dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Hogaars en oude beroepen

1 reactie
Hogaars en oude beroepen

Vandaag heb ik weer een aantal foto's gemaakt van de restauratie van de hogaars van de Museumhaven Zeeland. Tot mijn verbazing was de gehele romp een soort zwart. Vroeger teerden ze zo'n romp, maar hoe ze dat nu doen? Teren is om milieuredenen verboden, dus zal er een of ander surrogaatmiddel gevonden moeten worden. Ik zal volgende keer eens vragen hoe ze dat opgelost hebben. Ik ben trouwens benieuwd hoeveel mensen zo'n romp nog kunnen breeuwen. Ik heb dat heel vroeger nog geleerd van een oud mannetje in IJmuiden. Ik weet niet of ik dat nog zou kunnen; ik heb in ieder geval geen snelheid meer er in.

Het is trouwens opvallend hoeveel beroepen verdwenen zijn. Onlangs heb ik een collega nog een boekje erover gegeven voor zijn verjaardag, maar het is echt heel erg. Mijn vader was nettenmaker, maar er is niemand meer die nog netten breit, allemaal gebeurt dat machinaal, terwijl ik mij nog kan herinneren dat er indertijd honderden thuisbreiers waren in Egmond, Katwijk, IJmuiden enz.

Zo kan ik mij ook nog herinneren dat de groenteman nog aan de deur kwam, elke dag. En nu is er in Zierikzee geen enkele groenteman meer! Bakkers kwamen aan de deur, melkboeren en slagers, al kwamen die maar twee keer per week. Tja, nu is er nog maar een tweetal slagers in Zierikzee, n bakker die nog zelf bakt en een groenteman is er niet meer. Op de dorpen is helemaal haast niets meer. We gaan straks dezelfde kant op als Frankrijk: om de veertig kilometer n grote "supermarch" en iedereen die geen auto heeft moet maar zien hoe hij aan zijn boodschappen komt.

1 reactie

Jammer,dat de technieken van die beroepen verdwijnen. Ik hoop,dat er verenigingen zijn,waar dat oude handwerk nog in ere wordt gehouden
izerinalin

20 January 2007 om 10:52

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.