0.95/50 mm waarvoor liefst 8.000 euro mag neergeteld worden! En, dan te bedenken, dat hij nauwelijks een stop lichtsterker is dan de 1,4/50. Bovendien, het is een dusdanig grote en zware klomp glas, dat hij nauwelijks te hanteren is. Dat hij voor verzamelaars bedoeld is blijkt wel uit het persbericht: "Hand assembled in Solms Germany, this lens is designed to retain its value and usability for decades."

Och, als je de geldpest hebt en je weet niet waaraan het uit te geven: dit is het doel. Zo wordt je gemakkelijk zo'n 22.000 euro lichter. Om in oud geld te praten, bijna zo'n halve ton! En, natuurlijk wordt je er vanzelfsprekend een stukken beter fotograaf door!

Tja, zo gaat de eens oppermachtige Duitse fotoindustrie ten onder. Rollei, Voigtlaender, Contax en veel van hun voorgangers hebben het loodje al gelegd of bestaan alleen in naam nog. Leica kan zich voornamelijk redden door zijn naam te verbinden aan Panasonic-objectieven en dergelijke ridicule prijzen te vragen die geen enkele binding met de realiteit meer hebben. Mundi vult decipi, zoals de ouden reeds riepen

3 reacties

Zijn die Leica-lenzen op de Panasonics dan zo goed???? Ik dacht altijd dat het allemaal één pot nat is. Dat alleen de naam verschil maakt.

Groeten, Cathy.

katoog

15 September 2008 om 19:11

Aangezien ik zelf een Panasonic LX2 heb kan ik die vraag uit ervaring beantwoorden. Het ontwerp van het objectiefje is van Leica, dat is de enige bemoeienis die ze voor zover ik weet ermee hebben, buiten steekproeven om de kwaliteit te garanderen.

En, het antwoord is een volmondig ja. Het zijn werkelijk uitstekende objectieven. Ik heb er echt fantastische foto's mee gemaakt, op een breedte van 60 cm afgedrukt en het objectiefje geeft geen krimp. Dat is bij de Canon en de Ricoh, die ik ook heb, toch een stuk minder.

Leen Koper

15 September 2008 om 23:15

ZIERIKZEE - In Zierikzee is dinsdagmiddag een vrouw met haar scootmobiel in een sloot terecht gekomen.
 
Het ongeluk deed zich rond 15.10 uur voor op de hoek van de Laan van Sint Hillaire met het Eerste Weegje. Toen de hulpverleners arriveerden bleek dat de vrouw vastzat onder de scootmobiel. Omstanders waren haar te hulp geschoten, maar de brandweer moest er aan te pas komen om de scootmobiel en de vrouw uit het water te halen.
 
De vrouw is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

WAT EEN DRAMA,  groetjes Chris

cverkaart

17 September 2008 om 08:07

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.