dagboek van een fotograaf

Welkom op het weblog van Fotografie Leen Koper

Vooruitgang?

1 reactie

Ik ben een ijverig lezer van forums op het internet. Vooral http://www.dpreview.com/ dat vaak het laatste nieuws brengt op cameragebied en uitermate deskundig en grondig de verschillende camera's en objectieven test. Echt een uitstekende bron van informatie van wat er gaande is in de wereld van de fotografie.

Nu heerst er op de forums een "micro four thirds" koorts. Met een grote show in aantocht in Amerika worden de geruchten steeds sterker dat Fujifilm en diverse andere merken op de rijdende trein van m4/3 willen springen.

Wat is m4/3? Een systeem, waarvan Olympus en Panasonic de voorlopers zijn. waarbij een kleinere sensor en -vooral- het ontbreken van een spiegel de industrie de gelegenheid geeft kleinere camera's te bouwen. Inplaats van door de zoeker moet, net als bij een compactcamera, op het display gekeken worden, dus met de camera een stukje van het oog.

Op de diverse forums wil men er overe het algemeen niet aan, maar naar mijn bescheiden mening is het een welkome impuls voor de fotografie. En wel vooral voor de telefotografie, daar de lenzen aanzienlijk kleiner -lees lichter- zullen zijn door de kleinere sensorafmetingen. Toegegeven, het maximum is -voorlopig- nog ongeveer 12 megapixel, maar dat is ruimschoots voldoende, meer dan men ooit nodig heeft. Tot voor kort fotografeerde ik uitsluitend met een Fuji S5, waarvan de resolutie in de praktijk neerkwam op 8 tot 9 megapixels en heb daar zonder problemen 60x90 cm grote afdrukken mee gemaakt.

Ik zie een grote toekomst voor dit systeem. "Gewone" full frame camera's met hun relatief grote sensor zullen daardoor dezelfde rol gaan vervullen als vroeger de professionele rolfilmcamera's, de m4/3 camera's worden waarschijnlijk de toekomstige amateurcamera's. Waarschijnlijk is in 15 jaar tijds de wereld van de reflexcamera's volledig veranderd.

1 reactie

Leuk dat je zo'n forum in het zonnetje zet.  Zeelandnet doet dat ook... Verbaasd Helaas hebben ze niets goeds te melden. Ik vind dat wel jammer dat dit bedrijf zo weinig goed actief naar de mensen toe functioneert, Teveel monopolie positie hier in Zeeland!

 Weer een nieuwe ontwikkeling Leen. Het blijft maar doorgaan, mij eigenlijk een beetje te snel allemaal. Zo heb je iets nieuws aangeschaft en zo gaat men weer over op iets anders. Ik weet niet of ik het een verbetering voor de consument zou moeten vinden. zou die er om zitten springen? Ik vind nog altijd het kijken op de display bij fotograferen met een camera met alleen een display een nadeel. Kijken met de verkeerde licht inval en je ziet niets van wat je doet.

 groetjes Marie

Riet Luteijn

04 October 2009 om 11:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.