dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Claude Monet

2 reacties

Vanmiddag was het weer eens tijd om mijn computerscherm te calibreren. Ik doe dat met de "Spyder" ongeveer eens per maand, al moet ik toegeven dat het ook wel eens wat langer duurt. Meestal scheelt het niet veel, alleen de helderheid van het scherm moet wel eens teruggebracht worden. Dat is het verschil met een "gewoon" scherm; dat staat meestal veel te helder afgestemd. Vooral LCD schermen zijn over het algemeen veel te contrastrijk en te helder. Mijn scherm geeft de kleuren weer zoals ze geprint zullen worden.

Toen ik bezig was met calibreren en de computer een tijdje bezig was moest ik ineens denken aan het kleurgebruik van de schilder Claude Monet. Die werd nagenoeg blind in 1922 totdat hij een oogoperatie onderging in 1923. Daarna kon hij weer iets zien met zijn rechteroog, maar kon geen rood of geel meer zien. Die blindheid was een gevolg van cataract, wit wordt geel, groen wordt geelgroen en rood wordt oranje terwijl steeds onscherper gaat waarnemen. Hij kon de kleuren slechts herkennen door de etiketten op de tubes en de vaste plaats die hij het gaf op zijn palet. "Mijn slechte gezichtsvermogen veroorzaakt dat ik alles door een mist zie," schreef hij, "Zelfs zo is alles mooi en dat is wat ik wil laten zien".

Iets van het kleurgebruik en de techniek zoals Claude Monet en William Turner schilderden, zo wil ik leren fotograferen. Ik heb een heel klein stukje van de weg afgelegd, nu de rest nog, als het me tenminste ooit lukt.....

2 reacties

beste meneer Koper,

Wit,blond en de groene natuur dat zie ik in de foto's.

Onschuld!? Prachtig....

elfjes,engelen.

Ik ben wel erg benieuwd naar de zwarte heksen in de natuur..

mvg, Wil

wiljari

06 August 2008 om 00:05

Beste Wil,

In mijn wereld komen geen zwarte heksen voor.

Leen Koper

06 August 2008 om 17:38

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.