dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Blauw

2 reacties

Een heleboel analoge fototoestellen zijn in de loop van de laatste jaren vervangen door digitale camera's. Het is de vraag of we daar blij mee moeten zijn. "Vroeger" kochten we een filmpje. Het kleurkarakter daarvan stond vast. We lieten het ontwikkelen en een (hopelijk) ervaren laborant maakte er een afdruk van.

Tegenwoordig hebben we een digitale camera, we moeten in feite zelf onze film en de kleuren van de afdruk bepalen. Meestal doen dat op een beeldscherm dat een veel te hoog contrast en kleurverzadiging heeft. Dat is weliswaar erg fraai voor tekst, maar volkomen ongeschikt voor het beoordelen van foto's. Vroeger regelde de laborant nog de kleuren bij, maar tegenwoordig komt er geen laborant meer aan te pas. Daarnaast, er wordt nog ontzettend veel afgedrukt op een kantoorprinter waarvan de kleuren bij wijze van spreken al bezig zijn te vervagen als de inkt nog niet droog is. Om nog maar niet te praten over het papier waarvan niemand het kleurprofiel kent.

Zelf gebruik ik een nauwkeurig calibratiesysteem om er van verzekerd te zijn dat de kleuren op mijn scherm precies zo zijn als ze later op papier komen. Nou kan ik dat natuurlijk niet van iedereen verlangen, maar de factor "laborant" is er tussen uit gevallen. en die zorgde juist ervoor dat de kleuren min of meer klopten.

Ik moest hieraan denken toen deze week iemand mijn winkel in kwam om te klagen dat de lucht op haar afdrukken toch echt blauw was en dat op de afdrukken bij een collega de kleuren uit de lucht weg waren. Dat de rest van haar foto's helemaal knalblauw waren, tja, dat had ze niet gezien....... 

2 reacties

Hallo fotograaf, ik denk dat het heel veel te maken heeft met het feit of je een hobby-of beroepsfotograaf bent. De foto die ik vanmiddag heb gemaakt (met een digitale camera) (zie mijn logje kletspraatjes) is waarschijnlijk voor een beroeps niet goed. ik heb inderdaad niet gelet op belichting of andere zaken...alleen of mijn eigen vinger of voeten er niet opstonden :) Ik zag alleen maar die narcis die zijn best deed.... Fijne zondag verder!
gimoli

09 December 2007 om 17:34

Hoi Leen.

Voor mij maar een heel eenvoudige camera, is me al moeilijk genoeg.

Alvast een hele mooie en hopelijk wat droge maandag.

Groeten Eric.

ERIC221

09 December 2007 om 22:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.