dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

6 reacties

Vandaag kwam ik in de PZC een artikel tegen over een jonge vrouw die ik nogal eens gefotografeerd heb, Simone Roosen. Zij studeert in Belgie diergeneeskunde, aan de universiteit van Gent. Zij verwonderde zich over de verschillen tussen de Vlamingen en de Nederlanders, met name op taalgebied.

Zo zeggen de Vlamingen 'zeker en vast' waar wij 'vast en zeker' zeggen, 'Groentjes' zijn de Nederlandse 'groenten'. Ook het verschil in gewoonten viel haar op, zoals de grotere afstand tussen de professoren en studenten, het elkaar aanspreken met 'U' in plaats van 'je' en dergelijke.

Nou kom ik ook wel eens in die buurt. Hetgeen mij daar het meest opviel was  het gebruik van het woord 'embetant' (met een accent 'dakje' (circonflex) boven de eerste 'e', maar dat kan ik nog niet tikken). In de praktijk wordt het uitgesproken als 'ampetant' en zie er dan maar eens achter te komen wat zo'n woord betekent.

Dus dat is de lezersvraag voor deze dag. Wat betekent 'embetant' met een accent 'dakje'?

Ik weet het eindelijk. Nou U nog.

6 reacties

Hallo Leen je bedoeld dit hé? de e met een dakje: ê

Het is simpel hoor om dit soort tekens te plaatsen, ga hiervoor naar het ohm (Ω) -teken in het vak hierboven en klik daar op, kies vervolgens je teken en klik daarop en klaar is kees.

groetjes Chris.  Succes.

cverkaart

30 March 2010 om 08:38

Verdraaid, je hebt gelijk. Embêtant!. Bedankt.
Leen Koper

30 March 2010 om 09:00

Gewoon, een vervelend mens bijvoorbeeld. Dus gewoon vervelend Leen, of storend kan ook.
my.

30 March 2010 om 09:26

Dag Leen,

In het Etymologisch woordenboek van Van Dale staat:

embêtant= vervelend. Uit het frans .Is het tegenwoordig deelwoord van embêter= vervelen, de keel uithangen. Samenvoeging van en + bête (beest, domkop, vervelend) vergelijk latijn =bestia.

Ik vind al mijn leestekens via Alt toetsen combinatie lijst. Want als je dialect schrijft is dan belangrijk. Ik heb een uitgedraaide lijst onder mijn pc liggen als voorbeeld.

Groeten !

Jopie Meerman

30 March 2010 om 11:20

He, he, dat is niet eerlijk. Jullie zoeken het op!
Leen Koper

30 March 2010 om 13:07

Ja, ze zijn knap ambetant (zo spreek ik het uit in mijn moerstaal), hè. Inderdaad vervelend dat ze het gewoon opzoeken. Tong uitstekend. Ik ben het als kind aangeleerd. (niet om embêtant te zijn) maar het woord op zich. Een rasechte Belg, hé
annemie

31 March 2010 om 22:01

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.