dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

letteren

0 reacties

Vanavond zat ik zo wat te surfen en toen kwam ik op de digitale website van de nederlandse letteren. Daar vond ik  op http://www.dbnl.nl/atlas/plaats.php?id=bruin002 ineens dat Han B. Aalberse, pseudoniem van Johannes van Keulen, in Bruinisse in 1917 geboren en in 1983 in dezelfde plaats gestorven was.

Ik had nooit beseft, dat de schrijver van de Bob en Daphne cyclus zo dichtbij gewoond had. Deze serie boeken hebben heel wat stof doen opwaaien in de tijd dat ik op de HBS zat. Dat was een christelijke HBS, http://www.pb-hbs.nl/ en derhalve werd het niet zo gewaardeerd als je dat soort boeken, waarin openlijk over erotiek gesproken werd, op je literatuurlijst zette. Mijn leraar Nederlands heeft het er nooit over gehad, maar het werd ons op een subtiele manier wel te verstaan gegeven. Ik wilde dat namelijk wel op mijn lijst zetten!

Overigens, met het vak engels slipte een soortgelijk geval er wel tussen door. "The world of Suzie Wong" van Richard Mason, dat speelde in een bordeel in Hong Kong en de liefde van de schrijver voor een van de meisjes doorstond blijkbaar de toets de kritiek wel.

We zouden nu ons afvragen wat er zo schokkend was aan de boeken van Aalberse. Het is een vorm van erotiek waar we tegenwoordig zelfs op de kleuterschool niemand meer geschokt van raakt. De rechter echter toen wel. Maar, het bijft evenwel, ondanks de verouderde stijl, een stel aangename boeken om te lezen, al begin je na anderhalf boek wel langzamerhand te gapen.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.