dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Forums (of is het toch fora?)

4 reacties

Ik ben een ijverige bezoeker van verschillende forums op het internet, zowel op het gebied van fotografie als over hiking (sorry, dat is met je rugzak op je rug afzien om zo veel mogelijk kilometers te wandelen)

Een eerste vraag die me al jaren kwelt: wat is het meervoud van forum? Fora of forums? Ik kom er niet uit en mijn woordenboek geeft ook geen uitsluitsel, want dat is van 1956 en kostte toendertijd f. 10,90! (mijn vader verdiende toen 65 gulden schoon) Een hele uitgaaf voor die tijd.

We moesten toen de boeken zelf kopen, een ongelooflijk bedrag voor die tijd. Maar ja, je moest als arbeiderskind eigenlijk ook niet naar de HBS gaan. Die was niet voor jou bestemd.

Nog even dit: de leerlingen vinden tegenwoordig dat 1040 lesuren per jaar toch wel erg veel van hun vraagt. Vroeger, hoor mij, "toen alles nog beter was", hadden wij 1326 lesuren per jaar. Normaal was 34 uur per week, waarvan 3 uur besteed werd aan gymnastiek. Ik heb daar nooit iemand over horen klagen. Nou hadden wij natuurlijk nagenoeg geen tussenuren, maar ja, de leraren hadden het toen ook gemakkelijker dan nu, want wij trokken niet zo vaak onze grote bek open. Het vak van leraar was toen blijkbaar nog aantrekkelijk, want er waren er genoeg.

4 reacties

Jaja.jpg picture by lagsim Welterusten! Trui
Trui[tjes] Perikelen

13 December 2007 om 22:35

Hoi Leen.

Ik heb het voor je opgezocht in de dikke van dale (prijs = idioot, maar okee).

Het is Forums.

Komt van het marktplein in Rome, waar de rechtspraak was.

En onze generatie had heel veel meer uren les dan die 1040 nu.

Fijne donderdagavond en alvast een zonnige vrijdag.

Groeten Eric.

ERIC221

13 December 2007 om 22:37

Aha, bedankt Eric, ik had al zo'n vermoeden. Maar "fora" bekt ook lekker! Beter dan "Forums Romanum" Knipoog

Jouw woordenboek is blijkbaar recenter dan het mijne. Mijn Koenen-Endepols gaat al weer een halve eeuw mee. Net als trouwens mijn Engelse (2x f 9,90), mijn Duitse (ook 2x f. 9.90) en mijn Franse (2x f. 19,90). Kun je nagaan, ruim 90 gulden aan woordenboeken moesten we aanschaffen en dat, terwijl mijn vader indertijd zo'n f. 65.- per week verdiende!

Leen Koper

13 December 2007 om 22:58

Hallo, ik ben het op alle punten helemaal met je eens.
Ik heb het trouwens ook opgezocht, ik dan in het Groene Boekje: forums en fora mag allebei, net als museums en musea. groeten

 

Lizdog

14 December 2007 om 20:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.