dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

handgreep en selectie maken

1 reactie

Vandaag mijn nieuwe handgreep opgehaald voor de D80. Waarschijnlijk heb ik te grote handen, want met zo'n iel cameraatje kon ik niet werken. Nu is hij wat groter en, merkwaardig genoeg, nauwelijks zwaarder. Ik kan nu tenminste fatsoenlijk fotograferen, ik heb iets behoorlijks in mijn handen. Bovendien kan ik nu ook penlight batterijen gebruiken.

Morgen ga ik de foto's selecteren die ik in de wedstrijd van de BIPP Dutch Region ga insturen. Het zal hel zwaar worden om daar iets te winnen, want ik zit in de categorie Fellows en Associates. Dat betekent dus dat ik tegenstand heb van onder meer Henk van Kooten www.hetportret.nl en Liesbeth Davidse, www.fotoatelierliesbeth.nl  en Ton van Zeijl www.fotodesign.nl . Die drie schat ik als de zwaarste tegenstanders in. Ton heeft net zijn Fellowship gehaald, Liesbeth is enorm creatief en Henk, mijn beste vriend, dat is DE topper in Europa. Merkwaardigerwijs, ook de drie fotografen van de vijf die ik het graagste mag. Maar ja, het is altijd leuk om in de eredivisie te spelen, ook al betekent dat extra tegenstand. Maar ja, als je daarin wint, dan betekent het ook wat! Morgen zullen we wel zien wat ik heb geproduceerd in het afgelopen jaar.

 

Ik vind het merkwaardig om te zien dat sommige portret- en huwelijksfotografen nog steeds analoog fotograferen. Digitaal is beter, ondanks wat sommigen beweren, gemakkelijker en je kunt veel meer ermee. Denk alleen maar eens aan de curves, de "shadow/highlight tool", en al die andere mogelijkheden, allemaal onmogelijk met film. Het zal wel te maken hebben met de steile leercurve die je door moet maken, waarschijnlijk zijn ze er bang voor. Bovendien worden ze waarschijnlijk afgeschrikt door de resultaten van amateurs; die zijn ook vaak niet om aan te zien. Als de op wereld eens alles logisch verdeeld was! Digitaal voor de vakman en analoog voor de amateur. Negen van de tien amateurs zou beter af zijn met een analoge camera, maar ze willen allemaal zo'n ding dat ze op een halve meter van hun hoofd kunnen houden en denken dat ze daardoor beter fotograferen. Mundi vult decipi.

1 reactie

Wat een arrogant kwastje ben jij. Alsof de resultaten van professionals wel altijd het aanzien waard zijn. En digitaal is beter? Dit slaat echt helemaal nergens op! Tenslotte gaat het om het resultaat en dat wordt bepaald door degene die het op het knopje drukt. Digitaal is gemakkelijker en je kunt er veel meer mee? Jazeker, maar dan heb je het toch over alle manupilaties die op de PC worden gedaan met bijvoorbeeld photoshop e.d. Ben je dan een goeie fotograaf? Als je je camera en de lichttechniek beheerst heb je die flauwekul niet eens nodig en kun je zelfs met je analoge camera prachtige foto's maken. Enfin, ik hou het er maar op dat je jezelf een beetje overschat. Succes.
Hans Schalk

20 October 2006 om 11:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.