dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

pixels, pixels en nog eens pixels

4 reacties

Iedereen wil steeds een sensor met al maar meer megapixels in zijn camera. Een sensor met 6 of 8 megapixel is niet meer genoeg, 10 ook nauwelijk en pas bij 12 of meer ga je meetellen. Is een 12 megapixelcamera nou echt twee keer beter dan een 6 megapixel?

Nu de -helaas teleurstellende- werkelijkheid. Al die megapixels ziin bijna uitsluitend een verkoopargument. In een goede test worden de pixels niet qua oppervlakteberekening vergeleken, maar aan de lange of korte zijde. Zo heeft een 6 mega(=miljoen)pixelcamera 2000x 3000 pixels. Om aan dezelfde verdubbeling te komen, zoals gesuggereerd wordt in de reclame, zou een sensor dus 4000x6000 pixels moeten tellen. En, dat is 24 megapixel! In werkelijkheid is die camera met 12 megapixel dus slechts zo'n 40% beter dan de 6 megapixelcamera. En, een verschil van minder dan 30% loont absoluut niet qua scherpte. Dus om dan naar 10 Mpx te gaan is een nutteloze stap. Een die alleen maar geld kost, veel geld zelfs!

4 reacties

Ik denk dat je gelijk heb Leen, mijn camera telt 9,1 megapixels en ik vind de foto's echt niet beter dan de camera die ik voorheen had met 6 megapixels. Alleen mijn huidige camera kent wat meer mogelijkheden o.a. qua zoem en macro

groet Chris

cverkaart

17 July 2008 om 08:21

Dag Leen,

heel hartelijk bedankt voor je uitleg over het beoordelen van foto's van -deskundigen onder elkaar-.

Kennelijk heb jij geen faalangst dat je toch regelmatig eigen werk instuurt, wat vervolgens in mijn ogen nogal heftig wordt beoordeeld door een jury.

Een jury die ook nogal precies is, op het pietluttige af.

Precies wat je zegt, je subtiele kleuren, maken jouw foto's heel speciaal. Jammer in feit, dat daar aan voorbij gegaan wordt. Misschien gaat voor foto's hetzelfde op als met mensen. De grootste schreeuwers vangen de meeste aandacht, misschien vangen foto's met de hardste kleure ook meer aandacht.

En ook bedankt voor je pixel-verhaal.

Groeten, Cathy.

katoog

17 July 2008 om 22:08

Chris, je bent zo'n 20% vooruitgegaan qua oplossend vermogen. Dat is niet echt een dusdanig grote vooruitgang dat je er veel van merkt. Maar ja, wat is de grootste maat waarop je afdrukt? Meestal is 9 Mpx ruimschoots voldoende voor wat een mens normaal afdrukt. Heb je de S 9100 of de IS 100?

Cathy, nee, faalangst ken ik wat dat betreft niet. Ook niet nodig; je werk wordt door zeer, let wel zeer deskundige mensen bekeken en als het nodig is kan ik er commentaar bij krijgen. Daar kun je alleen maar dankbaar voor zijn. En je hebt gelijk voor wat betreft de kleuren: subtiliteit verliest het vaak van schreeuwerigheid, net zoals in de rest van de maatschappij.

Leen Koper

17 July 2008 om 23:26

Leen ik heb de S9100 en ik druk maximaal op A-4 af. Wel heb ik een keer een foto af laten drukken op A-2 formaat en dat zag er helemaal niet onaardig uit.

groet Chris

cverkaart

18 July 2008 om 07:25

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.