dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Facial analysis

0 reacties
Facial analysis

Dat is gewoon een dure term voor analyse van een gezicht teneinde de mooiste kant te vinden. Vooral Amerikaanse fotografen gaan daar -zoals overal- extreem ver in. Zover, dat ze een portret bijna doodanalyseren en overal een regel voor hebben ontwikkeld Maar het is toch een uiterst belangrijk en zwaar onderschat gedeelte van het portrettteren van iemand. "Facial analysis" is iets wat je alleen maar leert door training en waardoor je de goede ervaren fotograaf van de vele matige in een oogopslag kan onderscheiden.

Veel mensen denken dat je als het even kan altijd moet lachen op de foto. Dat is ze vanaf hun jeugd ingeprent en dat is nog altijd blijven hangen. Nou is kwaad kijken het andere uiterste, maar veel mensen kijken inderdaad een beetje "kwaad" als ze niet vriendelijk kijken. En dat is precies waar de fotograaf naar moet kijken.

Als een klein kind een tekening maakt van iemand, wat zal hij dan het eerste tekenen? Precies, de ogen en later volgt dan de neus enzovoorts. De ogen zijn het nu eenmaal meest opvallende gedeelte van het gezicht en het meest beeld bepalende. Een vriendelijke blik houdt in, dat de ogen op hun grootst zijn. Let maar eens op: alle vrouwen gebruiken oogmake-up om hun ogen het meest te laten spreken. Als we lachen, maken we onze ogen juist kleiner.  Dus, meestal laat ik de mensen niet lachen maar gewoon vriendelijk kijken. Meestal is het resultaat beter.

En, dat is nou nog maar een heel klein deel van "facial analysis"!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.