dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

1 reactie

Al een groot aantal jaren, zo'n jaar of honderd, geldt voor kleinbeeld het objectief met de brandpuntsafstand van 85 mm als de ideale portretlens op kleinbeeld.  Met de komst van digitale camera's bleef dat zo, ondanks dat er een 'cropfactor' oftewel brandpuntsverlenging van 1,5 of 1,6 optreedt. In feite werd het dus 135 mm, de klassieke telelens, die vroeger altijd als eerste aangeschaft werd.

Maar nu het merkwaardige: met de komst van de spiegelreflexen met een volformaat sensor bleef de 85mm lens DE portretlens bij uitstek. De 135mm kwam nooit meer terug, hoe simpel hij ook te construeren is. Nee, de naam 'portretlens' was dusdanig sterk, dat men weer terugging naar de afbeeldingsmaatstaf die een 85 mm geeft.

Hoe komt dat nou? Dat is eigenlijk vrij simpel: de meeste fotografen zijn een vrij simpel volkje, dat alleen maar in een kudde achter elkaar aanloopt, zonder zelfstandig na te denken. Men vergeet gemakshalve, dat vroeger de opvatting van een portret heel wat anders was. Tegenwoordig wordt een portret veel 'closer' gemaakt dan 20 jaar geleden. Dus heeft men een langere breandpuntsafstand nodig dan voorheen.

Dos nu kruipt men onnadenkend met de 85mm bijna in de neus van de geportretteerde. Het is immers de ideale portretlens?

1 reactie

 Ik wist niet dat de opvattingen veranderd zijn. Ik had een 105 als portretlens heb ik trouwens nu nog...  is wel niet automatisch maar toch een te mooie lens om weg te doen.

 Als ik het dan goed begrijp zou je juist een 55 moeten nemen als portretlens als je nog geen full frame camera hebt om het zelfde effect te hebben. Met die factor 105 zou je dan toch goed zitten.

 Overigens ben ik meer de landschapsfotografeLachend

 Die portretten laat ik wel aan jou over...Knipoog

Riet Luteijn

30 April 2011 om 12:12

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.