dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

objectief

2 reacties

Een poosje geleden heb ik het Nikon "55-200 f/4-5,6 G-ED AF-S DX VR Nikkor" objectief aangeschaft. Een verbazingwekkend objectief, licht en toch een fantastische kwaliteit. En dat voor een amateur objectief! Het enige "nadeel " is de lichtsterkte, of liever de lichtzwakte, maar dat wordt gedeeltelijk weer gecompenseerd door de VR. VR betekent in dir geval "Vibration Reduction", een slim stukje techniek dat er voor zorgt dat de beweging die je zelf maakt bij langere sluitertijden automatisch opgeheven wordt. Het is echt ideaal, vooral in randgevallen waarbij je twijfelt of het wel uit de hand kan. Ook vanaf een statief is het een uitkomst, al zijn de "deskundigen"daar qua mening over verdeeld. Het reduceert het kleine beetje beweging dat toch overgebracht wordt doordat je afdrukt.

In feite is mijn fotouitrusting nu wel compleet. Een 18-50, een 28-75, een 55-200 en als extra "snoepjes van de week" nog de 1,8/50 en de i,8/85 milimeter. Ik heb weliswaarnog wat andere onjectieven, zoals een 75-300 etc, maar die zijn niet echt meer nodig en staan dus ter verkoop aangeboden op ZeelandNet. Mijn uitrusting is nu vooral gebaseerd op kwaliteit, gekoppeld aan licht in gewicht. En dat bevalt mij erg goed.

2 reacties

Hoi Leen.

Vreemd, mijn supergoedkope cameraatje kan zelfs bewegende beelden vastleggen. Zo heb ik een keer een foto gemaakt van een overvliegende helicopter, en zag je op de foto zelfs de enkele rotorbladen, waar ik toch een cirkel had verwacht ? Schrijf ik dat zo juist ?

Fijne donderdagavond. En alvast een mooie gezellige vrijdag !

Groeten Eric.

ERIC221

20 December 2007 om 22:25

Dat hangt af van de rotatiesnelheid van de rotorbladen en de sluitersnelheid. Als de sluitersnelheid 1/60 van een seconde is (vrij traag) zullen de rotorbladen al vrij scherp afgebeeld worden, immers, ik denk niet dat ze meer omwentelingen maken dan 1, hooguit 2 per seconde.
Leen Koper

20 December 2007 om 23:06

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.