dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Fietsen of lopen

1 reactie

Op het vorige blogje kwam de reactie van Chris dat fietsen ook erg leuk is. en dat ben ik helemaal met hem eens!

Alleen, in 1991, dus lang geleden, ben ik op de fiets naar Santiago de Compostela geweest, zo'n 2400 km op de fiets, als eerste pelgrim van Schouwen-Duiveland sinds een paar honderd jaar. Een fantastische tocht, vol ontberingen en -toen nog- als een van de weinigen, nog een echt avontuur in die jaren. Ik ben toen, achteraf, tot de conclusie gekomen, dat zelfs de fiets nog te snel ging voor een goed in je opnemen van het landschap.

Elke dag leg je op de fiets ruim 100 km af, meestal doe je op zo'n dag een dal of drie. Te voet doe je slechts één dal, zo'n 30 km. Slechts dan ervaar je, dat elk dal zijn eigen smaak, geur, klank en en kleur heeft.

Het optimale menselijk waarnemingsvermogen is afgestemd op zo'n kilometer of 5 per uur, wát we ook doen. Pas dan zie je van alles. Gisteren bijvoorbeeld heb ik een ree gezien en een aantal konijntjes op mijn wandeling. Ik weet zeker, dat ik die op de fiets nooit had gezien. Al is de fiets soms erg aantrekkelijk, vooral als je in een erg bekende omgeving bent.

Als ik me per vliegtuig verplaatst, dan onderga ik het reizen helemaal niet; ik word in een keer verplaatst naar een cultuur die de mijne niet is en waar ik niet langzaam aan heb kunnen wennen, zoals een voetreiziger doet.

Voor mij persoonlijk is er dus maar een manier van recreatief verplaatsen: te voet.

1 reactie

Ik ben het wel deels met je eens Leen dat je te voet meer van de omgeving ziet maar ikzelf geef mijn ogen goed de kost als ik op de fiets zit en zie van alles. Moet dan vaak vlug in mijn remmen knijpen en snel een foto maken zoals deze kleine zilverreigers.

groet Chris.

 

cverkaart

28 September 2011 om 07:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.